yuskey
Hectopat
Daha fazla
- Meslek
- PTT'de Postacı :)
Ekte olan resimden bakabilirsin .
Öncelikle sistemi toplarken estetik olmasını (Siyah Beyaz konsept ), sessiz olmasını ve ileriye dönük olmasını kararlaştırdım .
Anakart ;
Böyle bir sistemin ileriye dönük olarak topladım AM4 soket tipi AMD tarafından 4 yıl daha desteklenecek. 4 Yıl boyunca piyasaya sürülecek işlemcilerden faydalanabilirsin. A320 B350 ve X370 Chipset' li Motherboard lardan B350 orta seviye ve overclock potansiyeli var .
Bellekler ;
Seçmiş olduğum bellekler 3000 Mhz değerlerini destekliyor bu belleklerden tam performans alabilmen için anakart ve işlemcinin bu değerleri desteklemesi gerekiyor . Bu detaylara alacağın işlemci veya ankart' ın özelliklerine bakarak öğrenebilirsin . Renk konseptim siyah beyaz olduğu için bu belleklerin kalıp olarak siyah, led olarak beyaz olanları seçtim . Ayrıca bellek alırken kit alman daha iyi oluyor şöyle ki 2009 da Pc topladığımda 2 gb 1333 mhz ram almıştım daha sonra 4 olarak upgrade ederim diye düşündüm ancak aynı ram dan bulamadım ve bu konuda sıkıntı yaşadım . Farklı seri üretim aynı model belleklerde uyum sorunu olabilir. Belleklerin frekansı oyunlarda cüzzi miktarlarda etkisi oluyor gerçek zamanlı render ve video düzenleme işleri ile uğraştığım için yüksek frekanslı bellekler render süreilerimi kısaltıyor .
İşlemci ;
İşlemci mi GTX 1050Tİ Ekran kartını darboğaz olmadan çalıştırabilecek ve overclock potansiyeli olan AMD RYZEN 1300X modelini tercih ettim . Şöyle de bir durum var İntel' in işlemcilerinde tek çekirdek performansı Amd işlemcilerine oranla daha yüksek oluyor oyunlar için tek çekirdek performansı daha önemliyken çoklu çekirdek performansı bu desteğe sahip programlarda AMD Tarafından daha düşük maliyet ve daha yüksek performans gösteriyor . Render video düzenleme gibi .
Ekran Kartı ;
Günümüzde çıkan çoğu oyunu High Ayarlarda 1080p 60 Fps oynatabilen GTX 1050Tİ Tercih etmek istedim. Bunun yanında da farklı partnerlerin ASUS MSI EVGA gibi üretim kartlarından MSİ GAMMİNG X modelini tercih ettim .
Bunun sebebi zero frozr teknolojisi ile GPU 60 derece olmadan fanların otomatik olarak kendini kapatması , Teknobiyotik.com un yapmış olduğu birçok farklı üreticinin 1050ti testlerinde en sessiz modelin MSİ GAMMİNG X modeliydi ve estetik olarak bence en hoş olanı da bu model .
SSD;
Günümüz sistemlerinin olmazsa olmazı bence sistem açılış kapanış hızı , oyun yükleme süreleri , dosya aktarım yazma okuma devrimsel bir teknoloji . Tercih ettiğim model 240 gb ve sata portlarının aktarım değerlerinin sonuna kadar kullandığını düşünüyorum .
Kasa ;
Seçmiş olduğum kasa içerisinde 600 watt ve 80+Plus bronze sertifikası olan PSU yer alıyor.
Güç kaynakları önemsiz görünse de toplam sahip olma maliyeti , verimlilik , performans anlamında çok önemli overclock yapmayı düşündüğüm için en kötü 80+Plus bronze sertifikası olmasını tercih ederim .
Kasa demişken , kriter olarak belirlediğim hemen hemen her şeyi veriyor . Cam pencere , ayrı psu bölümü , kablo saklama deliklerinin içeriye bükümlü olması ve estetik durması ve psu su olması .
İşlemci Soğutucu ;
Overclock yapacağım için bu parça olmazsa olmazlardan . İşlemci ne soğutucu seçerken işlemcinin TDP sine bakarak referans alırsın TDP dediğim Thermal Desing Power olması lazım . İşlemcinin tükettiği watt karşılığında ortaya çıkan ısıyı gösterir. Örnek veriyorum RYZEN R3 1300X 65WATT TDP değerine sahip alacağın işlemci soğutucu sunun özelliklerinde kaç TDP ye kadar soğutma sağladığı yazar ordan bakabilirsin .
Umarım senin için yeterince açıklayıcı olmuştur. Sistem toplamak için bence elini çabuk tut döviz kurları çok hızlı yükseliyor ve bellek üretiminde yaşanan darboğaz RAM ve GPU fiyatlarını arttırıyor .
Hocam Eline koluna sağlık zaman ayırdığın için çok teşekkür ederim bizzat okudum ve çok işime yaradı dediklerinize göre bir sistem topladım değerli yorumlarınız nelerdir hemen sipariş vericem ?