Ryzen 3300X CPB ve manuel O.C ayarları

Stalkerlp

Kilopat
Makaleler
4
Daha fazla  
Herkese selam,

Sistem.
Ryzen 3300X.
ASUS TUF B350M Plus.
2x8GB G.Skill 2666MHz RAM.
ASUS TUF 1660 Super o.c Edition.

Yeni işlemci aldım bazı oyunlarda bazı testler yaptım yani amacım en iyi verimi alabilmek herkesin istediği de budur?
Bazı sorularım var cevaplarını bulamadığım.
MSI Afterburner ve ASUS GPU Tweak 2 kullanıyorum.

MSI Afterburner ile izleme yaptığımda CPU sıcaklığını AIDA 64'deki CPU diyot baz alarak veriyor.
GPU Tweak ise CPU sıcaklığını AIDA 64'deki CPU baz alarak veriyor.
CPU işlemcinin üstüymüş diyot ise çekirdek içi.
Ben önceden hiç diyor a bakmazdım.

Şimdi böyle olunca yanıltıcı oluyor neden? Mesela CPU 48 diyor ama CPU diyot 63 diyor.
Hangisi doğru ölçüm? Ya da hangisi temelde dikkate alınmalı? Doğrusu nedir?

Diğer sorum ise overclock hakkında,

CPB açık ve PBO her şey Auto olunca yaptığım testlerde.
Isı derecesi daha oynak geliyor. Yani soğutucum var Hyper 212 Spectrum.
58'den bazen 64'e çıkıyor sonra iniyor ya da 62 gibi frekans 4350MHz bazen 4300 bazen.
Bunun sebebi voltaj olduğunu anladım bazen 1,384 1, 395 1, 406 gibi çıkıp iniyor sıcaklık bu yüzden anlık hoplayıp oturuyor.
Eski stock a göre yine iyi.

Şimdi bunun yerine CPB ve PBO'yu kapatıp manuel o.c yaptım.
4350MHz yaptım voltaj anakart değeri 1.300 yapmış.
Oyunda vs 1.297 ve 1.308 arasında gidiyor hiç artmıyor. Sıcaklık 49 48 civarı.
Ancak tek fark CPU Z ile test de Single Core biraz düşük çıkıyor.

Sizce manuel mi daha iyi? Bana sanki daha iyi gibi geldi voltaj arada 1,408 ya da 1.41 olması bana biraz fazla gibi geldi?
Ne önerirsiniz? Fikirleriniz belirtirseniz çok sevinirim özellikle CPU ve CPU diyot işi.

Ayrıca şimdi sadece CPB açık PBO kapalı denedim.
Bu sefer voltaj 1.330 1.370 arasında 1.370'i hiç geçmedi! Bu daha iyi oldu gibi.
Frekans yine 4350 MHz.

Son düzenleme:
Evet @kino bana ayrı bir konuda tekrar yardımcı olmuştu yalnız harbi biraz yaktım devrelerimi.
Onu dene bunu dene :D

Şu ana kadar en iyisi sanki CPB açık PBO kapalı iken oldu gibi PBO ek voltajı kesildi.
CPB açık iken voltaj manuel ayarlanıyor mu onu bilmiyorum.

Ama bu Afterburner ve GPU Tweak olayı çok genel yani.

Şimdi birine bakıyorsun diğeri ile arasında 10 derece fark edebiliyor? Neyiz baz alacağız bu kafa karıştırır?
Ekran kartlarında da diyot var ama 2 side GPU baz alıyor ama işlemcide neden farklı alıyorlar anlamadım?

Sen el ile voltaj ve frekans vererek kullanabilirsin işlemcini, benim 3300X'in silikonu berbat olduğundan el ile pek veremiyorum 4300Mhz için 1.35v istiyor, ben de onun yerine CPB+PBO basıyorum 4350Mhz ve 1.4-1.41v köklüyor kendisini. Benim gibi yapmak zorunda değilsin tabii.

Benim silikon sakat olup bir de şu makaleyi okuyunca sana da kendim kullandığım gibi önerdim. Bu haldeki oyun performansı da iyi gidiyor çünkü.

yarın deneyeyim sonucu yazacağım ben biraz yatayım yoksa pc havaya uçacak. :D
@kino

Hocam selamlar kusura bakmayın uzun bir ara oldu yarın demiştim ama yapamadım bir ara
Benim anakart da direk voltaj değişmiyor sadece Auto veya offset var

Ben bugün uğraştım

Offset + olarak arttırarak her seferinde 0.625 bir şey artıyor galiba 1,297 civarına getirdim

İşlemci hızını manuel 4350MHz yaptım şimdi test yaptım.

Dosya Ekleri

• Adsız2.jpg
    Adsız2.jpg
    256,9 KB · Görüntüleme: 41
  • Adsız.jpg
    Adsız.jpg
    221,9 KB · Görüntüleme: 34
Son düzenleme:
Sizin CPU mu yoksa CPU diyot mu?

Diyot bende 71 ama düz CPU üstü 47 tabii ben biraz da soğutucuyu kendim profil yaptım.

Cooler Master fan olunca kaliteli sesi gelmiyor 1500 RPM civarı çalışıyor

Kendi stok fanı roket gibi ses çıkarıyordu.

Bir de işte MSI Afterburner oyunlarda diyot değeri gösteriyor iç çekirdek sıcaklığını

Ama ASUS GPU Tweak 2 ise CPU sıcaklığını gösteriyor. İlginç aslında çekirdek içi sıcaklık önemliymiş.

@Stalkerlp benim AIDA64 ücretsiz denemesi sona erdi ondan bakamıyorum. En son CP77 tüm çekirdek testi yaptığımda böyleydi sıcaklıkları.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı