Yeni işlemcini formatlanmış bir sistemde kullandığını varsayarak virüs problemini göz ardı ediyorum. Çünkü çekirdek kullanım oranları biraz fazla saçma. Öncelikle sol üstten uygulamanın kayıtlarını sıfırlayıp, 5 dakika bilgisayarı boşta bırakıp, sonra tekrar bir SS atmanı rica edeceğim. Daha sonra tekrar sıfırlayıp kasa kapağı açık şekilde 5 dakikalık kayıtları atmanı isteyeceğim. Şu noktaya kadar virüs, ve kasa kapağıyla halledemezsek, sonraki adımlar; işlemci soğutucunun ayaklarının tam olarak oturmamış olabilceği ve son adım işlemcinin pinlerine takarken zarar vermiş olabilmen.
@babacan96 dostum bir ihtimal daha var. İşlemcinin üst kısmında soğutucu bloğa temas eden bölümün fabrikasyon olarak sorunlu olma ihtimali. Böyle bir durumda işlemci sıcaklığı soğutucu bloğa iletemeyebilir.
Isınma dalgalanmaları normal. Ancak şunu fark ettim. 2 resimde de işlemci kullanım oranı yükselmiş ve 4.2 GHz olmuş. Muhtemelen sıcaklıklar bu sırada yükselmiş. Bu da normal.
Sıcaklıklarda anormal bir şey yok. Sistem boştayken işlemci kullanım oranı niye artmış onu izlemeye almanızı tavsiye ederim. Görev yöneticisi>işlemler bölümüne bakın. İşlemci kullanım oranı arttığı sırada hangi programlar sistem boştayken aktif olmuş izlemeye alın.
Bir de test programı yükleyip işlemciyi tam yüke alın ve 20 dakika sonra kaç derece oluyor ona bakın.
120MM ile 240MM arasında 6-7 derece fark oluyor ortalama, fazla bir fark yok.Kaç mm sıvı soğutma? 120mm ise çok performanslı olmuyorlar ama.
Kasa modeliniz nedir? Eğer hava alamayan bir kasa ise fan sayısının pek de önemi yok açıkçası.
Bir de BIOS'tan CPB ayarını kapatmayı denediniz mi?
İşlemciyi 8320'nin sıcaklıklarıyla karşılaştırma. Çünkü bu daha güçlü ve ısınan bir işlemci.
Sen dediğim gibi işlemciyi tam yüke al ve 20 dakika geçtikten sonra sıvı soğutma ile sıcaklık kaç derece oluyor?
Ayrıca görev yöneticisi ile kontrol etmelisin. Sistem boştayken işlemciyi hangi programlar tam yüke taşıyor diye. Bunu yapmadan sorununu çözmek zor olur.
Benim işlemci tam yükte sıvı soğutma ile 80 dereceyi aşmıyor. 60 dereceyle başlayıp, 10 dakikalık test sırasında 70 dereceyi anca görüyor. 20 dakikayı bulunca 80 derece oluyor. 1 saat test ettim ve hiç aşmadı 80 dereceyi.
Kesin yargıya varmak için sıcaklık sistem boşta olması gerekirken niye artmış onu öğrenmek lazım. Yani sistem boşta olması gerekirken niye boşta değil. İşlemci ilk resimde %98 lere 4 çekirdeği çıkarmış. İkinci resimde daha çok çekirdek kullanılmış ama sonuçta sistem boştayken işlemci kullanımı o kadar yükseklere uçmaması gerek.
Sorunun kaynağını farklı bir malzeme ve tek tek test ederek anlayabiliriz. PSU'dan kaynaklı da olabilir. Elinde sisteme uyumlu farklı bir işlemci varsa test et. Ya da çevrende test edebileceğin başka bir pc varsa, senin işlemciyi götürüp test et. Soğutucuların tamamen oturduğundan emin miyiz?