Ryzen 5 2600X overclock

spoZusician

Hectopat
ASUS TUF X470-PLUS GAMING anakartım var. Ryzen 5 2600X işlemcim stok hızda çalışıyor şu an. Overclock yapmak istiyorum. Sebebi de CS GO'da her yerde 300+ FPS almak için ve stok soğutucum var. Anakartımın OC Tuner'i var onu açtığım zaman işlemciyi 3.8 GHz çıkarıyor fakat ben daha fazla çıkarmak istiyorum. Overclock'u yaparken sadece CPU Core ratioya değeri yazsam Voltage'ı Auto'da bıraksam olur mu yoksa kendim mi belirli bir değer gireyim? Son olarak yapacağım overclock değer mi ve işlemcinin ömrünü ne kadar kısaltır?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bence saçma bir iş için oc yapıyorsun. 300 Hz monitörün olmadığına göre 300 fps alman gereksiz.

Soğutursan muhtemelen ömrü kısalmaz, kısaldığını fark etmezsin bile. Voltaj kaynaklı yıpranma kendini belli eder merak etme. Belli ettiğinde overclock işini biraz daha kısarsın yine istemediğin kadar götürür.

Voltajı elle ayarlama taraftarıyım. Otomatik bıraktığında bazen yetersiz bazen uçuk voltaj veriyor. Amacın minimum voltajla maksimum frekansa erişmek olmalı.

BIOS'da Digi+ VRM sekmesine girip CPU Loadline Calibration ayarını medium'a çekmen yardımcı olur. O VRM'ler için en uygun değer medium. High gibi seçenekler işin bo*unu çıkartıyor. Ayrıca switch frekansını aynı yerden 300'e çek. 6 çekirdekli bir işlemciyi her türlü kaldırabilir o anakart.

Bunlardan sonra CPB (core performance boost) ve PBO (precision boost overdrive) seçeneklerini kapatmanı öneririm. İşimiz manuel.

Bunları da yapınca CPU ratio değerini hedeflediğin frekansın 10 katı olacak şekilde ayarla. Mesela 4.2 GHz istiyorsan 42 yaz gibi. Başlangıç olarak 4.1 GHz deneyebilirsin. Bunun için ratio yerine 41 yaz.

Voltaj ayarı kısmına gelirsek de CPU VCORE değerini offset'e alıp + işaretini seçmekle başla. Bu şekilde yazacağın değer işlemciye o kadar fazla voltaj emme izni oluyor. Mesela +0.1V yaparsan işlemcinin fazladan 0.1V almasına izin vermiş olursun.

Böylelikle frekansı ayarla ve sistem stabil olana kadar voltajı arttır. Aida64 sistem kararlılık testini kullan stabil olmuş mu diye. Voltajı 1.45V'a kadar veya soğutucu yetmeyene kadar açabilirsin. Şahsen o işlemcinin 1.5V'a kadar pek sorun yaşayacağını sanmıyorum ama bu kadar zorlamaya gerek yok. Özellikle stok soğutucuyla. Sıcaklık ne kadar yükselirse işlemcinin voltaj direnci o kadar düşer.

Anladım. Kendim 4.0 GHz boostlayıp voltage Auto'dayken stress testi yaptığımda 77 derecede falan ekran gidiyordu. Uyku modu gibi bir şeye geçiyordu. Şimdi bu ayarları yaptıktan sonra stress testini ne kadar süre yapayım? Ve yaptığımda kapanırsa fakat oyunlarda bu derecelere çıkamayacağından dolayı kapanmayacak öyle kullanayım mı?

Tamamdır ve CPU loadline calibration nedir ve ne işe yarıyor? Digi +VRM falan ne oluyor tam olarak?
Digi+ VRM, anakarttaki işlemci beslemesinden sorumlu elemanlara ait ayarları barındırıyor. Loadline Calibration ayarı yük altında işlemciye ulaşan voltajı kalibre ediyor, ayarladığın değerin altına inmemesinde yardımcı oluyor. Switch frekansı ise MOSFET'lerin açılıp kapanma hızını ayarlıyor. Daha hızlı aç/kapa da aynı şekilde voltaj iletiminde yardımcı oluyor. Üst seviye X470 anakartlarda 900 gibi değerleri görebiliyor bu switch frekansı. Maalesef Asus 400 serisinde Crosshair hariç hayal kırıklığı desem doğru olur.

Ha ayrıca Spread spectrum ayarını görürsen onu da kapat. Parazitlenme ve sıçramalarla ilgili bir şey yapıyordu şu an tam hatırlamıyorum ama gereksiz olduğu aklıma kazınmış.

Son düzenleme:
Anladım tamam. AIDA64'de stress testinde CPU ve Fpu'yu beraber mi yapayım yoksa sadece CPU mu olsun?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…