Çözüldü Ryzen 5 5600X sistemde işlemci sıcaklığı 65 derece

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

cankocaman

Hectopat
Yer
Bursa
Daha fazla  
Herkese iyi Sosyaller.
Masaüstü bilgisayarımda gün içi sadece tek bir paket program kullanıyorum. Bu program internet üzerinden veri çekiyor.
Fanlarda ki düzensiz ses artışı-azalmasından dolayı işlemci sıcaklığını ölçtüğümde 60-65 dereceler arasında aldığımı gördüm. Bu değerler biraz yüksek geldi, normalde 35-40 dereceleri geçmezdi. Hatta boşta 32 derecelerde sabit olurdu ancak su an boşta bile52 derecenin altına inmiyor. PC de başka kullandığım herhangi açık program yok. Fikirlerinizi merak ediyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.
PC bileşenleri;
Ryzen 5 5600X,
EVGA RTX 3080 FTW3,
MSI MAG X570s Tomahawk Max,
Corsair 2x8GB Vengeance LPX,
Samsung 990 Pro 1 TB M.2,
WD SN570 500GB M.2,
Cougar Aqua 2x120mm,
Cougar MX440 mesh.

coretemp2.png

Son düzenleme:
Çözüm
PBO açık mı hocam? Bir de 2K monitör mü kullanıyorsun bu sistemde konudan bağımsız merak ettim?
Pbo disabled konumunda biostan baktım. Evet 2 adet 2 k monitör kullanıyorum,1 adet de 4k monitörüm var hafta sonları film,dizi vs için kullanıyorum onu sadece iş için kullanmıyorum.
Benim kasa biraz kapalı bir yerde ve 5-10 derece yüksek olması normal ama çift fanlı kule tipi bir soğutucu kullanıyorum ve özellikle oyun oynarken fan devri arttığı için 70-75 cıvarlarında geziyor ve rahatsız etmiyor. Siz sıvı soğutucu kullanıyorsunuz ama bir çok üyenin itiraz edeceğini bilsem de, hava soğutma öneririm. Anladığım kadarıyla gün boyu çalışan ve sürekli CPU'ya yüklenen bir uygulama kullanıyorsunuz. Sıvılar, doğası gereği geç ısınıp geç soğuyan bir yapıya sahip olduklarından, bir süre sonra soğutucunun içinde sabit sıcaklıkta bir sıvı dönmeye başlar ve sıcaklığın düştüğünü göremezsiniz. Ayrıca, termal macunun yenilenme zamanı da gelmiş olabilir(?)
Termal macun en son 6 ay önce yeniledim pcnin genel toz vs temizliğini de 2 ay kadar önce yaptım.

PBO açık mı hocam? Bir de 2K monitör mü kullanıyorsun bu sistemde konudan bağımsız merak ettim?
Az önce biostan Cpb yi kapattım bir ara açmışım sanırım hiç hatırlamıyorum,kapatınca tüm değerler eski haline döndü. Anlık olarak kullandığım program açıkken 42 derecelerde sıcaklık sabit-boşta 33-35 derecelerde,fan hızlarında ki ani değişim durdu standart hızda çalışmaya başladı. Teşekkürler
Bende de aynı işlemci var ve 40-45 dereceler Windows dahi çalışmazken, BIOS ekranında gördüğüm sıcaklıklar. Uygulama çalışırken 60-65 derece gayet normal bence.
Doğrudur ancak 1-2 ay öncesine göre aldığım değerler arasında ciddi fark oluştu bu da ister istemez kafamı kurcalamaya başladı

Doğrudur ancak 1-2 ay öncesine göre aldığım değerler arasında ciddi fark oluştu bu da ister istemez kafamı kurcalamaya başladı
Benim kasa biraz kapalı bir yerde ve 5-10 derece yüksek olması normal ama çift fanlı kule tipi bir soğutucu kullanıyorum ve özellikle oyun oynarken fan devri arttığı için 70-75 cıvarlarında geziyor ve rahatsız etmiyor. Siz sıvı soğutucu kullanıyorsunuz ama bir çok üyenin itiraz edeceğini bilsem de, hava soğutma öneririm. Anladığım kadarıyla gün boyu çalışan ve sürekli CPU'ya yüklenen bir uygulama kullanıyorsunuz. Sıvılar, doğası gereği geç ısınıp geç soğuyan bir yapıya sahip olduklarından, bir süre sonra soğutucunun içinde sabit sıcaklıkta bir sıvı dönmeye başlar ve sıcaklığın düştüğünü göremezsiniz. Ayrıca, termal macunun yenilenme zamanı da gelmiş olabilir(?)

Pbo disabled konumunda biostan baktım. Evet 2 adet 2 k monitör kullanıyorum,1 adet de 4k monitörüm var hafta sonları film,dizi vs için kullanıyorum onu sadece iş için kullanmıyorum.
Termal macun en son 6 ay önce yeniledim pcnin genel toz vs temizliğini de 2 ay kadar önce yaptım.

Az önce biostan Cpb yi kapattım bir ara açmışım sanırım hiç hatırlamıyorum,kapatınca tüm değerler eski haline döndü. Anlık olarak kullandığım program açıkken 42 derecelerde sıcaklık sabit-boşta 33-35 derecelerde,fan hızlarında ki ani değişim durdu standart hızda çalışmaya başladı. Teşekkürler

Son düzenleme:
Çözüm
PBO disabled konumunda BIOS'tan baktım. Evet 2 adet 2 k monitör kullanıyorum, 1 adet de 4K monitörüm var hafta sonları film, dizi vs için kullanıyorum onu sadece iş için kullanmıyorum.

Termal macun en son 6 ay önce yeniledim PC'nin genel toz vs temizliğini de 2 ay kadar önce yaptım.

Az önce BIOS'tan CPB'yi kapattım bir ara açmışım sanırım hiç hatırlamıyorum, kapatınca tüm değerler eski haline döndü. Anlık olarak kullandığım program açıkken 42 derecelerde sıcaklık sabit-boşta 33-35 derecelerde, fan hızlarında ki ani değişim durdu standart hızda çalışmaya başladı. Teşekkürler

Selam hocam,

3080 kullandığın için oyunlarda FPS sorunu yaşayabilirsin PBO kapatırsan. İşlemcin 3.7 GHz çalışıyor sabit yanılmıyorsam. Tavsiyem şu ayarları uygulayabilirsin Çözüldü: R5 5600 nasıl UV yapılır?. UV mantığını anlayabilirsen ayarlarla ufak ufak oynayarak stabil sonuç alabilirsin. Silikon kalitesi her işlemcinin farklı olduğu için biraz şans işi. Bu ayarlar ile ben daha stabil sonuç almıştım.

Selam hocam,

3080 kullandığın için oyunlarda FPS sorunu yaşayabilirsin PBO kapatırsan. İşlemcin 3.7 GHz çalışıyor sabit yanılmıyorsam. Tavsiyem şu ayarları uygulayabilirsin Çözüldü: R5 5600 nasıl UV yapılır?. UV mantığını anlayabilirsen ayarlarla ufak ufak oynayarak stabil sonuç alabilirsin. Silikon kalitesi her işlemcinin farklı olduğu için biraz şans işi. Bu ayarlar ile ben daha stabil sonuç almıştım.
Pek fazla oyun oynamıyorum hocam ama arada bir girdiğimde de dediğiniz gibi fps sıkıntısı yaşamak istemem o sebepten konuyu inceleyip deneyeceğim. Teşekkür ederim

Güncelleme; Hafta sonu sıvı soğutucunun ses yapan fanını değiştirdim ve Cooler Master Mastegel V2 Pro ile terman macunu yeniledim. Şu an konu başında bahsettiğim uygulama,binance masaüstü uygulaması,chrome 13 adet sekme ve valorant oyununu açtım maksimum gördüğüm sıcaklık 55 derece - ortalama 47 derece. Sonuç benim açımdan mükemmel. Termal macun kalitesinin önemini de bir kez daha anlamış oldum.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı