Ryzen 5 3500X sıcaklık düşürme

359149

Hectopat
Katılım
10 Ağustos 2020
Mesajlar
4.091
Makaleler
4
Çözümler
18
Merhabalar, dün konu açmıştım ve sağlıklı geri dönüşler alamadım. (Burada yaptıklarım ne kadar doğru bir fikrim yok fakat sonuçta işe yaradı😁) Bu yüzden diğer kaynaklara bakarak undervolt denemeye karar verdim. Fakat Ryzen Master üzerinden nasıl yapacağımı bulamadım (Cahilliğimi affedin 😁 ). BIOS üzerinden yapayım dedim en başta 1.3V verdim sıcaklık değişimi olmadı. Bunun üzerine 1.275,1.250... deneyerek gittim. Her seferinde BIOS üzerinden yap masaüstüne dön 20 dakika OCCT yap çok uğraştırdı. 1.25V sabitledikten sonra farklı yollar aramaya başladım.
Bulduğum ilk seçenek Core Performance Boost`u (CPB) kapatmak oldu. Bunu yapınca ciddi bir şekilde sıcaklık düşüşü oldu ama bununla beraber az da olsa performans kaybı da oldu. Sıcaklığı biraz daha düşürmek istedim ve önüme çıkan 2. seçenek Precision Boost Overdriver`ı (PBO) kapalı yapmaktı. Bu çok etki etmedi fakat bunu da sizinle paylaşacağım.

Testler stok soğutucu ile yapıldı

4 farklı seçenek denedim. Hepsi aşağıda sürprizbozan içinde var. Tüm seçeneklerde 20 Dakika OCCT testi yaptım. OCCT için aldığım tüm ekran görüntüleri testin 18. dakikasında alındı. Buna ek olarak yine tüm seçeneklerde Cinebench testi yaptım. İşlemci sıralamasını test bittikten sonra ekran görüntüsünü aldım. Sıcaklık değerlerini ise testin sonuna doğru ekran görüntüsü aldım.
Eğer siz de buradakileri uygularsanız birebir aynı olacak diye bir kaydı yok. Muhtemelen sizinki daha soğuk olacaktır. Buna ek olarak kaliteli diyebileceğimiz bir soğutmanız varsa benim aldığım değerden 8-10 dereceye kadar daha soğuk değerler alabilirsiniz.
Teste gelirsek şöyle:

Screenshot_3.png

Screenshot_2.png

Screenshot_1.png

Screenshot_2.png

Screenshot_3.png


Screenshot_2.png

Screenshot_2.png

Screenshot_1.png

Screenshot_3.png

testin 18. dakikasında aldığım ss.png

Screenshot_2.png

Screenshot_1.png

Evet aslında bunları belgelemek için ekran görüntüsü almıştım fakat bir anda buraya atmak geldi aklıma. Özet olarak CBP kapalı, PBO açık kullanacağım. Hatalarım olduğunun farkındayım. Çünkü bu yazdığım ilk blog benzeri yazı😀. Umarım işinize yaramıştır. İstediğiniz soruyu sorabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışırım. İyi forumlar.
 
CPB kapalı bir şekilde OC yaptığınızda hem daha performanslı oluyor hem de sıcaklık daha az oluyor. @350070 Böyle bir şey olduğunu söylemişti ama benim bilgim yok.
Zaten performansından memnundum tek amacım sıcaklık düşürmekti. OC yapmaktan korkuyorum zaten şuan 2. bir işlemci alamam eğer işlemciye bir şey olursa.
Gayretinizi ve çabanızı takdir ederim. Fakat neden bi tane sıvı soğutucu yahut kule tipi soğutucu almayı dusunmediniz ki?
250 300 TL 'ye bile işlemci sogutuculari mevcut.
Hocam alacağım fakat şuan alamam. Almışken iyisi olsun amacıyla 500-600 liralık bir şey almayı planlıyorum.
 
Bende de bu işlemci var Volt'u kaç yapmalıyım ayrıca 400 vermene gerek yok 259 TL'ye reeven hans var syntche firmanın yan firması MSI'a gereksiz para bayılmaya gerek yok.
Dogrudur belki. Bilemem. Ben MSI yı araştırdım sadece. Senin söyledigin markayı o zamanlar duysaydım onu da araştırırdım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı