Ryzen 7 9800 X3D 4060 Ti ASUS TUF Gaming X 870 sisteme nasıl OC yapılır?

Realics

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba sistem şu şekilde.
* AMD Ryzen 7 9800x3D.
*4060 Ti ekran kartı.
*64 GB RAM.
*Asus TUF Gaming X870 anakart.
*Ssd falan tam hatırlamıyorum.

Merhaba, sistemimi aşırı zorlamak istemiyorum sadece normal halinden bir tık üstüne yani ortalama bir overclock yapmak istiyorum.
Bunu nasıl yapabilirim? Bilgili arkadaşlar yardımcı olursa teşekkür ederim.

Overclock değil de -30 undervolt yapıp 200MHz pozitif frekans basarsan 99% sorunsuz çalışacaktır sıcaklıklarında 10 dereceden fazla düşecektir.

Şimdi birileri çıkıp -10'dan -30'a kademeli git diyecek ama her seferinde sadece OCCT ile stabilite testi yapsan (RAM ve diğer sentetikleri saymıyorum) 1 saatini alacak. Gerçek hayatta ben dahil 10 kişi kutulu aldık işlemciyi ve hepimiz kafadan -30 verdik ve çalıştı. Daha düşüğe zorladık bende -35 sorun yaratmadı ama çok fark etmediği için tekrar -30 yaptım.

-30 ile problem yaşarsan +200MHz'yi iptal ediverirsin. Zaten en KralOyun'lar 9800x3D'yi 30% kullanabiliyor yani hız problemin yok.

RAM konusuna gelince EXPO açabiliyorsan aç. Bizim MSI kartlarda sorun vardı açsakta açmasakta RAM problemi yaşıyorduk ama şu sıralar düzeldi gibi. Sadece EXPO açtım 6400MHz'yi 6000'e düşürdüm ve uclk = memclk yaptım geçtim.

Frekans yükseltme ve timing overclock ile uğraşacaksan uğraş.

Her çekirdeğin optimal negatif değerini bulmaya çalışan o aralığa curve yapmaya çalışanlar ve RAM OC ile kafayı bozanlar var. Yapamadığım için değil harcanan zamana yazık diye düşünüyorum. Çok detaylı overclock için 100 saat harcayanlar var. Hayat kısa vakit sınırlı. 100 saat oyun oyna daha iyi.

Şimdi birileri çıkıp -10'dan -30'a kademeli git diyecek ama her seferinde sadece OCCT ile stabilite testi yapsan (RAM ve diğer sentetikleri saymıyorum) 1 saatini alacak. Gerçek hayatta ben dahil 10 kişi kutulu aldık işlemciyi ve hepimiz kafadan -30 verdik ve çalıştı. Daha düşüğe zorladık bende -35 sorun yaratmadı ama çok fark etmediği için tekrar -30 yaptım.

Her çekirdeğin optimal negatif değerini bulmaya çalışan o aralığa curve yapmaya çalışanlar ve RAM OC ile kafayı bozanlar var. Yapamadığım için değil harcanan zamana yazık diye düşünüyorum. Çok detaylı overclock için 100 saat harcayanlar var. Hayat kısa vakit sınırlı. 100 saat oyun oyna daha iyi.
Çok detaylı overclock bir yerden sonra hobi durumuna geçiyor zaten, uğraşıp uğraşılmaması kişiye bağlı.

Curve optimizer ayarı bulmak hiç zahmetli değil, -10'dan başla diyen birileri burada ben olacağım.

-10 ile başlayıp, 5 azalta azalta denemek için Core Cycler veya OCCT (Core Cycler modu veya Extreme AVX2) yeterli, testi ayarlayıp test başına 10dk baksanız kısa sonuçlar için yeterli. En fazla 30-40 dakikanızı alır zaten. -15'de kalan 9800X3D'ler gördüm çünkü, her önüne gelen ayar kopyalayıp kullanmaya kalkınca sonra neden sistemim donuyor, neden çöküyor diye sorular ortaya çıkıyor.

10 tane CPU örneği üzerinden bunlar -30'da stabil diye %99 sorunsuz çalışacaktır denemez.

Zaten sistemin taban değerlerini değiştirip / üstüne çıkıyorsanız test yapılması en doğru olan, sonuçta burada herkesin sisteminin düzgün çalışmasını istiyoruz.

Çok detaylı overclock bir yerden sonra hobi durumuna geçiyor zaten, uğraşıp uğraşılmaması kişiye bağlı.

Curve Optimizer ayarı bulmak hiç zahmetli değil, -10'dan başla diyen birileri burada ben olacağım.

-10 ile başlayıp, 5 azalta azalta denemek için Core cycler veya OCCT (Core cycler modu veya Extreme AVX2) yeterli, testi ayarlayıp test başına 10dk baksanız kısa sonuçlar için yeterli. En fazla 30-40 dakikanızı alır zaten. -15'te kalan 9800x3D'ler gördüm çünkü, her önüne gelen ayar kopyalayıp kullanmaya kalkınca sonra neden sistemim donuyor, neden çöküyor diye sorular ortaya çıkıyor.

10 tane CPU örneği üzerinden bunlar -30'da stabil diye %99 sorunsuz çalışacaktır denemez.

Zaten sistemin taban değerlerini değiştirip / üstüne çıkıyorsanız test yapılması en doğru olan, sonuçta burada herkesin sisteminin düzgün çalışmasını istiyoruz.

Fikrin ve deneyimin dostum saygı duyarım. İkimizin söylediği farklı olduğu için birimiz yanlış olacak veya tartışacak değiliz. 5000 serisinden beri bisection metoduna göre -10 ile -30 arasında bölerek gidiyordum optimum bulmak için. -30 attın olmadı ara değer -20 çalışırsa, -20 ile -30 arası -25 gibi gidiyorum metodu biliyorsundur. Bu şekilde yaparsan 3 atışta buluyorsun. Kutulu alınmış 5600, 7600, 9700X ve 9800x3D -30 da çalışmam diyeni gerçek hayatta gözümle görmedim. 7500F ve 7800x3D de bu işlere hiç girmedik.

OCCT 1 saat ve testmem5 epey uzun testlerde sorun vermedi FPS oyunlarda da drop girmedi. En büyük çökmeler RAM konusunda oldu ve sadece DDR5 EXPO'da yaşadım. Sözüm ona uyum listesinde olan ama EXPO açınca açılmayan o kadar bilgisayar geldi geçti ki elimden.

Forumlarda da 9800x3D için -20 de hata veren tek bir kişiyi gördüm. Onunda scaler X10 yaptığından zannediyorduk meğer RAM sorunuymuş. RAM arıza verince değiştirdi -30'a dayadı devam etti. Eğer bahsettiğin 9800x3D -15 de hata veriyorsa benim için 1%lik dilime giriyor.

Ve yine dediğim gibi undervolt yaptıktan sonra +200MHz'yi tercihen açmıyoruz. Açtığımızda sorun çıkmadı ancak işlemci hayli hayli yetiyordu.

RAM OC'ye gelince AMD'nin reviewer notlarında 9800x3D için tavsiye ettiği frekans 6000MHz. Birileri eğer timingler ile ilgili çok fazla overclock deniyorsa bu FPS oyuncusudur fark edeceği nano saniyelerdir. Burada da şunu söylüyorum. Ben en iyi ping değeri aldığım CS maçında 60ms alıyorum. Adam Avrupa'dan girip 10-20 ping ile oynuyor. Ben donanıma yüzbinler yatırsam aradaki 40msnin açığını kapatamam o yüzden bence önemi yok.

Bir konuda hemfikiriz. OC hobide olabilir ancak o kadar uğraşacağıma o süreyi oyun oynayarak geçiriyorum =)

Selamlar whea logger olay görüntüleyicisi ile sorunlu çekirdeğinizi bulup co değerini düşürebilirsiniz, öncelikle BIOS'tan per Core ayarı ile bütün çekirdeklere -30 ile başlayın ardından PC de hata verme reset atma durumu yaşanırsa sorunlu çekirdeği bulmak hiç zor değil.
Sorunlu çekirdeği aşağıdaki yol ile bulup puanını 5 düşürüp oyun oynamaya devam edin, tekrar hata verirse yine aynı yolu izleyin sorun veren çekirdekleri 5 puan geriye çekin.
1.olay görüntüleyici oluşturma

-Öncelikle arama çubuğundan olay görüntüleyicisi'ni açıyoruz.

-Daha sonra özel görünümlere sağ tıklayıp, özel görünüm oluştur diyoruz.

-Olay düzeyini'ni: Önemli, uyarı ve hata olarak işaretliyoruz.

-Kaynağa göre deyip, olay kaynaklarını: Whea-logger seçip tamam deyip, isimlendirmeyi de whea olarak kaydediyoruz.

2.işlemci ID'si oluşturma

CPU-Z açıyoruz, Tools sekmesinin yanındaki oka tıklayıp "save report as .HTML" deyip masaüstüne kaydediyoruz.

3.işlemciyi test etme

-Curve Optimizer'da her zaman per Core tavsiye ederim sebebi ise all Core, en zayıf çekirdeği baz alır ve diğer güçlü çekirdekleri baltalamış olur.

-Per Core yaptığınızda ise ilk aşamada tüm çekirdekleri -30 ile başlamanızı tavsiye ederim, Test'den geçtikçe çekirdek başına değerleri arttırmak size kalmış fakat başarısız olursa 5 puan düşürerek devam edin.
OCCT ile her çekirdeği tek tek test etmek için.
settings ayarlarında ki Security sekmesi altından;

*Stop on critical temperature: Enable (88 derece)

*Stop on error: Enable.

*Stop on whea error: Enable olarak ayarlayın.

Stability test kısmından

*Data set: Medium.

*Mode: Extreme.

*Load type: Variable.

*Start at cycle: 1

*Instruction set: Auto.

*Thread settings: Core cycling

type: Custom.

cycle interval: 30 minutes.

Threads per Core: 2

pyhsical Core Configuration: Test alacağınız çekirdek yeşil tik işareti olarak kalsın, diğer çekirdekler ise sağa ok işareti olarak kalsın.

4.hatalı çekirdeği bulma

-Bilgisayar reset attığı zaman veya program hata verdiğinde, olay görüntüleyicisin de oluşturduğumuz whea sekmesine giriyoruz.

-Hata aldığımız olay kimliğin'den; işlemci apıc kimliği (ID) kısmında hangi çekirdeğin hata verdiğini görürüz.

-Önceden masaüstün'de oluşturduğumuz CPU-Z HTML'i açıp, hata aldığımız işlemci apıc kimliği (ID) çekirdeğini kontrol ediyoruz ve BIOS'tan o çekirdeğin değerini değiştiriyoruz.

-CPU-Z'den kontrol ederken Core ID'sine bakın Thread'lere değil.

Ek olarak yaptığınız co değerini OCCT ile test etmeniz şart değil, oyuna girip reset aldıkça da puanları geriye çekebilirsiniz, test almak zahmetli ve uzun süren bir iş, en iyi deneyimi oyunlar verecektir.

Geri
Yukarı