Ryzen 5 3600 sisteme overclock nasıl yapılır?

• Konuyu başlatan akt
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 22
  • Görüntüleme 1.139
Makaleler
1
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Yeni sistemimde overclock yapmak için BIOS ve ASUS ez programının ayalarını biraz kurcaladım. RAM'lerimi otomatik voltaj ile 3400 MHz yapabildim. 3600 için denemek için istiyorum ancak voltaj verdiğim için herhangi bir sorun olur mu merak ediyorum. CPU'umu aynı şekilde otomatik voltaj ile 4200'e ayarladım ancak nasıl kontrol edebileceğimi bilmiyorum. Görev yöneticisinde ki verilerin yanlış olduğu söylenmişti dolayısıyla program önerisi bekliyorum. Ayrıca sistemin OC sonrası istikrarlı calışıp çalışmadığını anlamak için bir test programı önerebilecek varsa çok memnun olurum.
Kısacası OC için beni yönlendirebilecek birisi var mı? Ayrıca BIOS mu yoksa ASUS ez programından yapmam daha doğru olur?

Sistemim: B450M K II.
Ryzen 5 3600.
G.Skill Aegis 3200 MHz CL 16 8x8.

İşlemciyi otomatik voltaja alma. Şimdilik stoğa alıp CPB ve PBO ile kullan. Otomatik voltajda aşırı voltaj verebiliyor. Şu programlardan ekran görüntüsü atar mısın?

İşlemciyi otomatik voltaja alma. Şimdilik stoğa alıp CPB ve PBO ile kullan. Otomatik voltajda aşırı voltaj verebiliyor. Şu programlardan ekran görüntüsü atar mısın?

@the Prodigy buyrun hocam. Bios ekranını da atmamı ister misiniz?
ZenTimings_Screenshot.png 1695167183942.png

2E1FFD5C-20F8-4EEF-9614-A8ACB815DEE6.jpeg

Son düzenleme:
@the Prodigy buyrun hocam. Bios ekranını da atmamı ister misiniz?
Eki Görüntüle 1949902Eki Görüntüle 1949903

Hynix AFR gelmiş. Günlük kullanım için 1.45V civarı verebilirsin. BIOS ekranını atmana gerek yok çünkü aynı anakartı ben de kullanıyorum.

Advanced Mode > Advanced sekmesi > AMD Overclocking > Accept > DDR and Infinity Fabric/Timings > DDR Frequency and Timings > DRAM Timing Configuration > ProcODT = 43.6 Ohm

AI Tweaker, Memory Frequency 3600 MHz
DRAM Voltage 1.38V

DRAM Timing Control

CAS Latency 18
RAS to CAS Delay Read 22
RAS to CAS Delay Write 14
RAS Pre Time 22
RAS Act Time 32
tRRDS 6
tRRDL 6
tFAW 24
tWTRS 4
tWTRL 12
tWR 20
tRTP 10

Girip şu teste sokar mısın?

Hynix afr gelmiş. Günlük kullanım için 1.45v civarı verebilirsin. BIOS ekranını atmana gerek yok çünkü aynı anakartı ben de kullanıyorum.

Girip şu teste sokar mısın?

Oyun için kullanacağım hocam 1.45V verip testi atıyorum. Ayrıca üstte attığım BIOS da ki PBO ayarları doğru mu bakar mısınız?

Oyun için kullanacağım hocam 1.45V verip testi atıyorum. Ayrıca üstte attığım BIOS da ki PBO ayarları doğru mu bakar mısınız?

Alıntı içerisinde ayar verdim. 1.45V değil 1.38V gir. :)

PBO için Advanced sekmesinde AMD Overclock kısmından yapman daha iyi olur, daha detaylıdır. Ama ikisini aynı anda yapman iyi olmaz, hata alırsan hangisinden kaynaklandığını bilemezsin. Şimdilik PBO da kapalı olabilir.

@the Prodigy Hocam dediğiniz ram ayarlarından şu kısımları bulamadım. Ekran görüntüsü atıyorum.
CAS Latency 18
RAS to CAS Delay Read 22
RAS to CAS Delay Write 14
RAS Pre Time 22
RAS Act Time 32

RAS to CAS Delay Read 22 > tRCDRD
RAS to CAS Delay Write 14 > tRCDWR
RAS Pre Time 22 > DRAM RAS Pre Time
RAS Act Time 32 > DRAM RAS Act Time olacak.

RAS to CAS Delay Read 22 > tRCDRD
RAS to CAS Delay Write 14 > tRCDWR
RAS Pre Time 22 > DRAM RAS Pre Time
RAS Act Time 32 > DRAM RAS Act Time olacak.
@the Prodigy hocam test sanırım biraz uzun sürecek D.O.C.B şu an kapalı bu ayarları yapmadan önce defaulta çektiğim için kapandı. Açmalı mıyım acaba? Test şu an hatasız devam ediyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı