RX 6600 XT & RTX 3060 12 GB karşılaştırmalı inceleme

Bildiğiniz üzere Ağustos 2021'den beri 6600 XT sahibiyim, birkaç gün önce de yanına bir adet RTX 3060 12 GB çektim. Tabii bu kartlar artık önceki nesile ait kesinlikli sıfır alınmamalı ama ikinci el her zaman ekonomik ve önemli bir pazar bu nedenle düşük bütçe ile bu kartlar rahatlıkla kovalanabilir. Bu kartların avantajları ve dezavantajlarından, AMD & NVIDIA farkından ve neye göre tercih edilmeli gibi bazı bilgiler vereceğim. Tabii bu modeller üzerine olmayacak, Sapphire Pulse ve MSI Ventus burada yalnızca bir etiket.

6600 XT'nin avantajları & RTX 3060'ın dezavantajları;

İlk gözlemlerimde RTX 3060'a bu ne verimsizliktir yiğidim diye sorasım geldi. Kartların verdikleri oyun performansına göre güç tüketimleri arasında çok bariz bir fark var. Aynı oyunda 6600 XT'nin daha yüksek FPS çizerken 120W civarında takılıp, 3060'ın daha düşük performans ile 165W'e zıplaması çok dikkatimi çekti. 6600 XT'ye overclock yaptığımda hem performans farkı daha da açılıyor hem de güç tüketimi 3060'a yaklaşmıyor bile. 6600 XT'nin performansı sanıyorum güncel sürücülerinden etkisiyle 3060'dan bariz daha önde. Bir videodaki Cyberpunk 2077 testinde 6600 XT'nin 3060'dan yalnızca 2 FPS fazla verdiği görülüyor ama bu benim sistemimde stok ayarlarında 8+ FPS'e kadar çıktı (3060 65 FPS civarı, 6600 XT 72-74 FPS civarı). Kısaca kas gücü ve verimlilik tamamen 6600 XT'nin hanesinde, 3060'ın ekstra VRAM'i 5-6 adet AAA oyunda denememe rağmen rakibini geçecek bir artı ya da minimum FPS'de ekstra bir iyileştirme sunamadı.

RTX 3060'ın avantajları & 6600 XT'nin dezavantajları;

Burada da 6600 XT'ye ne çile çektirdin be diyebilirim. CUDA'nın DirectML'e üstünlüğü çok ciddi seviyede bu iki kart arasında, hem 12 GB VRAM hem de CUDA çekirdekleri 3+ kat performans artışı sağladı. 6600 XT'nin verimliliği burada hiçbir fark yaratamıyor performans farkına bakınca çünkü 3060 bildiğin uçuyor. Kısaca ben iş yapacağım NVIDIA daha hızlı ama AMD ucuz gibi bir düşünceniz varsa 6600 XT hatta abileri bile 3060'a bir alternatif olmanın çok uzağında. Oyun hanesini 6600 XT kanadına yazsam da 3060'ın RT performansı hissedilecek seviyede daha iyi ve DLSS görüntü olarak bir tık daha yumuşak FSR'a kıyasla. 12 GB VRAM ve 192bitin nerede ne zaman işinize yarayacağını bilemezsiniz bu yüzden bunu da el altında tutuyor olmak iyi. 6600 XT'nin 8 GB VRAM ve 128 biti kötü optimizasyonların havada uçuştuğu dönemlerde diken üzerinde tutuyor. Oyun + iş ikilisini bir arada tutmak isteyenler için temiz bir kart.

AMD & NVIDIA farkı

NVIDIA'nın bayağı eğlenceli özellikleri var gibi duruyor hepsini detaylı denemedim, AMD Radeon Software'ın performans sekmesindeki özelleştirme/overclock esnekliği ise rakipsiz, NVIDIA'da buna direkt alternatif olmaması hissediliyor. RTX 3060 ile sanki görüntü bir daha soluk gibi duruyor ama bu sanıyorum tamamen iki firmanın stok sürücü/görüntü ayarları ile alakalı. Gözüm alışacağı için pek dert etmiyorum bu bir artı ya da eksi değil.

Özet;

İki kart da güzel. Ne çok övmeye ne de çok gömmeye gerek var. İkinci elde GTX 1000, RTX 2000, RX 5000 serisinin şişman kartlarından (RTX 2070, 1080 Ti vb.) daha iyi seçenekler olduğuna inancım tam ve uygun bütçede rahatlıkla alınabilirler. İş için ya da iş ve oyunu bir arada tutmak için RTX 3060 12 GB tercih edin. Oyun performansı, verimlilik ve overclock ile uçup kaçmak için ise 6600 XT.

20230528_174634.jpg

RX 6600 hazır sistem aldım birkaç ay önce ekran kartı efsane bir şey Ultra oyun canavarı bildiğin ayrıca sorun filanda yaşatmadı sanırım şanslıyım bilmiyorum kesinlikle çok iyi ASUS Dual modeli RDR 2 ultrada aralıksız 5-6 saat oynamama rağmen 60 dereceyi geçmedi bile çok kaliteli bende acaba RX 6600'den 3060'a geçilir mi diye düşündüm ama hem performans farkı çok az bazen RX 6600 önde bazen eşitler bezende 3060 5-10 FPS önde ayrıca 2. el riskine değmez diye düşünüyorum RX 6600'den çok memnunum.

3060 ve RX 6600 XT aynı fiyattaysa 3060 daha mantıklı fakat RX 6700 fiyatına satıyorlar 3060'ı e o fiyattada RX 6700 yine daha iyi, bence orta ve alt segmentte vereceğiniz paraya AMD'den daha iyi ürün alırsınız fakat 3080 sefiyesinden sonra AMD mantıksız.

Hocam gayet güzel bir karşılaştırma/inceleme olmuş. Ben bir rx 6600 kullanıcısıyım ve bu konuda kafama takılan şey amd software üzerinden overclock yapmanın kolay olduğunu söylemişsiniz, bu konu ile ilgili bir rehber var mıdır ve siz nasıl bir overclock yaparak ne kadar performans artışı sağlıyorsunuz?

Hocam gayet güzel bir karşılaştırma/inceleme olmuş. Ben bir RX 6600 kullanıcısıyım ve bu konuda kafama takılan şey AMD Software üzerinden overclock yapmanın kolay olduğunu söylemişsiniz, bu konu ile ilgili bir rehber var mıdır ve siz nasıl bir overclock yaparak ne kadar performans artışı sağlıyorsunuz?

Overclock yerinden maksimum voltajı fulleyin ve stabilite sıkıntısı çıkana kadar +50 artırıp test edin stabilite sıkıntıları başlayınca sıkıntısız maksimum verebildiğiniz MHz verip kullanın ve OC bu kadar.

Hocam gayet güzel bir karşılaştırma/inceleme olmuş. Ben bir rx 6600 kullanıcısıyım ve bu konuda kafama takılan şey amd software üzerinden overclock yapmanın kolay olduğunu söylemişsiniz, bu konu ile ilgili bir rehber var mıdır ve siz nasıl bir overclock yaparak ne kadar performans artışı sağlıyorsunuz?

Kolaydan ziyade esnek demek istemiştim. Radeon Software'ın performans sekmesini öğrendiğin vakit UV+OC işlemleri mükemmel hale geliyor. Yeri geliyor lazım olmadığında güç tüketimini yarı yarıya azaltıyorsun, yeri geliyor %10+ performans artırıyorsun TDP'nin birazcık üzerine çıkarak. NVIDIA'da bu ya mümkün olmuyor ya da MSI Afterburner gibi harici programlarla uğraşmak zorundasın.

Kolaydan ziyade esnek demek istemiştim. Radeon Software'ın performans sekmesini öğrendiğin vakit UV+OC işlemleri mükemmel hale geliyor. Yeri geliyor lazım olmadığında güç tüketimini yarı yarıya azaltıyorsun, yeri geliyor %10+ performans artırıyorsun TDP'nin birazcık üzerine çıkarak. NVIDIA'da bu ya mümkün olmuyor ya da MSI Afterburner gibi harici programlarla uğraşmak zorundasın.

Çok teşekkür ederim.

Elinize sağlık çok güzel anlamışsınız hocam. Ben de XT olmasa bile bir RX 6600 kullanıcısı olarak karttan çok çok memnunum tam bir F/P kartı

Emeklerinize sağlık, Unreal Engine benzeri oyun motorları üzerinde çalışırken AMD kartlar çok sıkıntı oluyor mu sizce? Mesela UE5'in sistem gereksinimlerine baktığımda Lumen için (software ray tracing olarak geçiyor) DX11 destekli bir ekran kartı istiyor. Hardware RT için zaten DXR destekli olması lazım tabii ki. Yarın bir gün PC aldığımda bu işlerle uğraşacağım için düşünüyorum, 8 GB VRAM yeter mi, 6600 XT gibi kartların veya daha üstü kartlar RT konusunda uğraştırır mı gibi çok sorular var :) Tabii dizüstü olması önemli, mecburiyetten olmasa masaüstü toplayacağım.

Yeni konular

Geri
Yukarı