Ryzen 5 7600 sistemde Windows 11 aniden kapanıyor

Tankernejlaa

Kilopat
Merhaba. Karışık bir sorun var. Geçen ay DDR5 sisteme ve hemen arkasından Windows 11'e geçtim ve bilgisayarın aniden hiçbir hata vermeden kapanma olayı başıma gelmeye başladı. Bu kapanmaların 9/10'unda mavi ekran dahi olmadan direkt kapanıyor ve yeniden başlatıyor cihaz kendini. Ve bu olay sadece anakart üzerinden bağladığım 4K TV'ye geçiş yaptığımda başıma geliyor. Ekran kartına bağlı monitördeyken (2560x1080) hiçbir sorun yok. Anakart üzerinden yani dahili grafikten zaten oyun oynamıyorum, genellikle YouTube, VLC vs. üzerinden video açtığımda oluyor. Ama hiç dokunmadığımda da olmuşluğu var. Kastırmayla olmuyor yani FurMark ve Cinebench ile epey zorladım ama hiçbir kapanma olmadı. Ayrıca ilginçtir ki 4K TV'ye geçiş yaptığımda çökerse ve yeniden başlatırsa bu sorun tekrar yaşanmıyor. Hatta kendim TV'ye geçiş yapıp yeniden başlatırsam yine bu sorun yaşanmıyor. Öyle bir durum. Olay görüntüleyicisinden bir ekran görüntüsü ekledim, yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Ayrıca ekleme yapayım; monitör ile TV'yi yer değiştirdim yani TV'yi ekran kartına monitörü anakarta bağladım, monitörde de tekrar aynı şeyi yaşadım. Yani dahili grafik devreye girince bir haller oluyor, TV ile ilgisi yok.

Gigabyte B650m Gaming X AX, Ryzen 5 7600, Kingston 5600 MHz, RX 6600 XT. Güç Kaynağı epey eski bu arada, ondan şüpheleniyorum. BIOS güncel.

1689286640145.png

Son düzenleme:
PSU da sorun yüksek ihtimal FurMark'tan bir test yapın 30 dk PC kapanıyor mu diye.
OCCT ile test yaptım 30 dakikalık hiçbir sorun yaşanmadı. FurMark ile hem ekran kartını hem dahili grafiği de denedim. Superposition ile de denedim. Yani stres sonucu olmuyor gibi aslında. Anakart ile Windows 11'e aynı gün geçtiğim için sorun Windows veya Windows üzerinde çalışan yazılımlar kaynaklı mı yoksa donanımsal mı onu da anlayamıyorum. Ama donanım olsa stres testinde kendini ele verirdi herhalde?

OCCT ile test yaptım 30 dakikalık hiçbir sorun yaşanmadı. FurMark ile hem ekran kartını hem dahili grafiği de denedim. Superposition ile de denedim. Yani stres sonucu olmuyor gibi aslında. Anakart ile Windows 11'e aynı gün geçtiğim için sorun Windows veya Windows üzerinde çalışan yazılımlar kaynaklı mı yoksa donanımsal mı onu da anlayamıyorum. Ama donanım olsa stres testinde kendini ele verirdi herhalde?

Bence de siz flash belleğe Windows 11 kurun bir sıfırlayın bence yapmak istemezseniz Windows 11 dosya bütünlüğü doğrulama diye yazın Google'a çıkar yapın onu.

Yanlış chipset vs kurmadınız değil mi sorun Windows 11'den kaynaklı olabilir 10 kurup denemekte fayda var.
Sanmıyorum, tek tek yükselttim BIOS sürümlerini bir de direkt Gigabyte'ın @Bios uygulamasından.

Bence de siz flash belleğe Windows 11 kurun bir sıfırlayın bence yapmak istemezseniz Windows 11 dosya bütünlüğü doğrulama diye yazın Google'a çıkar yapın onu.
İşin sonu formata gidecek belli ama format ile uğraşmadan önce her şeyi denemiş olmam gerek. Dosya bütünlüğüne bakayım hemen.

"Scannow" sanırım bir şeyler buldu. Yarın tekrar deneyeceğim umarım düzelmiştir. İyi geceler dostlar sağolasınız.
Screenshot_5.png

Malesef tekrar yapıyor. Format kaldı tek çare.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı