Ryzen 5 3600 undervolt ve sıcaklık düşürme rehberi

Merhaba,
Hayatımda hiç format atmayı bile bilmiyorken pandemi sayesinde her şeyden bir şeyler öğrenmeye başladım ve ilk defa PC topladım.
İşlemci sıcaklığından muzdarip olduğum için senin konuya rastladım ki kendimi şanslı hissediyorum.
Öncelikle sistemim;
MSI B550 A-PRO anakart.
AMD Ryzen 5 3600.
Corsair 2*8 3200 MHz RAM.
Sapphire RX6600 ekran kartı ve soğutması güzel olsun diye 240 mm sıvı soğutmada mevcut.
PC'yi topladıktan sonra AIDA64 ile stres testinde 81 dereceyi görmüştüm. Acaba pompayı takarken işlemciye, yerinden mi oynattim diye tekrar montaj yaptım. Arctic MX4 macun ile 77 derecelere düştü stres testinde.
Senin konuyu gördüm ve 2 saattir cesaretimi toplamaya çalışıyorum yapmak için. Yaptıktan sonra sonuçları paylaşırım.
Teşekkür ederim.
Emeğine sağlık.
Arkadaşım tekrar merhaba,
Öncelikle teşekkür ederim.
Testleri şimdi bitirdim.
Dediğin gibi Ryzen Master programı ile 4.2 GHz özelinde voltajı kademeli düşürerek başladım.
1.3 vden başlayarak sırayla 1.2875-1.275-1.2625-1.25-1.2375-1.225-1.2125-1.2-1.1875-1.18125-1.175-1.1625 ve son olarak 1.15625 v ye kadar denedim. Her değerde Cinebench programında 10 dk lık test uyguladım. Hepsini başarıyla geçti.
Dediğin gibi işimi garantiye alayım diye OCCT programı ile tam 1 saat %100 yükte çalıştırdım. Burada da herhangi bir sorun yoktu. Bu 1 saat sonunda Max. 58 derece gibi güzel bir değer yakaladım.
Bir de Prime95 ile deneme yapmak istediğimde ise 1.15625 v de 2 dk sonra, 1.1625 v de 3 dakika sonra, 1.16875 v de yaklaşık 13 dakika sonra PC restart attı.
Bir kademe daha yükseltip 1.1750 v de tam 30 Dk deneme yaptım ve bu kez atmadı. Maksimum da 82 derece gibi bir rakam gördüm.
Kasa, bilgisayar masamın alt bölümünde biraz sıkıntılı bir bölgede olmasına rağmen iyi değerler.
Birkaç gün içinde yukarıya taşıyacağım.
Yalnız kafama takılan bir konu var. MSI anakart kullanıyorum ve BIOS'tan Core performans Boost disable, CPU ratio değeri 42 ve CPU Core voltaje değerini 1.1750 v yapmama ve kaydetmeme rağmen hatta BIOS ekranında gözükmesine rağmen tekrar test etmeye kalktığımda kaydettiğim değerler aktif değil, voltaj yine 1.4 vlere çıktı.
MSI Dragon Center üzerinden manuel olarak ayarladım artık.
Bunu düzeltmenin bir yolu var mıdır? Nerede hata yapmış olabilirim?
Yeni değerlerle AIDA64 Extreme de yarım saatlik test sonucu Max. 69-70 derece değerleri aldım.
BIOS ile ilgili yardımcı olabileceğin fikrin var mı?
Tekrar teşekkür ederim.

Öncelikle güzel değerler yakalamışsınız hocam onu başta söyleyeyim. Prime95 bir işkence testi analiz yazılımlarıyla işiniz yoksa çok bulaşmayın derim çünkü ufak algoritmik hesaplarla PC'ye resmen işkence ediyor. Ancak 1.175v da 30 dakika ona bile dayandıysa çok stabil bir değer olmuş bence. BIOS olayına gelecek olursak BIOS arayüz olarak aynı arayüzü kullanıyoruz Save and exit yaptıysanız ve kaydetmediyse BIOS'un yazılı olduğu chipte sıkıntı olabilir çünkü normalde kaydedip bir daha müdehale etmezseniz ömür boyu aynı kalması gerekiyor. Eğer sadece sorun test programındaysa o işlemciden kaynaklı değeri otomatik olarak 1.4v olarak giriyor olabilir. MSI yazılımını kullanmadan BIOS'tan ayarları yapıp teste sokup OCCT ekranını atabilir misiniz rica etsem.
 
Dragon Center ı açmadan direkt OCCT den teste girdim. Görüntüleri ekliyorum
Öncelikle güzel değerler yakalamışsınız hocam onu başta söyleyeyim. Prime95 bir işkence testi analiz yazılımlarıyla işiniz yoksa çok bulaşmayın derim çünkü ufak algoritmik hesaplarla PC'ye resmen işkence ediyor. Ancak 1.175v da 30 dakika ona bile dayandıysa çok stabil bir değer olmuş bence. BIOS olayına gelecek olursak BIOS arayüz olarak aynı arayüzü kullanıyoruz Save and exit yaptıysanız ve kaydetmediyse BIOS'un yazılı olduğu chipte sıkıntı olabilir çünkü normalde kaydedip bir daha müdehale etmezseniz ömür boyu aynı kalması gerekiyor. Eğer sadece sorun test programındaysa o işlemciden kaynaklı değeri otomatik olarak 1.4v olarak giriyor olabilir. MSI yazılımını kullanmadan BIOS'tan ayarları yapıp teste sokup OCCT ekranını atabilir misiniz rica etsem.
Acaba dragonu açınca mı sıkıntı oluyor. Aslında Dragon hoşuma gidiyor hem fanları hem de rgb leri falan kontrol edebiliyorum
Tamamdır kardeşim. Dragon Center ı da açtım. Şu an herşey normale döndü.
Prime95 testini tamamen garantiye almak için yaptım. En sağlıklı değeri bulmak için. 30 dk dayandı. Sonlandırmasam bilmiyorum kaç dakika daha dayanacaktı ama en azından içim rahatladı
 

Dosya Ekleri

  • Ekran Görüntüsü (11).png
    Ekran Görüntüsü (11).png
    355,4 KB · Görüntüleme: 30
  • Ekran Görüntüsü (12).png
    Ekran Görüntüsü (12).png
    354,6 KB · Görüntüleme: 29
  • Ekran Görüntüsü (13).png
    Ekran Görüntüsü (13).png
    363,6 KB · Görüntüleme: 26
  • Ekran Görüntüsü (14).png
    Ekran Görüntüsü (14).png
    493 KB · Görüntüleme: 28
  • Ekran Görüntüsü (15).png
    Ekran Görüntüsü (15).png
    728,4 KB · Görüntüleme: 24
  • Ekran Görüntüsü (16).png
    Ekran Görüntüsü (16).png
    547,6 KB · Görüntüleme: 30
Son düzenleme:
Dragon Center'ı açmadan direkt OCCT'den teste girdim. Görüntüleri ekliyorum.

Acaba Dragon'u açınca mı sıkıntı oluyor. Aslında Dragon hoşuma gidiyor hem fanları hem de RGB'leri falan kontrol edebiliyorum.
Tamamdır kardeşim. Dragon Center'ı da açtım. Şu an her şey normale döndü.
Prime95 testini tamamen garantiye almak için yaptım. En sağlıklı değeri bulmak için. 30 dk dayandı. Sonlandırmasam bilmiyorum kaç dakika daha dayanacaktı ama en azından içim rahatladı.

Aynen muhtemel Dragon Center parazit yapıyor hocam. Prime95'e 30 dakika dayanan sistemi hiçbir oyun çökertemez. Güle güle kullanın hocam.
 
Aynen muhtemel Dragon Center parazit yapıyor hocam. Prime95'e 30 dakika dayanan sistemi hiçbir oyun çökertemez. Güle güle kullanın hocam.
Yanlış hatırlamıyorsam ismin Cihan di sanırım. Vallahi teşekkür ederim. İnan kafam rahat uyucam şimdi. Bilgisayar masasının rafı sokturdukten sonra kasayı da masanın üstüne alacam. Daha iyi olur sanırım.
Msi Afterburner ile Rivatunner kurulu. Ama Amd Software Adrenaline aktif iken MSI Afterburner ilk açıldığında bütün değerler sıfır gözüküyor. Oyunda da Gpu sıcaklığı gözükmüyordu. Ama Bilgisayarım-Yonet-Aygit yöneticisi - Görüntü bağdaştırıcı dan Rx6600 u sürücü güncelleştir dediğimde bu kez Adrenaline giremiyorum. Afterburner da değerler gözüküyor ve ekran kartı fanıni da otomatik ayarlayabiliyorum. Nasıl bi saçmalık. Kafayı yicem 🤣
 
Yanlış hatırlamıyorsam ismin cihan di sanırım. Vallahi teşekkür ederim. İnan kafam rahat uyucam şimdi. Bilgisayar masasının rafı sokturdukten sonra kasayı da masanın üstüne alacağım. Daha iyi olur sanırım.
MSI Afterburner ile rivatunner kurulu. Ama AMD Software Adrenalin'e aktif iken MSI Afterburner ilk açıldığında bütün değerler sıfır gözüküyor. Oyunda da GPU sıcaklığı gözükmüyordu. Ama bilgisayarım-yonet-Aygıt Yöneticisi - görüntü bağdaştırıcıdan RX6600'u sürücü güncelleştir dediğimde bu kez adrenaline giremiyorum. Afterburner'da değerler gözüküyor ve ekran kartı fanıni da otomatik ayarlayabiliyorum. Nasıl bir saçmalık. Kafayı yiyeceğim 🤣

Hocam zamanında o Dragon Center'dan az çekmedim PC'yi sapıttırıyor resmen kendim yüklemiyorum etrafımdakilerede yükletmiyorum :) ismimi hatırlamanızda ayrı hoşuma gitti çok teşekkür ederim :)
 
  • Ryzen 5 3600 işlemci,
  • MSI B450 Gaming Plus Max anakart,
  • Cooler Master Hyper T4 soğutucu ile yapılan testlerdir.
Öncelikle merhaba ben 1.5 hafta evvel sırf OC ve yeni nesil 7nm neymiş diyerek i7 6700'den Ryzen 5 3600'e geçiş yaptım. Daha kurulum ekranında gözüme bir şey çarptı 1.475 voltaj değeri dedim kurayım kafamı toplayayım bir ayar çekeyim bir de BIOS güncelleyeyim belki düzelir diyerek 1 hafta erteledim. Ancak ısınma kule soğutucuyla bile yüksek sayılabilecek seviyelerdeydi ve uzun vadede bu voltaj sıkıntı yaratacak gibi duruyordu. Hemen araştırmalara başladım çünkü 4 yıldır AMD deden uzaktım Ryzen Master diye bir program yapmışlar daha önce de buna benzer bir şey vardı ancak daha basitti bu daha güzel geldi gözüme önce genel oynanmamış fabrika ayarlarıyla 10 dakika OCCT testine tabii tuttum. Güç tüketimi 105W'lara kadar ulaştı ve ortalama sabit 100W'larda geziyordu bu çok yüksek geldi gözüme sıcaklıkta 85 derece en yüksek seviyeydi 72 falanda ortalama değerlerdi ancak dikkatimi ani krizler çekti bazen sıçrama yapıyor sonra düşüş yaşıyor bu muhtemel yüksek voltajdan dedim ve görselleri kaydettim.

Eki Görüntüle 576930
Eki Görüntüle 576931

Sonra yardımcı programları PC'ye yükledim. Bunlar; Ryzen Master, OCCT, CPU-Z ve Cinebench r20.
Önce 4.2GHz 1.3 Volt araştırdığım kadarıyla herkeste sıkıntısız çalışmış yabancı forumlarda 1.3'te stabil çalışmıyorsa zaten kaldırın atın falan demişler :) Ryzen Master'ı burada kullandım daha önce BIOS'tan ayar yap gel reset at falan yoruyordu daha pratik olmuş en azından. Ryzen Master'da 4.2GHz 1.3 Volt yapıp uyguladım sonra Cinebench R20'de teste tuttum sıkıntısız geçti sonra bu uygulamayı kapanana kadar kademe kademe voltaj düşürerek yaptım.1.29375,1.2875,1.28125,1.275 diye 1.1875'e kadar indim bu tabii benim çok şanslı olduğumu da gösteriyordu. Dedim acaba nereye kadar iner ve 1.18125'e indim ve PC restart attı bu işlemciden mesajdı buraya kadar dedi:) sonra 1.1875 değere alıp diğer aşamaya geçtim. İşlemcinin uzun vadeli darlamalarda ne yapacağını görmek istiyordum. Hemen bu konuda en güvendiğim uygulama OCCT'ye başvurdum. Stress testini başlattım ve maalesef 10 dakikayı geçemedi gözüm ekranda izliyordum 8. dakikanın içinde restart attı dedim o zaman bir kademe yükseltmeliyim. Ve değeri 1.19375'e aldım ve testi başlattım ve sorunsuz 10 dakikayı geçti ve notlarıma bunu aldım. Ve görselleri kaydettim.

Eki Görüntüle 576945
Eki Görüntüle 576946

Ve güç tüketimi 68W maksimum ve ortalama 63-65W civarı seyretti bu da fabrika verilerini tam karşılıyordu. Sıcaklıklar ise 53-55 arası maksimum olacak şekilde seyretti ve bu benim için oldukca iyi bir değerdi.

Sonra daha önce 8350 kullanırken de bunu yapardım normal kullandığım kademenin 1 tık üstüne alıp 1 saatlik bir teste tabii tuttum bu işin artık garantiye almak tarafıydı bu testide alnının akıyla geçti. Ve değerleri kaydettim hem kağıda hem ekran kaydı olarak.

Eki Görüntüle 576952
Eki Görüntüle 576965

Güç tüketimi maksimum 71W sıcaklık ise maksimum 59 derece olarak görünce tamam dedim ve profili kaydettim çünkü bu bilgileri BIOS kanalında uygulamak daha stabil olacaktı. BIOS'tan ayarları tamamen Ryzen Master'daki hale getirdim CPU Boost clock disable, CPU ratio 42.00, CPU voltaj 1.2 şeklinde ayarladım ve sorunsuz şekilde şu an kullanıyorum ve boşta 20-30 derece arası oyunlarda 45 dereceyi neredeyse hiç geçmedi.

Basit bir dille daha çok verim almak adına yardımcı olmak için bu rehberi hazırladım. Birkaç rehber var elbet ancak genelde hep daha üst voltajlarda ve kazanımları 5-10 derece civarı oluyor. Bir de şu var herkes benim kadar şanslı olamayabilir çünkü işlemci silikon işi şanstır bazıları 1.3'ün altına bile inememiş bazılarıysa 1.23'te 4.40GHz'de stabilite sağlamış bu tam şans işidir. Ancak 1.475 çok yüksektir onda çalışmaması en doğrusu 1.3 sıkıntı yaratmayacak bir değerdir.

İyi sosyaller dilerim. Sorumluluk size aittir.

Hocam bence şanslısınız ben 1.2v 3950GHz de.
 
Hocam ben 1.14 voltajda 4.2 ghz sabit 1 buçuk senedir kullanıyorum. Core boost kapalı zaten. Onun dışında geçtiğimiz yaz ayında termal macununu yeniledim ve max sıcaklığım 62 derecelerde. Ve stok soğutma olmasına rağmen. Gayet memnunum.
 

Geri
Yukarı