RX 6600 ve 5600X ile takılmalar oluyor

KimbuKaan

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5600X/Rx 6600/B550M-K/Corsair 16x2 ram/Goodram 1Tb
Merhaba, oyunlarda yüksek FPS almama rağmen takılmalar yaşıyorum. FPS göstergesi 300'den 230'a iniyor ama sanki 1 FPS'e düşmüş gibi bir olay yaşanıyor.

İşlemcim oyunlarda undervolt yapmadan önce 90 dereceyi görüyordu. Takılmaların sıcaklıktan olduğunu düşündüğüm için undervolt ve diğer sıcaklık düşürme işlemlerini yaptım. Şu an 73 derecenin üstüne çıkmıyor ama yine bazı oyunlarda takılmalar yaşıyorum.

Takılmalar sıcaklıktan da değil, neden olduğunu anlayamadım.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-02-23 014411.png
    Ekran görüntüsü 2025-02-23 014411.png
    91,9 KB · Görüntüleme: 40
Son düzenleyen: Moderatör:
Anlık olarak 1 saniyeden daha kısa süre içinde oyunda takılma yaşıyorsunuz değil mi?

Bu problemi büyük ihtimalle kullandığınız SSD'den dolayı yaşıyorsunuz.

Sistemin kurulu olduğu SSD'den farklı bir HDD veya SSD kullanıyor musunuz?

Anlattığınız sorunu hangi oyunlarda yaşıyorsunuz?

Problem yaşadığınız oyunları yazın.

Son olarak eklemek istediğim bir şey var.
Oyun oynarken arka planda çalışan herhangi bir uygulama var mı?
Eğer varsa bundan kaynaklı da olabilir.

Son düzenleme:
Anlık olarak 1 saniyeden daha kısa süre içinde oyunda takılma yaşıyorsunuz değil mi?

Bu problemi büyük ihtimalle kullandığınız SSD'den dolayı yaşıyorsunuz.

Sistemin kurulu olduğu SSD'den farklı bir HDD veya SSD kullanıyor musunuz?

Anlattığınız sorunu hangi oyunlarda yaşıyorsunuz?

Problem yaşadığınız oyunları yazın.

Son olarak eklemek istediğim bir şey var.
Oyun oynarken arka planda çalışan herhangi bir uygulama var mı?
Eğer varsa bundan kaynaklı da olabilir.
Hocam aynı dediğiniz gibi salisede takılıyor sonra akıcı devam ediyor. Başka bir ssd veya hdd kullanmıyorum. Sorun yaşadığım oyunlar da valorant fortnite gibi oyunlar. Montajı ben yaptım acaba yanlış bir şey mi yaptım da diye düşünüyorum ama bilmiyorum

İşlemcim seninkiyle aynı. En basit oyundan tut en zorlu oyuna kadar hemen hemen bütün oyunlarda aynı problemi yaşıyordum. Şu an hiçbir problemim yok.

1- sistem olarak Windows 10 kullanıyordum.
Temiz kurulum Windows 11 yaptım ve bütün sürücülerim güncel.

2- işlemci sıcaklığım seninki gibi 90 derecelerdeydi. Deep cool AK400 kule tipi soğutucu aldım ve şu anda en ağır oyunlarda bile işlemci sıcaklığım 55 dereceyi geçmiyor.

3- daha önce sistemin kurulu olduğu SSD'yi şu anda 2. disk olarak kullanıyorum. Sıfır Samsung Ssd aldım ve işletim sistemini ona kurdum bütün sorunlarım çözüldü.

ÇÖZÜM

Problemin kaynağı işlemci sıcaklığından dolayı olabilir. Valorant oynarken dikey senkronizazyonu açın FPS sabit olsun.

Örneğin monitörünüz 144 Hz ise 144 FPS'ye sabitleyin. Eğer anlık takılmalar olmazsa.
Size tavsiye ettiğim soğutucuyu alıp montajını yapın sorununuz çözülecektir.

NOT:
İşlemci fazla ısındığı zaman ısıyı kontrol etmek için anlık olarak hız düşürür. Bu hız düşürmesi Fps drop olarak bize yansır.

Son düzenleme:
İşlemcim seninkiyle aynı. En basit oyundan tut en zorlu oyuna kadar hemen hemen bütün oyunlarda aynı problemi yaşıyordum. Şu an hiçbir problemim yok.

1- sistem olarak Windows 10 kullanıyordum.
Temiz kurulum Windows 11 yaptım ve bütün sürücülerim güncel.

2- işlemci sıcaklığım seninki gibi 90 derecelerdeydi. Deep cool AK400 kule tipi soğutucu aldım ve şu anda en ağır oyunlarda bile işlemci sıcaklığım 55 dereceyi geçmiyor.

3- daha önce sistemin kurulu olduğu SSD'yi şu anda 2. disk olarak kullanıyorum. Sıfır Samsung Ssd aldım ve işletim sistemini ona kurdum bütün sorunlarım çözüldü.

ÇÖZÜM

Problemin kaynağı işlemci sıcaklığından dolayı olabilir. Valorant oynarken dikey senkronizazyonu açın FPS sabit olsun.

Örneğin monitörünüz 144 Hz ise 144 FPS'ye sabitleyin. Eğer anlık takılmalar olmazsa.
Size tavsiye ettiğim soğutucuyu alıp montajını yapın sorununuz çözülecektir.

NOT:
İşlemci fazla ısındığı zaman ısıyı kontrol etmek için anlık olarak hız düşürür. Bu hız düşürmesi Fps drop olarak bize yansır.
Bende stok soğutucudan başka bir soğutucu arıyordum hocam siz de denediğinize göre söylediğiniz soğutucuyu araştırıp alıcam. Birkaç gündür takılmalar olmuyor bu arada işlemci 70 dereceyi geçmiyor. Bazı ayarlamalar yaptıktan sonra sıcaklık düştü fps de iyi durumda teşekkür ederim

Hiç öyle bir ayarı ellemedim otomatik kapalı mı oluyor açık mı ?

Bende stok soğutucudan başka bir soğutucu arıyordum hocam siz de denediğinize göre söylediğiniz soğutucuyu araştırıp alıcam. Birkaç gündür takılmalar olmuyor bu arada işlemci 70 dereceyi geçmiyor. Bazı ayarlamalar yaptıktan sonra sıcaklık düştü fps de iyi durumda teşekkür ederim

Hiç öyle bir ayarı ellemedim otomatik kapalı mı oluyor açık mı ?
Windows 11 23H2 ye geçin.

Bende stok soğutucudan başka bir soğutucu arıyordum hocam siz de denediğinize göre söylediğiniz soğutucuyu araştırıp alacağım. Birkaç gündür takılmalar olmuyor bu arada işlemci 70 dereceyi geçmiyor. Bazı ayarlamalar yaptıktan sonra sıcaklık düştü FPS de iyi durumda teşekkür ederim.

Hiç öyle bir ayarı ellemedim otomatik kapalı mı oluyor açık mı?

Kapalı olur BIOS üzerinden açılıp RAM MHz'si kaç ise o olur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı