Ryzen 7 9800x3D için anakart önerisi

Yorumumun altında B650 anakartların boyutlarına göre performans ve sıcaklık değerlerini içeren bir inceleme sundum. Sırf yüksek bütçe var diye "kırpılmış" bir anakart performans anlamında herhangi bir eksi unsur barındırmıyorsa "sen" gelişi güzel şekilde "beğenmiyorum" butonuna sözde kullanıcıyı "kazık yemekten" mi kurtarmış oluyorsun?

Böyle ezbere yorumlar yapmadan önce kullanıcının ne istediğine bakmak lazım. Ekstra depolama ve girişler istediğini belirtmediği sürece bir kullanıcının parasını alıp "hadi bunu seç" demek bence ilginç bir yaklaşım.
Hayır daha uyguna şu var diyerek konu sahibinin parasını korumaya çalıştığını fark ettim taktir ediyorum ve beğenmedim yanlış ifade oldu kusura bakma ama bence MAG X870 Tomahawk'da fiyatını hak eden bir anakart. Konu sahibi bir şey belirtmedi diye istediği segmentin altında anakart önermeyi gereksiz buldum sadece B650'nin f/p olduğunu biz de biliyoruz.

Hayır daha uyguna şu var diyerek konu sahibinin parasını korumaya çalıştığını fark ettim taktir ediyorum ve beğenmedim yanlış ifade oldu kusura bakma ama bence MAG X870 Tomahawk'da fiyatını hak eden bir anakart. Konu sahibi bir şey belirtmedi diye istediği segmentin altında anakart önermeyi gereksiz buldum sadece B650'nin F/P olduğunu biz de biliyoruz.
Ne demek. Sadece ben sonsuz bütçe var diye üst baremlere çıkılmasını bu tarz bir kullanıcı için büyük fark yaratacak unsur olarak göremiyorum. Aslında ben değil temel olarak anakartları incelediğimizde yine hepimizin ulaşabileceği etmenler mevcut. Yoksa yeri geldi burada üst düzey sistem toplanmasına da yardım etmişliğim var ama orada X3D görünce diyorum tamam, hedef oyun.

Şimdi burada ASUS Prime B650 ile X670 gibi bir öneri farkı bulunmuyor. Ben temelde kullanıcının aldığı işlemciye göre ekstra bir içerik sunmamış F/P dengesine göre sorun yaşamayacağı ve performanstan ödün vermeyeceği bir anakart önerisi yapıyorum. 2K farkla X670 alabiliyorsa alsın ama 13-14K verip sırf yeni seri diye AM5 bir anakart almanın konu sahibinin yorumu üzerinden ele alırsak oyun ve yazılım geliştirmek için ekstra bir fayda sağlamayacağı aşikar.

Anladım. Bende 13-14K bir anakarta vermem açıkçası. Zaten 9700X vs kullansa o tarz anakartlar önermezdim. Bir işlemciye 20k üstü para vermesi ve üstüne 15k anakarta bütçem var demesinden ötürü böyle bir öneri yaptım. F/P dengesi korunacaksa X670E pg lightning en mantıklısı gibi gözüküyor.

4 tane M.2
PCIe 5.0 X16 GPU desteği.
PCIe 5.0 M.2 desteği.
Daha fazla USB portu bulunması.
Daha güncel portlar kullanması.
Thunderbolt girişinin olması
14+2+1 faz sayısına sahip olması (ASUS'ta 8+2+1 faz var)

2 bin TL farka değecektir.

Anladım. Bende 13-14K bir anakarta vermem açıkçası. Zaten 9700X vs kullansa o tarz anakartlar önermezdim. Bir işlemciye 20k üstü para vermesi ve üstüne 15k anakarta bütçem var demesinden ötürü böyle bir öneri yaptım. F/P dengesi korunacaksa X670E pg lightning en mantıklısı gibi gözüküyor.

4 tane M.2
PCIe 5.0 M.2 desteği.

O konuda katılıyorum size. 2k özellikle TR standartlarında ekstren bir fark değil. Getirileri yüksek oluyor.

4 tane M.2
PCIe 5.0 M.2 desteği.

Sonuna kadar katılıyorum f/p olarak 9800x3D'nin yanına yakışır bir anakart. Daha fazla Type-C, USB4, Wifi 7, Bluetooth 5.4 ve ikinci PCIe 5 M.2 yuvası için Tomahawk'a 3k'lık bir fark verilir mi verilir ama konu sahibinin büyük ihtimalle bunlara ihtiyacı olmaz.

Sonuna kadar katılıyorum F/P olarak 9800x3D'nin yanına yakışır bir anakart. Daha fazla Type-C, USB4, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4 ve ikinci PCI-e 5 M.2 yuvası için Tomahawk'a 3K'lık bir fark verilir mi verilir ama konu sahibinin büyük ihtimalle bunlara ihtiyacı olmaz.

Bir de şöyle bir sıkıntı var.

X870 Tomahawk için MSI not düşmüş.
arka paneldeki USB 40 Gbps Type-C portları ve M2_2 yuvası PCI-e 5.0 X4 bant genişliğini paylaşır. Her ikisi de M2_2 yuvasına bir cihaz takıldığında PCI-e 5.0 X2 hızında çalışır. BIOS'ta m2_2'yi PCI-e 5.0 X4'e geçirebilirsiniz ancak bu USB 40 Gbps Type-C portlarını devre dışı bırakacaktır.
*** pcı_e3 yuvası, M2_3 yuvasına cihaz takıldığında X2 hızında çalışacaktır. BIOS'ta pcı_e3 yuvasını X4'e geçirebilirsiniz ancak bu M2_3 yuvasını devre dışı bırakacaktır.
**** M.2 SSD soğutucu kısıtlamaları için lütfen kılavuza bakın.

Ayrıca X870 anakartlar temelde yenilenmiş bir B650e anakarttır. Fiyatları çok kazık.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bir de şöyle bir sıkıntı var.

X870 Tomahawk için MSI not düşmüş.
arka paneldeki USB 40 Gbps Type-C portları ve M2_2 yuvası PCI-e 5.0 X4 bant genişliğini paylaşır. Her ikisi de M2_2 yuvasına bir cihaz takıldığında PCI-e 5.0 X2 hızında çalışır. BIOS'ta m2_2'yi PCI-e 5.0 X4'e geçirebilirsiniz ancak bu USB 40 Gbps Type-C portlarını devre dışı bırakacaktır.
*** pcı_e3 yuvası, M2_3 yuvasına cihaz takıldığında X2 hızında çalışacaktır. BIOS'ta pcı_e3 yuvasını X4'e geçirebilirsiniz ancak bu M2_3 yuvasını devre dışı bırakacaktır.
**** M.2 SSD soğutucu kısıtlamaları için lütfen kılavuza bakın.

Ayrıca X870 anakartlar temelde yenilenmiş bir B650e anakarttır. Fiyatları çok kazık.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Anakartın üzerinden geçirilebilecek ve kontrol edilebilecek PCIe şeritlerinin bir sınırı var tabii ki hocam. X870E'lerde bu sayı daha fazla o yüzden X870 alanların M2_1'e yüksek kapasiteli bir SSD alması lazım ki M2_2'ye ihtiyaç olup USB4 paylaştırılmasın.

X870'lerin kazık olduğu tüm dünyaca bilinen bir şey. Ama AMD B650E'de USB4, WIFI 7 ve BT 5.4'e güncelleme yapıp X870 olarak piyasaya sürdü. B650E yok zaten şu an piyasada. B650 ile de X870 arasında ciddi miktarda bir fark söz konusu. Düz X670'ler gereksiz pahalı kaldı X670E'nin yanında. Dolayısıyla şu an biraz bütçesi olanlar için X670E ve bir de yeni çıkan B850 fiyat olarak daha makul. Zaten AMD X870 yüksek fiyatı nedeniyle beğenilmedi diye 1-2 kısıntı yapıp B850'yi piyasaya sürdü.

Yine de X870'lerin gömüldüğü kadar kötü olduğunu düşünmüyorum. ASRock X670E'ye 1.5k koyup MSI PRO X870-P alarak USB 4, WIFI 7, BT 5.4 gibi artılar elde etmek makul görünüyor. Özellikle X3D, RTX 80-90 seviyesi sistem toplayanlar için önemsiz bir miktar 1.5k. Ama Tomahawk ve üstü de normal kullanıcılar için gereksiz bence.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı