Ryzen 3 1200 işlemci sıcaklığı normal mi?

Meganzi

Hectopat
Katılım
26 Mart 2020
Mesajlar
36
Çözümler
1
Ekran Görüntüsü (66).png


Merhabalar, ben 2 gün önce işlemci değişikliği yaptım. Ryzen 3 1200'den Ryzen 5 3600'e yükselttim. Daha önceden de ekran kartımı yükseltmiştim. Kullandığım anakart da ASUS Prime A320M-R. Resimde görüldüğü gibi değerler alıyorum. Bana göre işlemci çok ısınıyor. Sizce normal mi yoksa yüksek bir sıcaklık mı? Eğer yüksek bir sıcaklıksa ne yapmam gerekiyor? Bu arada işlemcinin stok fanını ve fanla birlikte gelen termal macunu kullanıyorum.
 
Ryzen 5 3600'lerin çok ısındığını söylüyorlardı zaten ama bu kadarını beklemiyordum. İşlemci kurulumunu bir daha mı yapmam gerekiyor?
BIOS ayarlarında ki "core boost" özelliği açıksa, kapatıp manuel overclock yapmayı dene. Stock soğutucunun anakartta ki cpu fana bağlı olduğundan emin ol. Bazı kullanıcılar system fana bağlayabiliyor. Sorun hava akışından da kaynaklı olabilir. Yan panel açık şekilde sıcaklığı tekrar kontrol etmende fayda var. CPU fan eğrisini kontrol et gerekirse kendi eğrini oluştur. Stok fanda bile bu kadar yüksek olmaması gerekiyor. Bu çözümler işe yaramazsa en son yeni bir soğutucu almayı düşünebilirsin.
 
Son düzenleme:
BIOS ayarlarında ki "Core Boost" özelliği açıksa, kapatıp manuel overclock yapmayı dene. Stock soğutucunun anakartta ki CPU fana bağlı olduğundan emin ol. Bazı kullanıcılar System fana bağlayabiliyor. Sorun hava akışından da kaynaklı olabilir. Yan panel açık şekilde sıcaklığı tekrar kontrol etmende fayda var. CPU fan eğrisini kontrol et gerekirse kendi eğrini oluştur. Stok fanda bile bu kadar yüksek olmaması gerekiyor. Bu çözümler işe yaramazsa en son yeni bir soğutucu almayı düşünebilirsin.

Ben bilgisayarı aldığımda pek anlamıyordum PC'den. Sonradan öğrendim ki ASUS Prime A320M-R anakartlarında overclock yapılmıyormuş. Bu yüzden overclock yapamıyorum. CPU'dan eğrisini de anlamadım açıklarsan sevinirim.
 
Ben bilgisayarı aldığımda pek anlamıyordum PC'den. Sonradan öğrendim ki ASUS Prime A320M-R anakartlarında overclock yapılmıyormuş. Bu yüzden overclock yapamıyorum. CPU'dan eğrisini de anlamadım açıklarsan sevinirim.
BIOS ayarlarında CPB (Core Performance Boost) seçeneğini kapatmayı deneyebilirsin. Aynı şekilde fan eğrisini de BIOS ayarlarında ki "Q Fan Control" kısmından ayarlamak mümkün. Fan eğrisi, soğutucuyu, işlemcinin sıcaklığına göre kaç RPM'de çalıştıracağını ayarlamana olanak sağlar. Dediğim ayarlamaları Youtube'da aratırsan karşına bolca rehber video gelir.
 
BIOS ayarlarında CPB (Core performance Boost) seçeneğini kapatmayı deneyebilirsin. Aynı şekilde fan eğrisini de BIOS ayarlarında ki "Q fan Control" kısmından ayarlamak mümkün. Fan eğrisi, soğutucuyu, işlemcinin sıcaklığına göre kaç RPM'de çalıştıracağını ayarlamana olanak sağlar. Dediğim ayarlamaları YouTube'da aratırsan karşına bolca rehber video gelir.

BIOS ayarlarında CPB (Core performance Boost) seçeneğini bende yok. Dediğim gibi ASUS Prime A320M-R anakartlarında yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı