Ryzen 5 3600 undervolt ve sıcaklık düşürme rehberi

arkadaşlar selam. 3600x ile aranızdayım. konuya tamamen yabancıyım. hemen hemen 11-12 sayfa okudum ama inanı aklım allak bullak olmuş durumda. 1.3 1.4 voltajlarda dolaşıyor işlemcim. yardım edebilecek birileri olursa çok sevinirim. bütün gerekli programları yükledim. tarif ederseniz çok makbule geçer
Merhaba. Ryzen Master programı ile çok kolay şekilde voltaj düşümü yapıp, aynı zamanda performans arttırabilirsiniz. Ryzen Master AMD'nin kendi programı olup, güvenlidir. Konu ile ilgili forumda veya youtube üzerinde ryzen undervolt, ryzen voltaj düşürme şeklinde aratırsanız fazlaca kaynak bulabilirsiniz. Ben 1.125V ile 4.2 stabil değer alabiliyorum
 
Arkadaşlar merak ettiğim şu konu var, diyelim ki undervolt yaptık ve önemli testlerde stabil tutmayı başardık. CPU sıcaklığımız düştü. Peki işlemciyi 4.2 Ghz'de sabitlemenin bir eksisi var mıdır ? Sürekli sabit bir şekilde bu değerde çalışması işlemci sağlığı yönünden veya kullanım açısından bir sıkıntı yaşatır mı ?
 
4.2GHz ve 1.1V ile stabil bir sonuca ulaştım. Cinebench R20 3778 puan. AIDA64 stress testinde işe 30dk sıkıntısız çalıştı. 1.1V ile mavi ekran almadım daha da aşağı inebilirdim mavi ekran alana kadar fakat bu değerden aşağı düşmeye gerek duymadım.
Ryzen 5 3600
B450M Mortar Max
 
4.2GHz ve 1.1v ile stabil bir sonuca ulaştım. Cinebench R20 3778 puan. AIDA64 stress testinde işe 30dk sıkıntısız çalıştı. 1.1v ile mavi ekran almadım daha da aşağı inebilirdim mavi ekran alana kadar fakat bu değerden aşağı düşmeye gerek duymadım.
Ryzen 5 3600.
B450M Mortar Max.

Değeriniz gayet güzel hocam güle güle kullanın. Daha aşağısı pek bir fark yaratmıyor riske girmeye değmez hocam.
 
Fazla ısınıyor gibi 3600 artık, kasamın havalandırması gayet yeterli ama ne yapabilirim?

Stok soğutucu kullanıyorsanız PBO'yu kapatıp 15-20 derece arası kazanım sağlayabilirsiniz. Harici kule veya sıvı soğutucu kullanıyorsanız rehbere bakarak undervolt yapabilirsiniz.
 
Undervolt işlemi sırasında mavi ekran aldığımızda hangi hatayı alıyorsunuz acaba? Sistemi 1 haftadır undervolt ile kullanıyorum. Bugün ilk defa mavi ekran aldım undervolt yüzünden mi diye şüphelendim.
Aldığım hata kodu:

CRITICAL_STRUCTURE_CORRUPTION​

 
Undervolt işlemi sırasında mavi ekran aldığımızda hangi hatayı alıyorsunuz acaba? Sistemi 1 haftadır undervolt ile kullanıyorum. Bugün ilk defa mavi ekran aldım undervolt yüzünden mi diye şüphelendim.
Aldığım hata kodu:

CRITICAL_STRUCTURE_CORRUPTION​


Undervoltta hiç mavi ekran almadım hocam genelde PC yeniden başlar. Ryzen Master üstünden yapıyorsanız otomatik yeniden başlatıp fabrika ayarlarına getiriyor.

Hocam kendi fanıyla kullanıyorum.

Yeni bir fan alana kadar BIOS'tan Core Performans Boost'u kapatmanızı öneririm.
 
Selamlar, konuyu hortlatıyorum biraz ama 3600x'i 240mm sıvı soğutma ile kullanıyorum. 4.175 Ghz ile 1.25v şeklinde kullanıyorum. Aida64 testinde yarım saat max 60-61 dereceleri gördüm sonra testi kapattım stabil olduğunu düşündüğüm için.( 1.25v'u CTR2.0 ın verdiği sonuca göre ayarladım, belki ufak ufak düşürsem daha da inebilirim). Sıkıntım şu sabit voltaj vermeme rağmen 10 derecelik zıplamalar oluyor anlık. 34-35 derece civarı çalışırken bir anda 45 46 oluyor ve azalıyor normal midir sizce?
Screenshot_4.png

Screenshot_1.png
 

Yeni konular

Geri
Yukarı