Ryzen 3600 ısınma sorunu

Öncelikle benim bir MSI B450 PRO Carbon AC model bir anakartım var ve Ryzen 3600 işlemcimin fazla ısındığını fark ettim. Soğutma olarak Corsair H100I RGB Platinum kullanmaktayım fakat boşta 45-50 arası dereceler gördüm ve yükte de 75'i kadar bulduğunu fark ettim. İlk hatalı üretim soğutucu diye düşünüp stok soğutucu taktım fakat bu sefer de 100 dereceleri buldu yük altında. Sonra yabancı forumlardan birine yazdım ve onlar da voltaj ayarın fazladır dediler. BIOS'tan baktım ve fark ettim ki 1.45 v veriyormuş ki normalde 1.2 ila 1.35 arası sağlıklıymış. Sonra bayağı bir undervolt videoları izledim fakat bir sonuç alamadım. İdeal değeri override modda 1.35'e 4200MHz buldum fakat Cinebench R20 ile her test ettiğimde (arka plan uygulamalarının tümü kapalı) 3700'lerden 3200'lere falan düşüş yaşıyordu. OCCT kullanarak 1 saat beklettim ve çokme olmadı fakat 70 dereceleri görüyorum. Bu probleme nasıl bir çözüm bulabilirim bana yardım edebilir misiniz?

Not: Anakartta 8 pin CPU bağlantısının yanında 4 tane daha pin vardı onun da bağlantılarını yaptım ve güncel BIOS sürümünde. Ayrıca termal macun olarak Arctic MX4 kullanıyorum.

Sistem parçaları.

Anakart: MSI B450 PRO Carbon AC.
İşlemci: Ryzen 3600.
RAM: G.Skill Trident Z Neo 16 GB 3000MHz.
Ekran kartı: MSI 2060 Gaming Z.
Depolama: 2 tane 1 TB HDD ve 240 GB M.2 SSD.
Güç kaynağı: Corsair RM650 650W.
Soğutucu: Corsair H100I RGB Platinum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Macunu degiştirebilirsiniz. Daha kalitesi sürerek derece düşürmek mümkün.
(Thermal Grizzly Kryonaut) iyi diye hatırlıyorum. 8.5 iletkenliği vardı.

Macundan dolayı olduğunu düşünmüyorum. Klişe bir yorum olacak ama sadece ''Core Performance Boost'' ayarını kapatıp sıcaklıkları kontrol edebilir misiniz? Her şeyiniz aynı kalsın sadece CPB kapatın. Sıcaklıklar çok düşerse sorun yok, tekrar ufak ufak voltaj vererek frekansı sabitlersiniz. Yalnız mesajınızda frekans düşürdüğünden bahsetmişsiniz. Eğer voltajı ve frekansı sabitlediyseniz frekans düşüşü olmaması gerekirdi. En azından bende öyle. Stok soğutucuyla yaz ayında 100 dereceleri görmüştü frekans düşüşü olmuyordu. Çünkü işlemciyi sabit 4 GHz'de kullanıyordum (Ryzen 2600).

Son olarak BIOS güncellemelerini de yapmadıysanız yapın.

Klişe ama neredeyse her seferinde işe yarayan bir yöntem olduğu için demekte sıkıntı yok

Ryzen Master Kullanarak ideal voltajı bulabilirsin. Her seferinde BIOS'a girip voltaj ayarlamak işkence olur. Ben 1.2V 4.2GHz Sabitleyince 240mm sıvı soğutmayla yükte 58 derece görmüştüm.
Ryzen Master ile 1.2V 4.2GHz dene. Prime95 indirip Small FFTs testinde 10 dakika test et. Small FFTs Testindeyken çekirdeklerde çökme olmazsa veya PC kapanmazsa başka hiç bir programda sıkıntı yaşamazsın. Voltaj yetersizse ilk dakikalarda bir kaç çekirdek hata veriyor.

Dediğinizi yaptım fakat yapar yapmaz mavi ekran verdi voltajı yükseltip 1.25 yapınca da sıcaklık 76 derecelere çıkmakta.

Konudan bağımsız bu soru sormak istiyorum. Neden işlemci fiyatına soğutucu alıp o işlemciden maksimum performans almaya çalışıyorsunuz. 3600 ile soğutucunun fiyatına 3700x alıp soğutucusu da gayet yeterli olabilirdi.

Dediğinizi yaptım fakat yapar yapmaz mavi ekran verdi voltajı yükseltip 1.25 yapınca da sıcaklık 76 derecelere çıkmakta.
76 Derece Small FFTs Testi için normal bir değer. CPB Açıkken ve işlemci stok değerlerdeyken Small FFTs Testi yaparsan 100 derecenin üstüne çıktığını göreceksin. Small FFTs Testi işlemciyi gerçek hayatta karşılaşmayacağımız şekilde zorluyor. Prime95 Açılınca önerdiği ayarla test yaparsan işlemcinin 1.25V'de 50-60 derece arası takıldığını görebilirsin.

Fiyatı çok uyguna almıştım ve 3700X zamanında stokta yoktu zaten aslında onu alacaktım.
Fiyatı çok uyguna almıştım ve 3700X zamanında stokta yoktu zaten aslında onu alacaktım.
Dediğinizi yaptım hakikaten öyle oldu fakat bazı threadler durdu bunun için voltajı yükseltip tekrardan mı denemem gerek yoksa durması normal mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…