Ryzen 5600X'de önceki nesil Ryzenler gibi ısınma sorunu var mı?

Doğru. Voltaj sabitlenirse frekans da sabit kalır. Yani CPB olayı devre dışı kalır. Ancak sabit frekansta kullanmak demek taban frekansta kullanma mecburiyeti anlamına gelmiyor. Tüm çekirdekler sizin istediğiniz voltaj-frekans ikilisinde çalışır. Örneğin (değerler gerçek değildir);
1,2125 Volt ile 3800 MHz frekans kullanılabilir ve sıcaklık 65 derece olur.
1,245 Volt ile 4100 MHz frekans kullanılabilir ve sıcaklık 76 derece olur.
1,287 Volt ile 4500 MHz frekans kullanılabilir ve sıcaklık 83 derece olur. (stres testlerinde)

Yani siz ne kadar gerilimi yüksek tutarsanız o kadar frekans elde etme şansınız var. Bir frekansa karşılık gerilimi yeterince vermezseniz gaz yemeyip stop eden araba misali sistem tam yüke girdiğinde reset atar. Fazla gerilim durumunda da sıcaklık gitgide yükselir. Bu sefer gerçekçi örnek kendimden; R7 3700X 1,2375 Volt 4200 MHz 81 derece (Wraith Prism soğutucu)

Ben BIOS ayarlarını default bıraktığımda boşta 3600 MHz duran çekirdeklerden bazıları oyunlarda frekans yükseltiyor. Örneğin ETS 2 oynarken bazı çekirdeklerin 4100 MHz ile 4275 MHz civarı dalgalandığını görüyordum. Tüm çekirdekler yerine bir kısmının frekans artırması CPB veya Intel tarafındaki Turbo Boost özelliğinin çalışma mantığıdır. Yalnızca CPB kapatmak tüm çekirdekleri taban frekansta bırakır ve bir ihtimalle ekran kartına darboğaz yaptırarak FPS kaybı yaşatabilir, render hızında düşüş, canlı yayın kalitesinde azalma görülebilir. Oysa ki frekans artırılırsa CPB'ye yakın oyun performansı elde edilebilir ve kesinlikle render performansı artar.

Yukarıda bir ETS 2 örneği verdim. CPB ile 4250 MHz elde etmek var, overclock ile tüm çekirdekleri 4200 MHz çekip aynı zamanda sıcaklık dalgalanmasının önüne geçmek var. Üstelik ben bunu 4 bakır ısı borulu Wraith Prism yani düşük profilli kule tipi soğutucularsan hallice bir soğutucu ile gözlemliyorum. Siz ise 240 mm radyatör takmaktan bahsediyorsunuz. Yapılacak ayarlama ile sıcaklık dalgalanmasının önüne geçebilir, yük altındaki maksimum sıcaklığı düşürebilir ve aynı zamanda performansı da artırabilirsiniz. Bunun için rehber videolar ve forum mesajları çokca mevcut.

Ben CPB denen şeyin ortaya çıkardığı sonuçtan memnun kalmadım ve bilmediğim bu yola girdim. Sonuçta epey memnunum.

Anladım. detaylıca özenerek anlattığınız için teşekkür ederim.
Peki bu rehber videolarına ne başlığı altında ulaşabilirim?
 
5600X serisi ile artık CPB kapatmadan undervolt yapabiliyorsunuz. Tabi silikon kalitenize göre yapabileceğiniz UV değişiyor. 4.75 GHz için 1.2-1.3v stabil çalışıyor işlemcim. Bu ayarlarda çok serin çalışıyor. Bunu yapmak için Curve Optimizer'a -14 değeri giriyorum. Her birim 1-3 milivolt fark yaratıyor yanlış hatırlamıyorsam. Yani -14 sağlam bir undervolt. Maksimum -30 değerini girebiliyorsunuz.

Bu arada canınız isterse artı voltaj verebilirsiniz. Neden böyle bir şey yapmak istersiniz bilemem ama evet bunu tam tersine voltaj artırmak için kullanmak mümkün.
 
Son düzenleme:
5600X serisi ile artık CPB kapatmadan undervolt yapabiliyorsunuz. Tabi silikon kalitenize göre yapabileceğiniz UV değişiyor. 4.75 GHz için 1.2-1.3v stabil çalışıyor işlemcim. Bu ayarlarda çok serin çalışıyor. Bunu yapmak için curve Optimizer'a -14 değeri giriyorum. Her birim 1-3 milivolt fark yaratıyor yanlış hatırlamıyorsam. Yani -14 sağlam bir undervolt. Maksimum -30 değerini girebiliyorsunuz.

Bu arada canınız isterse artı voltaj verebilirsiniz. Neden böyle bir şey yapmak istersiniz bilemem ama evet bunu tam tersine voltaj arttırmak için kullanmak mümkün.

Tam anladım desem yalan olur işlemcinin silikon kalitesi her işlemcide farklı mı oluyor? Voltaj vermeden pek anlamıyorum doğrusu 5600X in çok güçlü bir işlemci olduğunu biliyorum ancak dediğim gibi tek korkum önceki nesillerdeki gibi 10 derece fırlayıp inmesi siz bir sorun yok diyorsunuz bu dalgalanma voltaj ile alakalı diyorsunuz yani özetle değil mi peki ben bu işlerden pek anlamıyorum. Aldığımda yapabileceğim düzeydemi bilmeyen birisi için? Rehber videoları var mıdır internette bulamadım.
 
Yerli ve yabancı pek çok kaynak mevcut. Ryzen hız aşırtma, Ryzen 5 5600x overclock guide vb. ararsanız karşınıza çıkar. Oralarda çıkan voltaj frekans ikilisini referans alarak yavaş yavaş sınırları zorlayabilirsiniz.

Örnek değerle şöyle diyelim;
BIOS'ta 1,35 V ile 4500 MHz (45.0 çarpan) verip ayarı kaydettikten sonra bilgisayarı açıp AIDA64, Prime 95, Ryzen Master vs. programlardan birisi ile işlemciyi stres testine sokacaksınız. Maksat yük altındaki davranışını izlemek. Bu aşamada eğer,
  • Sistem donar ve resetlenirse gerilim yetersizdir. Bir tık artış yapılmalı (1,355 veya 1,36 gibi) sistem kararsızlığının yaşanmadığı yani reset atmadığı noktaya kadar azar azar artıracaksınız.
  • Gerilim yetersizliği yaşanmamış ancak sıcaklık değeri fazlaysa (sarı bölge 85-95, kırmızı bölge 95 üzeri) bu kez sıcaklığı bir tık azaltmak ve sıcaklığı makul noktaya çekene kadar gerekirse tekrar edeceksiniz. 80 derece civarı veya altı kabul edilebilir.
  • İstediğiniz tablo oluşmadı. Yani ya sistem reset atıyor ya da CPU çok ısınıyor. O halde soğutucunuz bu 4500 MHz hız için yetersizdir. Daha iyi bir soğutucu, termal macun, kasa hava akışı için ilave fan tedarik edilebilir veyahut 4450, 4400, ... şeklinde daha düşük hıza razı olup en baştan başlanmalı.
Sıcaklık ve çarpan değerini değerinde oynama yapmak için her seferinde BIOS'a girmek yerine AMD'nin kendi yazılımı Ryzen Master ile voltaj-frekans ikilisi deneyerek ideal değeri bulduktan sonra bu ayarın kalıcı hale gelmesi için BIOS'a girerek bu değerleri girebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınıza dair videolar mevcut.

Hangi değerlerden yola çıkacağınızı bu işlemciyi kullanan kişilere sorabilirsiniz. Mesela @ragnarock492 yukarıda belirtmiş. 47,5 çarpan ve 1,3 volt ile başlayabilirsiniz. Kendisinin bahsettiği silikon kalitesi olayında kastı şudur. Her ne kadar makine kontrolünde ve seri üretim bandından çıksa da en temeldeki materyal kalitesinden itibaren her hangi bir aşamasında kontrol dışı oynamalar oluyor. Yani seri üretimden çıkan her ürün %100 aynı olamıyor maalesef. Küçük de olsa kalite farkı veyahut nadiren kusurlu ürün de çıkabilir. Bunun işlemcideki sonucu overclock kapasitesi ve elde edilen sıcaklık değeri oluyor. Yani onun verdiği 4750 MHz 1,3 volt sizde iyi olmayabilir ve azıcık voltaj artırmak zorunda kalabilir veyahut sizinki biraz daha iyidir aynı hızı 1,2 volt ile stabil alabilirsiniz. Ortaya çıkacak sonuç ger halükarda çok yakın olur.

Overclock rehberlerinin sizde anlatmak istediği ve ideal gerilim-hız tespiti aşamaları aslında yukarıda yazdığım maddelere göre yapılıyor. Ben de bu işe sıfır bilgi ve korkuyla girdim ancak sonucu güzel oldu. Undervolt denemesi veya hızın yetersiz kalıp reset atmasının zararı yoktur. Öte yandan yüksek gerilime bağlı yüksek sıcaklık halinde de her an stres testini durdurabilirsiniz. Siz durdurmazsanız programın kendisi kesebilir veyahut tehlike değerlere (95-100) ulaştığında sistem kendisini kapatabilir. O tarafta da önlem var. Uzun süre 85-90-95 derece bölgelerinde açık kalması ciddi derecede yıpratıcı olur.

Sizin 65 W bir işlemci ile ve 240 mm radyatör ile her yüksek hız hem de makul sıcaklık elde edeceğinize gayet eminim.
 
5600X serisi ile artık CPB kapatmadan undervolt yapabiliyorsunuz. Tabi silikon kalitenize göre yapabileceğiniz UV değişiyor. 4.75 GHz için 1.2-1.3v stabil çalışıyor işlemcim. Bu ayarlarda çok serin çalışıyor. Bunu yapmak için Curve Optimizer'a -14 değeri giriyorum. Her birim 1-3 milivolt fark yaratıyor yanlış hatırlamıyorsam. Yani -14 sağlam bir undervolt. Maksimum -30 değerini girebiliyorsunuz.

Bu arada canınız isterse artı voltaj verebilirsiniz. Neden böyle bir şey yapmak istersiniz bilemem ama evet bunu tam tersine voltaj artırmak için kullanmak mümkün.
Dostum selam, tüm uyguladığın değerleri paylaşabilir misin rica etsem?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı