Ryzen 1300X işlemci yükseltmesi yapılmalı mı?

Bütçe
2000

Styx666

Kilopat
Daha fazla  
RAM
2xGskill Ripjaws 8gb 3000mhz
Anakart
Gigabyte AB350-M DS2
2018 yılında bir sistem toplamıştım;
Ryzen 1300X 3.5GHz
Sapphire RX570 4 GB.
2x8 3000MHz bellek.
AB-350M anakart.
450W Corsair PSU şeklinde. Zamanında işimi görüyordu. Hem monitör 60Hz olduğu için 60 üzeri FPS'leri çok aramıyordum. Hem de oynadığım oyunlar basit oyunlardı. Yer yer yaşanan dropları arka arkaya açılan uygulamaların takılmasını kasmasını çözmek için işlemciyi yükseltmeyi düşündüm. Ama açıkçası bilgisayar eskisi kadar önemli değil benim için. İşlemciyi Ryzen3 3100 ile değiştirsem verdiğim paraya (2K) değer mi? Aldığım performansı ne kadar etkiler ya da gereksiz mi olur? Overclock performansının da hatrı sayılır olduğunu gördüm. Kule tipi soğutucu alıp overclocklayıp kullanabilirim diye düşünüyorum.

3100 yerine 3600 sizin için daha iyi olacaktır diye düşünüyorum hocam.

Ryzen 3 3100'de özellikle Valorant ve CS gibi oyunlarda yetersizliğini belli ediyor, bir arkadaşımda var ve özellikle Valorant performansından memnun değil. Yine kardeşimde Ryzen 3 3100'le hemen hemen aynı diyeceğimiz çok da başarılı olmayan Ryzen 3 4100 var ve RX 570 ile kullanıyor, oda birçok oyunda işlemcinin belirgin şekilde yetersiz kaldığını söylüyor. Şahsen en azından bütçemi bir nebze daha zorlayarak sıfır veya ikinci elden Ryzen 5 3600 ya da 5500 alırdım daha altına bakmazdım.

3300x ve 3600 arasındaki performans farkı nedir ikisi de kutusuz olarak baktığımda aynı fiyata denk geliyor. Ayrıca 1300x'in fanını 3600'e taksam sorun olur mu ikisi de wraith stealth diye biliyorum ama içlerinde ayrılıyor mu kalite olarak en azından kule tipi bir soğutucu alana kadar iş görür mü?

@kino 4 ocak son yazdığıma bakabilir misin?

Son düzenleme:
3300X ve 3600 arasında oyunlarda öyle aman aman bir fark yok fakat asıl fark 3300X'in 4 çekirdek 8 thread, 3600'ünde 6 çekirdek 12 thread olmasında. Render vs alıyorsanız yararı olur 3600 almak daha iyi bir seçenek fiyatları da aynıymış zaten. Kasanızın hava akışı iyiyse stok fanın yeteceğini düşünüyorum zaten kendi kutusundan da dediğiniz gibi Wraith Stealth çıkıyor. En kötü ihtimalle UV veya CPB ayarıyla oynayarak ısınmasının önüne geçebilirsiniz. Benim şahsi düşüncelerim bunlar belki kino'nun farklı bir yorumu olabilir.

Pazarama isimli sitede bir tane 3300x buldum. Bir tane diyorum çünkü stokta 1 adet kalmış ve piyasaya göre daha uygun fiyatlı fansız tray bir işlemci. Taksit seçeneği olması da beni çekti açıkçası, pazaramayı biraz araştırdım güvenli demişler genelde, forumdan da alışveriş yapan olmuş. Denemeye değer mi işlemci tarafında kopyalar olabiliyor mu hiç denk gelmedim ekran kartlarında vardı ama..

Pazarama tabii ki güvenilir bir site çünkü İş Bankası'nın fakat burada önemli olan satıcı güvenilir mi sonuçta Pazarama'nın kendisi doğrudan ürün satmıyor. Satıcının kendi sitesi de var inceledim tek tük elektronik şey var ve bir kısmı ikinci el ya da teşhir ürünü. Bunların belirtilmediği ürünlerde var yani 0 gibi gösterilmiş fakat hep eski ucuz yollu şeyler var genel olarak yani benim pek güvenesim gelmedi açıkçası. İşlemci kopyası olabiliyor mu bu konuda bir bilgim yok eğer olabiliyorsa forumda kesin konusu vardır araştırın bence.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…