RX 6700 XT sistem boşta iken ekran kartı maksimum frekansta çalışıyor

Taygun007

Hectopat
Katılım
24 Kasım 2018
Mesajlar
45
Merhaba değerli dostlar, başlıkta da belirttiğim gibi, ekran kartım (AMD Radeon RX 6700 XT Sapphire Nitro+) boşta iken 1900-1990 Mhz lerde çalışmakta ve bu yüzden sıcaklık değerleri 50 aşağısına kesinlikle inemiyor. Bu durum gerçekten canımı sıkmaya başladı. Konu açmadan önce birçok şey araştırdım ama tecrübeli ve bilgili insanlardan da görüş ve öneri almadan hareket edip geri dönüşü olmayan hatalar da yapmak istemiyorum.

Sistem özellikleri:
CPU: Ryzen 9 5900 X
GPU: AMD RX 6700 XT Sapphire Nitro+
MB: ASUS ROG STRIX B550-F Gaming Wi-Fi
RAM: 64 GB 3000 MHz CL16 Crucial Ballistix 16x2.
M.2 SSD: 2 adet 500 GB Samsung 970 EVO NVMe PCI-e 3.0
SATA SSD: WD Blue 1TB.
PSU: 850 Watt / Rampage RGB-850 80 Plus Gold.
CPU cooler: Dark Freezer DKCCX120 AM4 kule tipi soğutucu.
Monitör 1: LG 25" 25UM58 5 ms Full HD 21:9 Ultra wide HDMI IPS LED monitör.
Monitör 2: ASUS TUF VG279Q1R 27" 1 ms 144 Hz HDMI+DP FreeSync Full HD IPS LED monitör.
1 Tane touch pad / grafik tablet / mouse / klavye.
Modem:
TP-Link Archer VR300 AC1200.
Kasa: Elba XK3 gamer siyah mavi LED panel ATX.
OS: Windows 10 Pro
UPS: FSP 1 KvA Online
 

Dosya Ekleri

  • 1.png
    1.png
    451,7 KB · Görüntüleme: 47
Radeon ayarlari varsayilanda iken bu durumu yaşıyorsanız sürücü kaynaklıdır muhtemelen. Daha eski tarihli bir WHQL sürücü yükleyin.

Problem devam ederse DDU kullanarak mevcut sürücüyü güvenli modda kaldırın. 21.8.2 sürümünü yükleyin.
 
Son düzenleme:
144 den 120 ye almıştım işe yaramamıştı, 60 a çektim hala aynı. Adaptive sync Compatible dediğiniz Freesync Premium mudur acaba ? o ise etkin ve hala durum aynı. (Bilgisayarı yendieden başlattım değişiklikleri yaprıktan sonra.) Bütün varsayılan kullanıcı ayarlarını da sıfırladım bu arada.
İkinci monitörü 120Hz'e çekebilir veya Radeon Software ayarlarından "Adaptive Sync Compatible" seçeneğini aktif edebilirsin. Bakalım değişecek mi.
Bu arada Asus monitörün bağlantısını kesip LG olan standart monitör ile çalıştırdım ve clock speed değerleri görselde paylaştığım gibi normale döndü. Sorunun kaynağı bu Asus monitörle ekran kartı arasında. Fakat ASUS u 60 hz e düşürmeme rağmen ve freesync i kullanmama rağmen ve Radeon Software ı fabrika ayarlarına getırmeme rağmen durum aynı.

Sorun driver ise bu çok kötü :( Çünkü kartı aldığımdan beri 6 aydır şu an kullanmakta olduğum driver versiyonunu bekliyordum. Çünkü yalnızca bu versiyon Blender'ı shader hatası vermeden çalıştırıyor.

 

Dosya Ekleri

  • 2.png
    2.png
    219,1 KB · Görüntüleme: 52
Son düzenleme:
bu soldaki ayar;
Evet doğru tahmin etmişim benim yazılımda Değişken yenileme hızı teknolojisi olarak AMD FreeSync var sadece. Görsellerde paylaştığım gibi 144 hz olan Asus monitörde (Ekran2) Etkin. LG 75 hz monitörde (Ekran1) ise desteklenmiyor ibaresi yer almakta.

Bu arada her iki monitörü de tek tek bilgisayara bağlayarak denedim. İkisi de tek başına takılı ise Mem clock speed idle modda yani boşta iken 0 larda geziyor. Hatta Asus'u tek başına pc ye bağlayıp 144 hz'te de denedim sonuç gayet güzel. Yani sorun şu ki: Ne zaman çift monitör olarak PC yi açarsam o zaman bu sorun oluyor.
 

Dosya Ekleri

  • mmmm.png
    mmmm.png
    186 KB · Görüntüleme: 38
  • mmmm2.png
    mmmm2.png
    161,8 KB · Görüntüleme: 50
@Taygun007 LG FreeSync desteklemiyor gördüğüm kadarıyla onda da bu ayar etkinleştirilemiyor, tek tek bağladığında sorun olmamasının sebebi LG'nin hali hazırda 60Hz bir monitör olması. Bu yenileme hızında saat hızı maksimum kullanılmaz. İki monitörün toplam yenileme hızı da maksimum saat hızını tetikliyor bunu çözse çözse FreeSync veya Adaptive Sync çözer diye düşünüyorum. Bir de şöyle bir konu var çevirip okursun istersen;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
@kino Evet, buna benzer bir başka birkaç adet daha makale okumuştum, aslında benim yaşadığım sorun da dolaylı olarak bu konuyla alakalı fakat çift monitör kullanırken başıma gelmekte. Muhtemelen birbiri ile tamamen alakasız değelerde olan iki monitör olması nedeniyle sistem compare edemeyip köklüyor clock speedi.

Bir de Lg ye hdmi takılı, Asus a da Displayport kablo. İkisini de HDMI yapayım bakalım ne olacak..

CRU'yu da denemek istedim fakat CRU'da nereye hangi ayarı maksimum ne kadar girebilirim, üst değer limitleri nedir, zorlarsam monitör ya da kartı bozabilir miyim... bu soruların cevaplarından emin olmadığım için pek bızıklamaya cesaret edemedim. Google de CRU hakkında bu konunun çözümü ile alakalı rehber niteliğinde bilgi arattığımda karşıma çıkanlar sadece ''monitörü nasıl overclock ederim'' gibi ilgim dışı konular olmakta. Tabi henüz tam bir araştırma yapmadım, birazdan CRU mevzusuna yüklenecem ama.
 

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı