Ryzen 5 5600X aşırı ısınma

Yazıyı hangi gözle okudun, masaüstünde 45-60 derece gördüğünü yazmış ek olarak herkese aynı şeyi yazmamın sebebi bu işlemci için kararlı frekans voltaj değerinin bu olması, Ryzen işlemciler özellikle 5000 serisi stok frekans değerleri için 1.4 volt ve üzeri kullanabiliyor. Üzgün atmam seni niye bu kadar gerdi anlamadım. 🤣
''Core raito: Auto BIOS= 60-70 derece.''
''Core raito: Auto bilgisayar açık ve boştayken (yeni başlattığımda bütün uygulamaları görev yöneticisinden kontrol edip kapattığımda)= 60-80 derece. (Anlık olarak 80 gördüm.)''

Ben hem AMD stok soğutucusuyla hem Ryzen 3000-5000 serisiyle baya haşır neşirim. Aktif kullanmakta olduğum bir model 5600X. Uğraşıp detaylı bir cevap yazıyorum, üzgün atıyorsun. Beğenmiyorsan yazdıklarımı gözardı et butonu var zaten.

Bilmiyorsan sana son olarak şunu söyleyebilirim BIOS ekranında 60 derece korkunç bir sıcaklık. Ben soğutucu takmayı unutarak BIOS ekranına girdiğimde ve sıcaklıklar yavaş yavaş yükselirken bile işlemcimin 40-41-42 şeklinde yavaş yavaş yükseldiğini hatırlıyorum. BIOS ekranında ya da masaüstünde sıcaklıkların bu seviye olması bir silikon kalitesi sorununa işaret değil, soğutma sorununa işaret.

Zaten işlemciyi 3.7 GHz'e sabitlerseniz CPB kapatmış oluyorsunuz, bu durumda işlemci 1.1v gibi bir değer çekmeli ve bu zaten ağır bir undervolttur. Konu sahibinin söylediklerini göz önüne alırsam bir stres testi, yapması gereken son şey. Aşırı ısınma riski var.

Son düzenleme:
''Core raito: Auto bilgisayar açık ve boştayken (yeni başlattığımda bütün uygulamaları görev yöneticisinden kontrol edip kapattığımda)= 60-80 derece. (Anlık olarak 80 gördüm.)''

Ben hem AMD stok soğutucusuyla hem Ryzen 3000-5000 serisiyle baya haşır neşirim. Aktif kullanmakta olduğum bir model. Uğraşıp detaylı bir cevap yazıyorum, üzgün atıyorsun. Beğenmiyorsan yazdıklarımı gözardı butonu var zaten.
1.1 volt ile 4 GHz en kötü ortalama 4.2 GHz en iyi ihtimalle de 4.3 GHz kullanıyorlar sen ise 1.1 volt 3.7 GHz zaten çok büyük bir undervolt voltaj frekans değerlerine bakar isen yanlış olduğunu görürsün, hala haşır neşirim diyorsun yazmak için yazma, üslubuna bakınca tartışmaya değer yazı yazmadığın ortada birde karşıda ki kişiyi "bilmiyorsan sana söyleyeyim" gibi saçma bir aşağılama tutumunu sergilemene şu an anlam veremiyorum. Forumda Ryzen 5000 serisi işlemci kullanan kişilerin ortak sorunu da sıcaklık oluyor çünkü haddinden fazla voltaj çekiyor, forumda bu sıcaklık konusunda sorun yaşayanlara uygun değerler söyleyerek soğutucu almak yerine bir tercih olarak sunuyorum. Üzgün veya kızgın ya da muhteşem ifadesini istediğim gibi kullanırım sana soracak da değilim, yazını beğenir beğeni atarım beğenmem üzgün atarım, üzgün atma sebebim de önerdiğini soğutucular Fuma 2 SE-207 yerine Dark Rock Pro 4 önermen çok saçma keza Arctic Liquid Freezer ii 280mm 240mm olan modele göre azımsanmayacak bir fark artıyor ortalama 7 derece bu iki model arasında 100 lira fark var.

Daha fazla da uzatmaz isen sevinirim zaten başlığı kirlettik gereksiz bir tartışmaya girdiğim için hata bende zaten.

Son düzenleme:
1.1 volt ile 4 GHz en kötü ortalama 4.2 GHz en iyi ihtimalle de 4.3 GHz kullanıyorlar sen ise 1.1 volt 3.7 GHz zaten çok büyük bir undervolt voltaj frekans değerlerine bakar isen yanlış olduğunu görürsün, hala haşır neşirim diyorsun yazmak için yazma, üslubuna bakınca tartışmaya değer yazı yazmadığın ortada birde karşıda ki kişiyi "bilmiyorsan sana söyleyeyim" gibi saçma bir aşağılama tutumunu sergilemene şu an anlam veremiyorum. Forumda Ryzen 5000 serisi işlemci kullanan kişilerin ortak sorunu da sıcaklık oluyor çünkü haddinden fazla voltaj çekiyor, forumda bu sıcaklık konusunda sorun yaşayanlara uygun değerler söyleyerek soğutucu almak yerine bir tercih olarak sunuyorum. Üzgün veya kızgın ya da muhteşem ifadesini istediğim gibi kullanırım sana soracak da değilim, yazını beğenir beğeni atarım beğenmem üzgün atarım, üzgün atma sebebim de önerdiğini soğutucular Fuma 2 SE-207 yerine Dark Rock Pro 4 önermen çok saçma keza Arctic Liquid Freezer ii 280mm 240mm olan modele göre azımsanmayacak bir fark artıyor ortalama 7 derece bu iki model arasında 100 lira fark var.

Daha fazla da uzatmaz isen sevinirim zaten başlığı kirlettik gereksiz bir tartışmaya girdiğim için hata bende zaten.

Bütçe dahilinde piyasadaki en güçlü hava soğutuculardan birisi olan NH-D15 dengi DRP4'ü ve ödüllü LF II 240 soğutucusunu konu sahibine önerdim. LF 240 ve 280 arasındaki tek fark radyatör boyutu ve 5600X gibi düşük güç tüketen bir işlemcide özellikle oyun oynarken 7 derecelik bir fark görmeyeceğini sana garanti ederim, üzerine adımı basarım.

Stok olarak 3.7 GHz CPB kapalı çalışırken aşırı ısınan bir işlemciyi 4.2 GHz'e çıkartıp stres testine sokmayı önerip, üzerine birde zeytinyağı gibi tepeye çıkıp cehaletini savunman gerçekten takdire değer. ''3.7 GHz sabit kullanırken oyunlarda 80 derece görüyorum, oto frekansa alınca kapanıyor'' demiş. Bunu söyleyen bir insana frekans artır ve stres testi yap demek zaten kalp/damar sorunları yaşayan, merdiven çıkarken tıkanan birini maraton koşusuna sokmaktan farksız. Tebrik ediyorum, konu içeriğini bile okumadan tek çözümü her konuya kopyala yapıştır yapmaya devam. 👏

Son düzenleme:
BIOS ekranında 70 derece gibi bir sıcaklık görüyorsan soğutucun adam akıllı oturmamış olabilir. Soğutucu istiyorsan 1000 TL'ye NH-D15 ya da Arctic Liquid Freezer II 240 alabilirsin. Tabi stoklarda Noctua soğutucusu bulmak zor orası ayrı. Hava soğutma alternatifi olarak Dark rock Pro 4 önerebilirim.

Kasa ve RAM uyumluluğunu kontrol etmeyi unutma.

@Abstrack99 seni üzecek ne yazdım?

Kasa ve RAM uyumluluğu kısmını tam olarak anlamadım pek bilgili sayılmam sistem toplama konusunda. Soğutucumun tam oturduğundan eminim fakat değerler yine de normal gelmedi bana. Önerdiğiniz soğutucular için teşekkür ederim.
Sistemdeki kasa ne? Kasa içi hava akışı ciddi anlamda önem teşkil ediyor.

Kasayla ilgili olmadığından eminim kasamın camı açıkta kullandım ve daha önceki işlemcimde böyle bir sıcaklık değeri görmüyordum (i7 7700K)

Kasa ve RAM uyumluluğu kısmını tam olarak anlamadım pek bilgili sayılmam sistem toplama konusunda. Soğutucumun tam oturduğundan eminim fakat değerler yine de normal gelmedi bana. Önerdiğiniz soğutucular için teşekkür ederim.

Kasayla ilgili olmadığından eminim kasamın camı açıkta kullandım ve daha önceki işlemcimde böyle bir sıcaklık değeri görmüyordum (i7 7700K)

Kasanızın yanında gelen kılavuzlar duruyorsa eğer içerisinde mutlaka ''CPU cooler clearance'' tarzı bir bölüm bulunur. Tabi kasanızın bilindik markalardan olduğunu varsayıyorum. Kasanızın modeli nedir acaba? Internetten bakılabilir ayrıyeten.

UV yapabilirsiniz hocam. Ryzen 5 3600 için 1.3v öneriliyordu yanlış hatırlamıyorsam. 5600X için kaç v uygun olur bilemem.

Frekans değerini zaten düşürdüm ve sorunuma çare olduğunu söyleyemem şu anda işlemcinin boştaki sıcaklığı 50 derece belki normaldir diye belirtiyorum ancak olması gerekenin stok fanla birlikte boştayken Max 40-45 arası olması gerektiğini düşünüyorum.

Frekans değerini zaten düşürdüm ve sorunuma çare olduğunu söyleyemem şu anda işlemcinin boştaki sıcaklığı 50 derece belki normaldir diye belirtiyorum ancak olması gerekenin stok fanla birlikte boştayken Max 40-45 arası olması gerektiğini düşünüyorum.

Eğer montajı yaparken stok soğutucuyu gevşek taktıysanız sıcaklık değerlerinizin altında yatan sebep bu olabilir. Stok Wraith Stealth soğutucusunu takarken çapraz bir şekilde sıkılıp her köşede eşit baskı olmalı. Tabi kırana kadar sıkın demiyorum, ama iyi sıkmalı gevşek olmamalı.

Kasa içi hava akışınız kötüyse yine negatif etki yaratacaktır. Kasa modelinizi bilmediğimden yorum yapamıyorum.

Kasanızın yanında gelen kılavuzlar duruyorsa eğer içerisinde mutlaka "CPU cooler clearance" tarzı bir bölüm bulunur. Tabi kasanızın bilindik markalardan olduğunu varsayıyorum. Kasanızın modeli nedir acaba? Internetten bakılabilir ayrıyeten.

Eğer montajı yaparken stok soğutucuyu gevşek taktıysanız sıcaklık değerlerinizin altında yatan sebep bu olabilir. Stok Wraith Stealth soğutucusunu takarken çapraz bir şekilde sıkılıp her köşede eşit baskı olmalı. Tabi kırana kadar sıkın demiyorum, ama iyi sıkmalı gevşek olmamalı.

Kasa içi hava akışınız kötüyse yine negatif etki yaratacaktır. Kasa modelinizi bilmediğimden yorum yapamıyorum.

Soğutucu montajını 15 20 kere yapmışımdır söküp sorunun oradan kaynaklanmadığına eminim. Klavuzu buldum ve işlemci soğutma kısmında LGA2011 soket PWM fan, kapalı devre sıvı soğutma, açık devre sıvı soğutma yazıyor. Sorduğunuz kısım bu değil ise kasa modelimi bulamıyorum şu anlık bulduğumda geri dönüş yapabilirim ancak sıkıntının hava akışlı olmadığından da eminim bir önce işlemcimde bu değerleri almıyordum işlemcim boştayken. Bu arada soğutucu takma işlemini de aynen bahsettiğiniz gibide yaptım.
UV yapabilirsiniz hocam. Ryzen 5 3600 için 1.3v öneriliyordu yanlış hatırlamıyorsam. 5600X için kaç v uygun olur bilemem.

Şu anda zaten 1.1v ve boştaki sıcaklık anlık 50 derece.

Soğutucu montajını 15 20 kere yapmışımdır söküp sorunun oradan kaynaklanmadığına eminim. Klavuzu buldum ve işlemci soğutma kısmında LGA2011 soket PWM fan, kapalı devre sıvı soğutma, açık devre sıvı soğutma yazıyor. Sorduğunuz kısım bu değil ise kasa modelimi bulamıyorum şu anlık bulduğumda geri dönüş yapabilirim ancak sıkıntının hava akışlı olmadığından da eminim bir önce işlemcimde bu değerleri almıyordum işlemcim boştayken. Bu arada soğutucu takma işlemini de aynen bahsettiğiniz gibide yaptım.

Şu anda zaten 1.1v ve boştaki sıcaklık anlık 50 derece.

Termal macun olarak ne kullanıyorsunuz?

• CPU: AMD Ryzen 5 5600X.
  • GPU: NVIDIA RTX 3070.
  • SSD: Plextor PX-256s3g 256 GB.
  • HDD: Toshiba DT01ACA200 2TB.
  • RAM: Crucial bLS16G4D26bfsc. 16fbd 1x16 GB.
  • Mbd: MSI B550M PRO-VDH (MS-7C95)
  • PSU: Excalibur Hydro 700W + 80 Plus Bronze PSU (FSP).
  • Anakart: B550M PRO-VDH
Merhabalar, şu anki işlemcimi stok fanıyla birlikte kullanıyorum ve sıcaklık değerleri olması gerektiğinden çok yüksek gibi geliyor bana termal macunu yeniledim ve güzel bir macun kullandım fan ve işlemci tam şekilde oturtuldu kurulumda ve montajda hiçbir sıkıntısı olmadığına eminim. Sıcaklık sorununa örnek vermek gerekirse BIOS ayarlarından Core raito ayarı Auto da iken BIOS da sıcaklık 70 dereceye kadar gördüm ancak Core raito ayarını 3700 olarak ayarladığımda sıcaklık değeri Max 55-60'ı gördü. Anlaşılması rahat olsun diye yaptığım ayarlara göre sıcaklıkları aşağıda belirteceğim.

Core raito: Auto BIOS= 60-70 derece.
Core raito: Auto bilgisayar açık ve boştayken (yeni başlattığımda bütün uygulamaları görev yöneticisinden kontrol edip kapattığımda)= 60-80 derece. (Anlık olarak 80 gördüm.)

Core raito: 3700GHz BIOS = 50-60 derece.
Core raito: 3700GHz bilgisayar açık ve boştayken (yeni başlattığımda bütün uygulamaları görev yöneticisinden kontrol edip kapattığımda)= 45-60 derece.

Oyunlarda ise (Valorant, LoL ve Overwatch) sıcaklık değerlerim Core raito 3700 sabit iken 70-80 arasında oluyor.

Değerlerim bunlar pek normal olduğunu düşünmüyorum stok fanla kullansam bile bu kadar yüksek olmamalı özellikle BIOS'da şu anda 3700'e sabitledim hızını çok fazla ısınmıyor ancak sabitlemediğim zaman bilgisayarım takılıyor ve kapanıyor.

Bu sorunun çözümünü çözecek tek şeyin soğutucu olduğunu düşünüyorum bu yüzden sizlerden gelen tavsiyelerle birlikte sıvı veya hava soğutma tavsiyesi istiyorum.

Uzun süre oyun oynayabilen birisiyim güzel fiyat/performans bir soğutucu istiyorum Max bütcem 1000 TL daha fazlasını veremem.
Önerileriniz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Değerler normal değil. İşlemci ya da anakart arızalı olabilir. Aldığınız yerle iletişime geçtiniz mi?

Küçük bir ihtimal cpu yada soğutucu blok yüzeylerinden biri düz olmayabilir, bunu anlamak için cam üzerinde topaç döndürür gibi döndürün. Kolay dönüyorsa düz değildir. Bu tarz sorunun olduğu videolar izlemiştim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı