Ryzen 5900X sistem donuyor

ZantiagO

Kilopat
Arkadaşlar merhaba. Sistemim oyun oynarken veya Google'da, masaüstünde fark etmeksizin bir sürede bir donup kilitleniyor. Tüm USB güçleri kesiliyor görüntü donuk şekilde kalıyor kasa çalışmaya devam ediyor. Kasanın Power tuşu ve reset tuşu çalışmıyor sadece PSU üzerinden şarteri indirerek PC'yi kapatabiliyorum. RAM hariç her şey değişti RAM'leri Windows bellek tanılama ve MemTest86 ile test ettim hiçbirinde sorun çıkmadı. Çok uzun zamandır bu problemi yaşamaktayım ve düzeltemedim. İşlemci, anakart, SSD, güç kaynağı, ekran kartı haklınıza gelebilecek her şeyi değişti bir ben kaldım bir de RAM ne yapmam lazım nasıl bir çözüm önerirsiniz. Bazen oyun oynarken güçte kesiyordu dikey ekran kartı aparatı vardı ondan yapabileceği söylendi onu söktüm o şekilde test etmeye devam ediyorum daha bir kapanma yaşamadım fakat donma olayı çözülmüyor hiçbir şekilde? RAM'de sorun var mı yok mu nasıl anlarım olmadı onu da değiştireyim artık kafayı yemek üzereyim. Sistemde her şey güncel. BIOS dahil.

Sistem:
Anakart: ASUS ROG STRIX X570 Dark Hero.
İşlemci: Ryzen 9 5900X.
RAM: Corsair Vengeance RGB Pro SL 3600MHz CL16 4x8 = 32 GB.
Ekran kartı: Sapphire RX 7800 XT Nitro +
PSU: ASUS ROG Thor Platinum II 1000W.
Sıvı soğutma: ASUS ROG Ryujin Extreme 360mm.
SSD C: Ve D: Kinston KC2000 2TB PCI 4.0
SSD'e: Samsung 970 EVO Plus 500GB.

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemci ve ekran kartı sıcaklıklarını kontrol edin. Soğutma sisteminin düzgün çalıştığından emin olun. Özellikle donma anında sıcaklık değerlerini kaydedin. RAM'lerinizi tek tek test ederek sorunlu modül olup olmadığını kontrol edin. BIOS'ta XMP/DOCP profilini devre dışı bırakıp RAM'leri varsayılan hızında (2133 MHz) çalıştırmayı deneyin. Manuel olarak voltajı 1.35V ve zamanlamaları CL16 olarak ayarlayarak stabilite testi yapın. Eğer tüm bu kontrollerden sonra sorun devam ediyorsa, RAM'lerinizi değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

Isılarda bir sorun yok. Sistemim bir süresi var bu sorunu yapması için o süre dolunca yapıyor saçma gelebilir ama böyle. 2-3 gün aralıksız oyun oynuyorum sonrasında atıyorum 4. gün veya 5. gün tak bu sorun yukarıda belirttiğim gibi ne yaptığımın bir önemi yoksa masaüstünde boşta dururken yaptığıda oluyor.

Birden kapanmalar mavi ekransız donanım hatasından oluyor çoğunlukla , sistemin cpu ram anakart arasındaki bir iletişim bozukluğundan . Dediğinin aynısını yaşadım bende 3 4 günde bir oluyordu memtestler havada uçuşuyordu hiç bir yerde hata yoktu 5 6 ay bu şekilde devam etti, sonra birine ram lazım oldu tek slotu verdim 8gb ram kaldı pc de 10 gün kapanmadı , ram geri gelince onu taktım 2. gün kapandı yine , işin garibi rami veridiğim kişide sorun çıkmamış diğerini taktım 1 ay tek kullandım kapanmadı en sonki memtest de sadece 1 tane hata çıktı ve bu hata duruma göre düzelip geri geliyordu garantiye yolladım garanti bile sağlam diye geri yolladı diyeceğim o ki bu sorunları bulmak biraz şans ama bir yerden başlamak gerek tek slot ram , olmadı bi tane işemci bul veya al dene ekran kartı anakart psu vs vs.

Hepsi değişti hocam denenecek RAM dışında bir şey kalmadı her şey sıfırı ile değişti. RAM'den hep şüphelendim. Ama sorun çıkmaması hep yanılttı. 2 kitide sıfır aldım zamanında 2x8GB şeklinde biri eşime diğeri kendimeydi ona beyaz alınca kendime taktım hepsini birdenbire böyle sorunlar başladı. O kullanırkende sorun yoktu çok tuhaf.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…