RX 7600 sistemde görüntü bozulmaları ve oyun oynarken aniden kapanma

Fulverax

Decapat
Makaleler
1
Yer
Türkiye
Daha fazla  
Merhaba, kullandığım sistem bozuk görüntü veriyor ve oyun oynarken aniden kapanıyor. Görüntü bozulması ise şöyle, örneğin 2 pencere arasında geçiş yaparken ekranın bir kısmı yenilenmiyor ve önceki pencereden kalan son görüntüyü göstermeye devam ediyor, ekranın diğer kısımlarında asıl pencere gözüküyor. Ekranın tamamını aynı anda yenileyecek bir şey yapana kadar da (Windows + D basmak, tam ekran bir uygulamaya geçmek vb.) Düzelmiyor. Ek olarak Rivals oynarken sürekli kapanıyor ve delirtiyor. Sıcaklıklarda bir sorun yok, RAM ve PSU testlerini OCCT, disk testini CrystalDiskMark kullanarak yaptım. Bu parçalarda da bir sorun yok gibi görünüyor. Bilgisayarın biraz da garanti servisiyle geçmişi var, ilk kez garantiye yolladığımda yine oyun oynarken bilgisayarın kapanması sebebinden göndermiştim. İlk seferinde format atıp geri yolladılar ve sorunlarım düzelmedi. İkinci sefer aynı şikayetlerle yolladığımda ekran kartını değiştirdiler (PowerColor Fighter RX7600 vardı, Gigabyte factory OC RX7600 ile değiştirildi) ama problem devam ediyor. Bu sorunun kaynağını nasıl teşhis edebilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, kullandığım sistem bozuk görüntü veriyor ve oyun oynarken aniden kapanıyor. Görüntü bozulması ise şöyle, örneğin 2 pencere arasında geçiş yaparken ekranın bir kısmı yenilenmiyor ve önceki pencereden kalan son görüntüyü göstermeye devam ediyor, ekranın diğer kısımlarında asıl pencere gözüküyor. Ekranın tamamını aynı anda yenileyecek bir şey yapana kadar da (Windows + D basmak, tam ekran bir uygulamaya geçmek vb.) Düzelmiyor. Ek olarak Rivals oynarken sürekli kapanıyor ve delirtiyor. Sıcaklıklarda bir sorun yok, RAM ve PSU testlerini OCCT, disk testini CrystalDiskMark kullanarak yaptım. Bu parçalarda da bir sorun yok gibi görünüyor. Bilgisayarın biraz da garanti servisiyle geçmişi var, ilk kez garantiye yolladığımda yine oyun oynarken bilgisayarın kapanması sebebinden göndermiştim. İlk seferinde format atıp geri yolladılar ve sorunlarım düzelmedi. İkinci sefer aynı şikayetlerle yolladığımda ekran kartını değiştirdiler (PowerColor Fighter RX7600 vardı, Gigabyte factory OC RX7600 ile değiştirildi) ama problem devam ediyor. Bu sorunun kaynağını nasıl teşhis edebilirim?

DDU ile driver silip tekrardan yüklemeyi denediniz mi?

Aşama aşama gitmeyi deneyelim.
İlk olarak sistem özelliklerini en ince ayrıntısına kadar yazar mısın? (PSU, anakart modeli, RAM'ler, CPU, kasa modeli ve, soğutma sisteminiz.)
Sisteminde sorun neyi değiştirdiğinde yaşanmaya başladı?
Donanımsal başka bir değişiklik yaptın mı? Bu sorun ortaya çıkmadan önce.
Yazılımsal olarak BIOS sürümü olabilir. BIOS sürümün güncel mi acaba?
BIOS'unda XMP açıksa kapatıp kapalıysa açıp tekrardan test eder misin?
Bu sorunlar yaşandığındaki VRAM sıcaklığın nedir?
HWiNFO64 ile oyun sırasında voltaj dalgalanmalarına bakabilir misin? 12v altına düşüyor mu?

Aşama aşama gitmeyi deneyelim.
İlk olarak sistem özelliklerini en ince ayrıntısına kadar yazar mısın? (PSU, anakart modeli, RAM'ler, CPU, kasa modeli ve, soğutma sisteminiz.)
Sisteminde sorun neyi değiştirdiğinde yaşanmaya başladı?
Donanımsal başka bir değişiklik yaptın mı? Bu sorun ortaya çıkmadan önce.
Yazılımsal olarak BIOS sürümü olabilir. BIOS sürümün güncel mi acaba?
BIOS'unda XMP açıksa kapatıp kapalıysa açıp tekrardan test eder misin?
Bu sorunlar yaşandığındaki VRAM sıcaklığın nedir?
HWiNFO64 ile oyun sırasında voltaj dalgalanmalarına bakabilir misin? 12v altına düşüyor mu?
Sistem özelliklerimi yazarak başlıyorum.
Ryzen 5 8400F işlemci
AMD Wraith İşlemci Soğutucu
MSI A620M-E Anakart
T-Force 2x8GB 5600mhz ram, tam modelini bilmiyorum
Gigabyte Radeon RX7600 Factory OC ekran kartı (Garantiye gitmeden önce Powercolor Fighter Radeon RX7600 vardı)
TEAM TM8FF2512G SSD (Samsung 950 Evo 512gb ile de birebir aynı sorunlar yaşandı)
Kasa modelini tam olarak bilmiyorum fakat GamePower marka, PSU da GamePower GP-550 550W.

Sistemimde en başından beri sorun vardı, benim bir parça değiştirmemle başlamadı. Sözde arızalı bir parça değişiminden sonra dai sorun hala devam ediyor.
Bios sürümüm güncel. Bios ayarlarından bütün XMP ve EXPO profillerini denedim, her birinde aynı problem devam ediyor.

VRAM sıcaklığım oyun oturumu boyunca ortalama 73 derece oluyor. Bilgisayar kapanmadan önce okuyabildiğim maksimum VRAM sıcaklığı genelde 77 filan oluyor.
HwInfo değil de OCCT ve HwMonitor kullanarak anakart voltaj değerlerinde +12V +5V kanallarındaki değerlerin hangi aralıkta olmaları gerektiğini araştırdım, 12'den düşük bir değer okumadım.

Aynı sistemi farklı bir güç kaynağında deneme şansınız var mı acaba?
Bana kalırsa güç kaynağımız baş şüphelimiz şu anda.
Oyun yükünde voltaj düşmese bile anlık Spike'lara dayanamayıp sistem kapanmasına yol açmış olabilir. Eğer PSU bir sorun çıkarmazsa tek sorumlu anakart kalıyor elimizde.
MSI A620M-E modelinin kullanıcı yorumlarında benzer sorunları görmüştüm. Yüksek frekanslı RAM'lerle ve RX 7600'lerle sorun yaşanabiliyor.

Oyun yükünde voltaj düşmese bile anlık Spike'lara dayanamayıp sistem kapanmasına yol açmış olabilir. Eğer PSU bir sorun çıkarmazsa tek sorumlu anakart kalıyor elimizde.
MSI A620M-E modelinin kullanıcı yorumlarında benzer sorunları görmüştüm. Yüksek frekanslı RAM'lerle ve RX 7600'lerle sorun yaşanabiliyor.
Elimde farklı bir güç kaynağı bulunmadığı için test edemiyorum. Sorunun PSU kaynaklı olduğundan şüpheleniyorsak bu konudaki şüphelerimizi ne yaparak pekiştirebiliriz? Mesela potansiyel bir PSU arızasına işaret eden daha fazla belirti yakalamanın bir yolunu biliyor musunuz? Bilgisayar garantiye 2. gidişinden önce bütün oyunları oynarken bilgisayar çöküyordu, ama bu bariz bir şekilde ekran kartı kaynaklıydı, ekran kartı değiştiğinden beri Marvel Rivals haricindeki oyunlarda sorun yaşamıyorum.

Aklıma söylemeyi unuttuğum ek bir detay geldi, sistem 2. kez garantiye gönderildikten sonra teslim aldığımda sistemin RGB fanları yük altında sürekli rastgele renk değiştiriyorlardı, bir süre sonra renk değiştirme olayı da tamamen bozuldu. Yalnızca yük altındayken tuhaf davranmaları bir PSU arızasına işaret olabilir mi?

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı