Başarılı Kurulum Ryzen 2200G | GTX 1050 | PRIME B350M-K | macOS High Sierra 10.13.3

Uzun zamandır sıkıntısız olarak kuramadığım macOS'u dün itibariyle stabil olarak kurmayı başardım. Hackintosh'a olan ilgi ve merakımı bu forumda gördüklerimle kazandım açıkcası @Recep Baltaş 'ın ve @Ali Güngör 'ün 2013 yıllarında Hackintosh kurulum videolarıyla gaza gelip deneyip deneyip kuramayıp uyumsuz olan donanımlarım yüzünden hüsranla sonuçlanan yetersiz kalan bilgisayar özelliklerim yüzünden kurulamayan her deneyişimde elbet bir sıkıntı çıkarıp beni vazgeçiren ama bir o kadar da heveslendiğim işletim sistemidir kendisi. Teşekkürler Technopat macOS hakkında öğrettiklerin için.

İşlemci: AMD Ryzen™ 3 2200G APU with Radeon™ Vega 8
Anakart: ASUS Prime B350M-K
Ekran Kartı: ASUS GeForce GTX1050 STRIX
Ses Yongası: Realtek® ALC887
Ethernet Yongası: Realtek® RTL8111H

Kullandığım İmaj

Maalesef ki imaj dosyasını buradan kullanmadım çünkü buradaki imaj dosyası High Sierra 10.13.6 sürü mü? Keşke bu sürümü kullanabilseydim diye ben de düşündüm grafik kartım daha iyi performans veriyordu bu sürümde güncel olduğu için. Ancak ses ile alakalı sorunlarım yüzünden güncel bir sürüm kullanamıyorum. Son çare forumda konu oluşturdum ancak soruna yönelik bir çözüm için ilgilenen olmadı.

İmaj dosyasını AMD OS X forumundan buldum.
AMDHS_Installer_v2.5_clover.dmg

BIOS Ayarları
BIOS'u önce default ayarlara çekip X.M. P'yi ayarladıktan sonra bu ayarları yaptım.
IOMMU: Disabled
Secure Boot: Other OS
Fast Boot: Enabled (Fast Boot bazen sorun çıkarabiliyor ben de sorun çıkarmadı o yüzden açtım. )

Kurulum
TransMac programı ile indirmiş olduğum imaj dosyasını USB belleğime yazdırdım. Clover'da hiçbir ayar yapmadım kurulum sırasında olduğu gibi devam ettim. Kurulum açılınca Disk İzlencesi'nden disk bölüntülerimi ayarladıktan sonra kuruluma geçtim ortalama 15-20 dakika sürdü ve yeniden başlattı. Sonrasında tekrardan Clover üzerinden kurulum diskini seçiyoruz ve terminale giriyoruz. Sırası ile;
-Önce "xlnc" yazıyoruz.
-Gelen ekrana "Enter" diğerek devam ediyoruz. (Biraz bekletiyor. )
-Gelen ekrandan "1) Bronya" olanı seçmek için "1" yazıyoruz.
-Gelen ekrandan "[2] Perform Post Install" olanı seçmek için "2" yazıyoruz.
-Gelen ekranda diskler sıralanıyor. Disk İzlencesinde oluşturduğumuz diskin ismini yazıyoruz "MacX" yazmıştım ben oluşturduğum diskin ismine.
-Sonrasında gelen ekran size doğru diski seçtiysen yüklenmiş olan macOS hakkında bilgi veriyor "Enter" diğerek devam ediyoruz.
-Sonrasında size 7 adet y/n 'lu soru soruyor. İlk 3 soruya "y" sonraki 4 soruya "n" diğerek devam ediyoruz. (Sonraki 4 soru USB ile ilgili Kext'lerin yüklenip yüklenmeyeceğini soruyor isteyen burada "y" diyebilir bu 4 soruya ben USB sürücülerini kurulumun devamında yerel olarak tanıttığım için bu Kext'lerin boşa yüklenmesini istemedim. )
-Bu kurulum bittiğinde "Enter" diyoruz tekrar ve bizi "[2] Perform Post Install" seçtiğimiz alana getiriyor. Burada artık işimiz kalmadı için "r" diyerek bilgisayarı yeniden başlatıyoruz.

Kurulumu tamamlamak için tekrardan USB ile başlatıp Clover üzerinden bu sefer oluşturduğumuz diski seçip başlatıyoruz. Gelen ekran macOS kurulumunun son aşaması zaten buraları biliyorsunuzdur. Gereken ayarları kullanıcı adı v.b ayarlarımızı yaptıktan sonra macOS artık açılıyor.

Kurulum Sonrası Ayarlar
Kurulumu tamamladıktan sonra ilk iş NVIDIA Web Driver ve CUDA kurmak oluyor. Ethernet ile bağlı olduğum için Kurulum USB'sindeki Kext'ler (RealtekRTL8111.kext) interneti tanımıştı. Bir de Sistem Tercihleri'nden dilimizi Türkçe'ye ayarlamamız gerekiyor isteyen sonrasında da ayarlayabilir ben ayarlayıp yeniden başlatmadım üzerine bu iki kurulumu yaptıktan sonra yeniden başlattım.

Nvidia Web Driver
CUDA

İki kurulumuda tamamlayıp yeniden başlattıktan sonra tekrar USB üzerinden sistemi açtım. Clover Configurator ile kendi düzenlediğim EFI dosyasını EFI klasörüne attım ve sistemi yeniden başlattım. Sistemde USB Kext'leri olmadığı için haliyle giriş ekranını geçemedim ve USB üzerinden tekrar sistemi başlatmak zorunda kaldım. Sistem açıldığında;

USB 3.0 Kurulumu
Aşağıdaki kodu terminale yazarak yeniden başlattım. Böylelikle USB sürücülerinin yerel olarak tanınmasını sağladım.

Kod:
curl -s -o ~/Desktop/ryzenusbfix.sh https://raw.githubusercontent.com/XLNCs/ryzenusbfix/master/ryzenusbfix.sh && chmod +x ~/Desktop/ryzenusbfix.sh && ~/Desktop/ryzenusbfix.sh

Ses Tanıtma ve Ses Üzerindeki Kasılmaları Düzeltme
Ses yongasını AppleALC ile tanıttım. Clover üzerinden Layout-ID "13" değerini girerek sesi aktif ettim. Mikrofon çalışmıyordu onu da S-Link SL-U61 USB Ses Kartı ile kullanıyorum. Gelelim ses üzerindeki kasılmalara beni güncel sürüm kullanmama engel olan sebebe.
Buradan kernel'i indiriyoruz.
Kernel.zip

İndirdikten sonra Sistem/Kitaplık/Kernels bölümüne geldikten sonra orada bulunan kernel'in isminin sonuna". Backup" yazıyoruz ve indirdiğimiz kernel'i buraya atıyoruz. Daha sonrasında terminali açıp. Bu kodu giriyoruz.

Kod:
sudo kextcache -i / && sudo kextcache -u /

Sonrasında sistemi yeniden başlatıyoruz. Evet işte sorun ortadan kalktı pürüzsüz bir ses bu kadar basitmiş. Ama eski sürümde kaldık güncelde nasıl yapılıyor hala bulamadım.

Sistemde Kullandığım En Son EFI Dosyası
MacXEFI.zip

Bu işlemlerden sonra sisteme herhangi bir şey yüklemedim. Sistem stabil olarak çalışıyor. Şu anda bu sistemden yazıyorum. Birkaç görsel ile de biraz renklendiriyim bu konuyu.

HighSierra.png


Geekbench Benchmark

İşlemci

CPU.png


Ekran Kartı
(Burada yayınlanan High Sierra 10.13.6 imaj dosyasıyla yaptığım kurulumda 20bin üzerinde bir sonuç veriyordu sistemin güncel olmamasının zararı bu sanırım)

EkranKartı.png
 
Son düzenleme:
Dostum deniyeceğim. Sorun çıkarsa yardımcı olabilir misin acaba?
USB belleğe yazdırıyorum ama çalıştırınca kurulum ekranı gelmiyor maalesef.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hackintosh kurduğumuzda Photoshop vb. programları windows halleriyle mi indiriyoruz yoksa mac halini mi indirmek zorundayız birazcık detay verebilir misiniz acaba ? Yani tamamen macOS'a mı dönüşüyor bilgisayar.
 
Hackintosh kurduğumuzda Photoshop vb. programları windows halleriyle mi indiriyoruz yoksa mac halini mi indirmek zorundayız birazcık detay verebilir misiniz acaba ? Yani tamamen macOS'a mı dönüşüyor bilgisayar.
Aynen öyle tamamen macOS'a dönüşüyor bilgisayar. Gerçek bir macOS için hazırlanmış programları bulup kurmanız gerekiyor örnek verirsek Windows'da uygulamaları açmak için .exe uzantısı kullanılıyor macOS'da ise .app. Chrome indirdiğiniz zaman Windows'da .exe ile gelip kuruluma başlıyorsunuz macOS da .dmg(.dmg kısaca .iso'nun macOS versiyonu diyelim) dosyasıyla geliyor bu dosyanın içerisinde .app olarak chrome dosyası oluyor ve direk açıyosunuz. Windows'da uygulamaların dosyaları Program Files gibi yerlere depolanırken macOS'da .app dosyasının içerisine depolanıyor dosya kalabalığı oluşmuyor. Bir uygulama indirdiğinizde direk .app olan uygulamaya tıklayıp açıyorsunuz güncelleme v.b birşeyler yok ise.
 
Teşekkür ederim. Şuanlık askıya alayım o zaman tasarım programlarını falan cracki zor diye biliyorum Hackintosh'da.
 
Teşekkür ederim. Şuanlık askıya alayım o zaman tasarım programlarını falan cracki zor diye biliyorum Hackintosh'da.
Rica ederim bende daha hiç bir program yüklemedim Photoshop vb. uygulamaları benimde yüklemem gerekecek çok fazla zorlamaz muhtemelen sistemi stabil hale getirmek daha zordu benim için.
 
Rica ederim bende daha hiç bir program yüklemedim Photoshop vb. uygulamaları benimde yüklemem gerekecek çok fazla zorlamaz muhtemelen sistemi stabil hale getirmek daha zordu benim için.

Recep abinin youtubeda ki videosunu izledim kolay aslında 40 dakika gibi gözüküyor ama hızlı şekilde kısa sürede halledilebilecek gibi geldi bana.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı