Ryzen 5 5600 4.75 GHz OC Sonuçları

K0DX

Decapat
Katılım
27 Şubat 2022
Mesajlar
325
Çözümler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
RAM
Team Group Dark Z 16GB 2x8GB DDR4 3200Mhz
Ekran kartı
Sapphire PULSE RX 6600
Anakart
Asus TUF GAMING B550M-Plus
İşlemci
AMD Ryzen 5 5600
Herkese iyi forumlar arkadaşlar. Bir takım OC denemeleri sonrası deneyimlerimi aktarmak için açıyorum konuyu. İlk başta sistemin bilgisini aktarıyorum.

Sistemim;

  • Anakart: Asus TUF GAMING B550M-Plus
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 5600
  • Ekran Kartı: Sapphire PULSE RX 6600 8 GB
  • RAM: Team Group Dark Z 16GB 2x8GB DDR4 3200Mhz
  • Kasa: NZXT H510 Flow
  • PSU: NZXT C650 80+ Bronze 650 Watt
  • Soğutucu: Performax Perfan 120H 2x120mm FAN
  • Depolama: Kingston SKC2000 NVMe 250 GB SSD
  • İşletim Sistemi: Windows 10 22H2 64Bit (İS Derlemesi 19045.2846)


İlk iş olarak anakartın BIOS'unu güncelledim. Fanların kontrolünü BIOS'dan PWM moduna alarak başladım. Tüm testler bu ayarda yapıldı. Ve işlemci ayarlarına geçtim. Zaten işlemcinin boost hızı 4.4 Ghz. Boost ve OC frekansı arasında fark olması ve OC işleminin farkı olması sebebiyle kule tipi soğutucuya da güvenerek 200 MHz frekansından daha fazla frekans vermek istedim.

İlk başta araştırmalarım sonucu işlemciye direkt manuel olarak BIOS'tan 1.28 değerinde voltaj verdim. Voltajı biraz fazla verdiğimin farkındayım ama sıcaklık sebebiyle soğutucuyu da denemek istedim. CPU hızını 4.60'e çektim direk olarak çalışacağını tahmin ettiğim için. Sorunsuz çalıştı. Birkaç gün bu şekilde kullandım. Bazı SSD takviyesi ve kasa değişimi yaptığım için her şeyi söktüm. Kullandığım soğutucuyu anakarta
Maxtor CTG8 12.8 W/mk macununu kullanarak montajladım. Soğutucu üzerindeki RGB yüzeyi ve RGB fanı çıkardım. Soğutucunun arkasına ve önüne ID-COOLING XF-12025 serisinden 2 adet fan ekledim. Daha sonra temiz kurulum yaptım. Chipset ve ekran kartı sürücüsünü manuel olarak yükledim. Diğerlerini Windows güncellemeleri ile otomatik yaptım. Daha sonra aynı 1.28 voltaj değeri ile CPU hızını 4.75 GHz'e çektim.

RAM frekanslarını DOCP profili ile 3400 MHz hızına aldım. Maalesef çipleri kötü olduğu için daha fazla OC olmadı. RAM kaynaklı kapanmalar oluyordu. RAM'ları bu şekilde Memtest86 ile test ettim. Her testi başarılı olarak hatasız geçti. Ama görüntüsünü almayı unuttum. Sistemi daha sonra aşağıdaki tüm testlere sırası ile soktum. Aşağıya yaptığım test sonuçlarını ekliyorum. Herhangi bir kapanma, ısınma, mavi ekran, siyah ekran, drop sorunu ile karşılaşmadım. İşlemci tüm çekirdekleri ile beraber 4.75 GHz frekansında sabit çalıştı. Tüm testlerde %100 yükte maksimum sıcaklık 75.6 dereceyi gördüm.

Maksimum TDP değeri 101.86 Watt olarak gördüm. Test sonrası
herhangi bir sorun yok. Şimdi de voltajı 1.27 değerine çektim. Voltajı zamanla daha da aşağıya çekmeye çalışacağım. Ve bu şekilde kullanıp test yapmaya çalışacağım. Tek eksiğim AAA kalite dediğimiz ağır oyunlara sahip olmadığım için deneyemedim maalesef. Ekstra olarak 3DMark testinde ekran kartının grafik skoru biraz düşük çıktı. Sapphire modelinin genelde değerleri bu şekilde ama olsun. Onu da çözmeye çalışacağım. Test değerlerinde ve sonuçlarında eğer herhangi bir hata varsa belirtirseniz sevinirim.


AIDA64 Test ve Test Esnası HWMonitor Sıcaklık Sonuçları;

Test 1. Dakika Sıcaklık ve Voltaj Değerleri:


Ryzen 5 5600 Aida64 Test 1. Dk.png




Test 5. Dakika Sıcaklık ve Voltaj Değerleri:

Ryzen 5 5600 Aida64 Test 5. Dk.png




Test 10. Dakika Sıcaklık ve Voltaj Değerleri:

Ryzen 5 5600 Aida64 Test 10. Dk.png




Test 15. Dakika Sıcaklık ve Voltaj Değerleri:


Ryzen 5 5600 Aida64 Test 15.Dk.png




CPU-Z Benchmark Test Sonuçları:

CPU-Z Test Sonuçları.png




Cinebench R23 Testi Tekli Çekirdek Sonucu:

Ryzen 5 5600 Cinebech 23 Tek Çekirdek.png




Cinebench R23 Testi Çoklu Çekirdek Sonucu:

Ryzen 5 5600 Cinebech 23 Çok Çekirdek.png





Blender BMW Render Testi Esnası Sıcaklık Testi:

Blender BMW Testi Sıcaklık.png





Blender BMW Render Test Süresi: 03:34:97

Blender BMW Testi Test Süresi.png





3DMark Time Spy Testi Sonuçları:


3DMark Time Spy Testi.png





Sistemin Boşta Yük ve Sıcaklık Değerleri:


Sistemin Boşta Yük ve Sıcaklık Değerleri.png
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam öncelikle okurken gözlerim kanadı. Yazının rengi bir garip gözüküyor. Sonuçlarınız bence harika. Kullandığınız macun MX-4'ten iyi sanırım. Çünkü o soğutucuya göre baya güzel değerler.
 
Yazılar bende gayet hoş gözüküyor. 😃 Bu soğutucunun parasına göre piyasadaki hava soğutucuların çoğunu cebinden çıkaracağı kanaatindeyim. Çünkü 400 liraya aldım. Fanlar ile 600 liraya geldi bana. Sadece fan takviyesini doğru yapmak lazım. Birde aldığım termal macunu Maxtor markasına ait ve 4 gramını 40 TL’ye almıştım. İllaki Artic MX-4 olmasına gerek yok. Doğru miktarda ve doğru şekilde uygulayıp soğutucuyu doğru montajlamak da önemli tabi. Kasanın hava soğutması iyi kablolamayı da temiz yaptım. Temiz kurulum yaptım ve gereksiz uygulamalar yüklemedim. Şimdi aynı işlemciyi farklı anakart ile 4.90 GHz ile 1.27 voltaj ile çalıştırmayı başardım. Hatasız epeyce test ettim ama sadece Cinebech puanı düşük çıktı anlamadığım şekilde. Anakart ayarlarında hata yapmış olabilirim. Farklı ayarlar ile tekrar deneyeceğim ve konuyu ara ara güncellemeyi düşünüyorum.
 
Mobilden girdiğim için sanırım :) Stok ve OC iken aradaki fark kaç puan onları da eklerseniz rehber tadında konu olmuş olur. Stabiliteyi yakaladıktan sonra tüm ayarlarınızı da yazarsanız aynen uygulamak isterim.
 
Anakart ve sistem değiştirdiğim için maalesef değerleri paylaşamıyorum.
@Paytak Penguen ilanınıza güldüm diye mi hemen profilime girip son mesajıma güldünüz. Komiksiniz ya da çocuksunuz. Sattığınız ürünlerin sıfırı o fiyatta zaten 😂
 
Maalesef zaman geçtiği için düzenleme yapamıyorum. Yazı renklerini değiştirdiğimi fark etmemiştim. Daha doğrusu koyu temayı hiç kullanmadım forumda dikkatimi çekmemişti.
 
Güzel O.C olmuş hocam. Ek olarak aynı macunu kullanıyorum. Gayet güzel bir ürün. MX4'ten daha kaliteli olduğu kesin.
 
AAA oyunlarda test edebildiniz mi?

Aynı işlemciyi şuan 4.85 GHz değerlerinde kullanıyorum. RAM, SSD ve anakart değişimi oldu. CPU-Z skoru imzamda mevcut zaten. Hiçbir sorun yok. AAA oyunlarda detaylı test için imkan bulamadım daha ama FPS değerlerim gayet iyi ya da sıcaklık değerlerim bu sıcak havalarda bile AIDA64 testinde %100 yükte maksimum 83 derecelerde geziyor. Bir problem yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı