Ryzen 5 3600 ısınma sorunu

Sıvı soğutmadan kaynaklandığını düşünerek onu söktüm. Stok fan kullanabiliyorum şu an. 5dkdır yoğun yükte bilgisayar. Şu an limit olan 95 seviyesine geldi takılı kaldı o yüzden durdurdum testi korkup. Ürünler sıfır daha yeni geldi tüm sistem bileşenleri. Görev yöneticisindeki ani dalgalanma esnasında cpu kullanan uygulama ya da cpu kullanı martışı yok. Hep çok düşük.

Anakartımda test edebileceğim işlemci var ama işlemcimi test edebileceğim sistem yok malesef. Elimde PSU var eski PSU. Soğutucu konusunda da sıvı soğutmayı 2 kez kendi soğutucusunu da emin olarak oturtarak taktım. Tekrar format atacağım.
Bu arada problem tam da sizin söylediğiniz gibi ani sıcaklık ve yük artışı. Buna sebep ne olabilir?
Bu sıcaklık değerleri gerçekten de fazla. Sıvı soğutma ile de tam yükte test et.
90 dereceyi geçmemesine dikkat et. Zira sıvı soğutma ile 90 dereceye bile gelmemesi gerekir.
Büyük ihtimalle işlemci sorunlu. Anakartı diğer işlemciyle test etme imkanın varken diğer işlemciyi takıp bir de onu test et bakalım. En azından anakartta sorun olup olmadığını anlarız.

Elindeki diğer işlemciyi sisteme takıp, sıcaklık değerlerine bakabilir misin? yani en azından bu sayede, kasa hava sirkülasyonu, volt değerleri, soğutma sistemini test etmiş oluruz.

Arkadaşımdan sökmem gerekecek. Ancak yarına sonucunu buraya yazabilirim. Bu arada konuştum o da getirmeyi teklif etti. Yarın işlemciyi mevcut sisteme takacağım. Onda 2600 var. Ondan önce tekrar ayrıntılı şekilde kasa montajına bakacağım ve tekrar format atacağım.

Kısaca özetlemem gerekirse;
Hava sirkülasyonum çok iyi,
Parçalar sıfır,
Windows yeni kurulum,
Boşta herhangi bir program işlemci kullanmamasına rağmen ani yük ve sıcaklık artışları yaşanıyor.
Soğutmayı güzel taktığıma kesinlikle eminim.
Bu sıcaklık değerleri gerçekten de fazla. Sıvı soğutma ile de tam yükte test et.
90 dereceyi geçmemesine dikkat et. Zira sıvı soğutma ile 90 dereceye bile gelmemesi gerekir.
Büyük ihtimalle işlemci sorunlu. Anakartı diğer işlemciyle test etme imkanın varken diğer işlemciyi takıp bir de onu test et bakalım. En azından anakartta sorun olup olmadığını anlarız.

Aynen hocam, parçada sorun varsa hangisinde sorun olduğu da önemli. Ona göre göndereyim. İncehesaptan almıştım işlemciyi. İade mi olur garanti mi olur sizce? Bu cuma indiriminde aldım.

Dostum, o zaman geriye işlemciyi dediğim şekilde test etmek gerekiyor. Bu arada boştayken BIOS üzerinden de kontrol ettiniz mi sıcaklık değerlerini?

Aynen hocam, parçada sorun varsa hangisinde sorun olduğu da önemli. Ona göre göndereyim. İncehesaptan almıştım işlemciyi. İade mi olur garanti mi olur sizce? Bu cuma indiriminde aldım.
Değişim de talep edebilirsin. Tabii önce sorunlu parçayı bulmakta fayda var.
Muhtemelen incehesap ürünü servise gönderir, oradan gelecek rapora göre iade veya değişim talebinize olumlu yanıt verir.

Dostum, o zaman geriye işlemciyi dediğim şekilde test etmek gerekiyor. Bu arada boştayken BIOS üzerinden de kontrol ettiniz mi sıcaklık değerlerini?

İşte bu konu beni şüpheye düşürüyor. Çünkü biosta ve windows formatlarken işlemcideki bu ani hareketlerin hiçbiri olmuyor. O anormal fan sesleri azalıp artması hiçbiri biosta ya da windows kurarken olmuyor. Ama ben size şu an yazarken en az 10 sefer fan hızlanıp geri duruyor. Tek chrome açık.

İşte bu konu beni şüpheye düşürüyor. Çünkü biosta ve windows formatlarken işlemcideki bu ani hareketlerin hiçbiri olmuyor. O anormal fan sesleri azalıp artması hiçbiri biosta ya da windows kurarken olmuyor. Ama ben size şu an yazarken en az 10 sefer fan hızlanıp geri duruyor. Tek chrome açık.

İşletim sistemi windows 10 64 bit 1909? Tüm sürücüler güncel mi? BIOS güncel mi?

İşletim sistemi windows 10 64 bit 1909? Tüm sürücüler güncel mi? BIOS güncel mi?

Windows 10 64 Bit 1909. Tüm sürücüler güncel. Bios günceldi ama ben bi daha güncelledim.
Windows açıldığı zaman işlemci ve fanın farklı tepki vermesi normal de, sıcaklığın tam yükte 97 dereceye çıkması çok anormal.

Soğutma bloğu oturmamış desem, geri 35lere kadar düşüyor boşta.

Windows 10 64 Bit 1909. Tüm sürücüler güncel. Bios günceldi ama ben bi daha güncelledim.

Sistem montajını sen mi yaptın? Parçaların üstlerinde jelatin, fanın altında oluyor bazen, jelatin tarzı bir şey yok dimi? işlemci ile soğutma bloğu arasında bir şey yok? bu kadar sıcaklık değerlerine rağmen yan panel açık mı? herhangi bir koku alıyor musun? Eğer jelatin varsa, koku yapar. Ramlerin üzerinide kontrol et. Buda okeyse,

Hem senin hem bizim aklımızda soru işareti kalmaması adına,

1- Parçaların montajına tekrar bak, sonra temiz bir kurulum yapıp sürücüleri yükle.
2-Ramler XMP modunda 3000 mhz mi?
3-Kurulum sonrası BIOS'tan tekrar sıcaklık değerlerine bak.
4-Yüksekse, dediğim gibi arkadaşının pc den destek al. İşlemcini onda test et sonra senin bilgisayarına onun işlemcisini takarak kendi sistemini test et.

Sorun devam ederse, iade sürecini başlatman gerekebilir. Aklıma maalesef başka bir şey gelmiyor dostum...

Tamamen doğru. Sistem boştayken 35-45 derece arası gidip gelmesi normal bu işlemci için.
Tam yükte 97 dereceye dayanmasını anlamak lazım, gerçekten de anormal. Olmaması gereken bir durum çünkü. Asıl problem bu ve problemi anakart mı sağlıyor, yoksa işlemcide mi sıkıntı var? Bunu anlamaya çalış.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı