Yalnızca anakart değil RAM için de aynısını düşünüyorum. Bir içerik üreticisi olarak yapacağın işlerde X670E-E modelinin sana ne artılar sağlayacağını, 7950X3D için ne avantajlar sağlayacağını (işlemci piyasaya çıktığında ikisinin üzerindeki sonuçlarını da göreceğiz) biliyor musun? Hayır. Almışken iyisi olsun pek olmuyor bu durum, çünkü 10K'ya alabileceklerin de iyisi. AM4 soketinden örnek verirsek ilerideki nesiller karşısında X370 ile B350'nin zerre farkı kalmamıştı. AM5 soketi ve V-cache'nin ekstrem farklar yaratacağı bir sebep de göremiyorum.
Kısaca limitlerinde gezerken aynı performansı, ömrü, kaliteli RAM dahil 4K civarı daha ucuza getirip 7950X3D'yi rahat rahat beklemek varken şimdi fiyatı beklediğinden düşük çıksın diye düşünüyorsun. Sokakta rastgele bir bilgisayarcıya da gitsen de şu iki donanımı sana verirdi, tabii eleştireceğim. Dersin ki "benim cebimde 50K var 7950XT'yi çıktığında alacağım yanına hangi RAM ve anakartı seçeyim" o zaman derdim al X670'i, en havalı RAM'leri yaslan arkana.
Eleştirin için teşekkür ederim fakat içerik üreticisi olarak ileri yönlü yatırım yapmak zorunluyum zaten F / p odaklı olsaydım RTX 3080 satıp RTX 4080 almazdım. Ya da Lian Li kasa ve fanlarına 10k ödeme yapmazdım şu hayatta bir tane işimiz ve zevkimiz var. Ucuz ürün alacak kadar zengin değilim maalesef.
Alacağım işlemcl Ryzen 9 7950X 3D iken anakartta F / p yatırımı beklemek saçma olmaz mıydı? Biraz eleştiri yapmak için yapılmış gibi geldi yine de teşekkür ederim.
Öncelikle bu değerli yoruma vakit ayırdığın için teşekkür ederim, evet sistemin neredeyse tamamen kullanıyorum örnek vermek gerekirse en kaliteli encode ayarlarında yayın verirken GPU AV1 (RTX 4080) destekli aynı zamanda CPU üzerinden kaliteli bir şekilde kayıt alıyorum.
Yayıncılıkta önemli bir unsur var ne yaparsan yap yayını downscale veya upscale yapma hem gereksiz yük biniyor hem de ne yaparsan yap kaliteyi düşürüyor. Bu yüzden 7950X 3D'yi ve RTX 4080'i 1080P'de kullanıyor olacağım. Ben sandığın gibi dur en pahalısı buymuş bunu alayım müşterisi değilim. 7900X ve RTX 4080 1080P'de test ettim ve çoğu testimde ekran kartının tamamını tam anlamıyla yani performansını dibi sıyıramadığını gördüm ve bu kadar yatırım yapıyorken bunu limitleyen her şeyi güncelleme karar verdim.
RTX 4080'de 1080P'de Ryzen 5800X 3D bile Ryzen 5950X'den bile daha iyi sonuçlar veriyorken Ryzen 7950X 3D sonuç beklememek mantıklı değil. RTX 4080 gibi bir kartta olması gereken 1080P'de 7950X 3D gibi bir işlemcidir.
Anakart konusuna gelince içeirk üreticiliği yaptığım için çok fazla 4K video arşivliyor ve bunları işliyor oluyorum bu yüzden bol bol sata ve özelliklede yüksek hızda PCi 4 ve PCi 5 M2 SSD'ye mecbur kalıyorum.
Elime çok fazla parça test olarak geldiği için "Asus Rog Strix X670E-E" hata LED ekranına ihtiyacım oluyor ve kasasız çalıştırmak için anakart üzerinde ki güç tuşuna. 7950X ve bu anakartta yaptığım testlerde neredeyse hiç bir oyunda çekirdek hızı 5.5 GHZ altına inmedi ve bunu düzgün sıcaklıklarda yaptı sistem sürekli yükte olacağı için hem ekran kartı hem işlemci bazında anakart ileri dönük doğru tercih olmuş oldu fakat bir gamer için bu anakart aşırı gereksiz fazla buna katılmaktayım.
RAM seçimine gelirsek X570 ve Ryzen 5000 en iyi performansı veren ve olması gereken ram "G.Skill 32GB (2x16) Trident Z Neo RGB 3600mhz" yani "3600 MHZ CL16" ki bu ramler AMD için özel çıkan ramler o kadar sisteme para verip 5 FPS önemli değil diyip kısmak mantıklı gelmiyor sonuçta bu benim işim. X670'de hiç bir kısıtlamaya takılmadan en iyi performansı verecek ram "6000 mhz CL30" EXPO ram idi bende bu yatırımı yapmış bulundum. Ekran kartına 35000 TL verip "aaa dur bu ram 1K daha ucuz" diye kaliteden ve biraz bile performanstan ödün vermek doğru gelmiyor.
Buda bu yatırımı yapmadan önce gerçekleştirdiğim testler. Şuan kendime aldığım anakartı ekran kartını ve RAM'leri zaten test etmiştim müşterime sistem kurarken.Daha 10 oyunun daha testi var elimde kendim yaptığım isterseniz paylaşırım.
7900X - RTX 4080 - Asus Rog Strix X670E-E - G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 6000Mhz 32GB (2x16GB) C30 (AMD EXPO) [1080P Ultra- Low Testler]
Eki Görüntüle 1628560
Eki Görüntüle 1628561Eki Görüntüle 1628562Eki Görüntüle 1628563Eki Görüntüle 1628564
Eleştirin için teşekkür ederim fakat içerik üreticisi olarak ileri yönlü yatırım yapmak zorunluyum zaten F / P odaklı olsaydım RTX 3080 satıp RTX 4080 almazdım. Ya da Lian Li kasa ve fanlarına 10K ödeme yapmazdım şu hayatta bir tane işimiz ve zevkimiz var. Ucuz ürün alacak kadar zengin değilim maalesef.
Alacağım işlemcl Ryzen 9 7950X 3D iken anakartta F / P yatırımı beklemek saçma olmaz mıydı ? Biraz eleştiri yapmak için yapılmış gibi geldi yine de teşekkür ederim.
Öncelikle bu değerli yoruma vakit ayırdığın için teşekkür ederim, evet sistemin neredeyse tamamen kullanıyorum örnek vermek gerekirse en kaliteli encode ayarlarında yayın verirken GPU AV1 (RTX 4080) destekli aynı zamanda CPU üzerinden kaliteli bir şekilde kayıt alıyorum.
Yayıncılıkta önemli bir unsur var ne yaparsan yap yayını downscale veya upscale yapma hem gereksiz yük biniyor hem de ne yaparsan yap kaliteyi düşürüyor. Bu yüzden 7950X 3D'yi ve RTX 4080'i 1080P'de kullanıyor olacağım. Ben sandığın gibi dur en pahalısı buymuş bunu alayım müşterisi değilim. 7900X ve RTX 4080 1080P'de test ettim ve çoğu testimde ekran kartının tamamını tam anlamıyla yani performansını dibi sıyıramadığını gördüm ve bu kadar yatırım yapıyorken bunu limitleyen her şeyi güncelleme karar verdim.
RTX 4080'de 1080P'de Ryzen 5800X 3D bile Ryzen 5950X'den bile daha iyi sonuçlar veriyorken Ryzen 7950X 3D sonuç beklememek mantıklı değil. RTX 4080 gibi bir kartta olması gereken 1080P'de 7950X 3D gibi bir işlemcidir.
Anakart konusuna gelince içeirk üreticiliği yaptığım için çok fazla 4K video arşivliyor ve bunları işliyor oluyorum bu yüzden bol bol sata ve özelliklede yüksek hızda PCi 4 ve PCi 5 M2 SSD'ye mecbur kalıyorum.
Elime çok fazla parça test olarak geldiği için "Asus Rog Strix X670E-E" hata LED ekranına ihtiyacım oluyor ve kasasız çalıştırmak için anakart üzerinde ki güç tuşuna. 7950X ve bu anakartta yaptığım testlerde neredeyse hiç bir oyunda çekirdek hızı 5.5 GHZ altına inmedi ve bunu düzgün sıcaklıklarda yaptı sistem sürekli yükte olacağı için hem ekran kartı hem işlemci bazında anakart ileri dönük doğru tercih olmuş oldu fakat bir gamer için bu anakart aşırı gereksiz fazla buna katılmaktayım.
RAM seçimine gelirsek X570 ve Ryzen 5000 en iyi performansı veren ve olması gereken ram "G.Skill 32GB (2x16) Trident Z Neo RGB 3600mhz" yani "3600 MHZ CL16" ki bu ramler AMD için özel çıkan ramler o kadar sisteme para verip 5 FPS önemli değil diyip kısmak mantıklı gelmiyor sonuçta bu benim işim. X670'de hiç bir kısıtlamaya takılmadan en iyi performansı verecek ram "6000 mhz CL30" EXPO ram idi bende bu yatırımı yapmış bulundum. Ekran kartına 35000 TL verip "aaa dur bu ram 1K daha ucuz" diye kaliteden ve biraz bile performanstan ödün vermek doğru gelmiyor.
Buda bu yatırımı yapmadan önce gerçekleştirdiğim testler. Şuan kendime aldığım anakartı ekran kartını ve RAM'leri zaten test etmiştim müşterime sistem kurarken.Daha 10 oyunun daha testi var elimde kendim yaptığım isterseniz paylaşırım.
7900X - RTX 4080 - Asus Rog Strix X670E-E - G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 6000Mhz 32GB (2x16GB) C30 (AMD EXPO) [1080P Ultra- Low Testler]
Eki Görüntüle 1628560
Eki Görüntüle 1628561Eki Görüntüle 1628562Eki Görüntüle 1628563Eki Görüntüle 1628564
Render kısmı artık ekran kartına geçmiş durumda RTX 4000 AV1 donanımı ve OBS'in desteği sayesinde hem yayın hem kayıdı almanı sağlıyor yani tüm yük ekran kartında olacak eskiden AV1 yokken bu mümkün olmuyordu bu yüzden işlemciye bindiriyordum kayıt yükünü bu sebeple 5950X almıştım fakat AV1 sayesinde şartlar değişti.
AMD işlemci ile ASUS anakart ve G.Skill kombinasyonu topladığım kasa 50'yi geçmiştir.
Ryzen 5000 işlemciler G.Skill NEO serisi 0 sıkıntı verir.
Ryzen 7000 ve DDR5'de bu seçtiğim ramleri 4 farklı sistemde denedim ayrı ayrı sistem bunlar 0'dan kurdum müşterilerime EXPO moda tekte girdi ve hata vermedi direk sistem çalıştı hiç bir teste hata alamadım ne oyun ne yük testlerinde. Sentetik testlerde 95 derece hiç görmedim max 90 derece gördüm ki kurduğum sistemde NZXT 240mm vardı ama Lian Li sistemde tost olarak kullandım radyatörü. Demek istediğinizi anladım çekirdekler kendisi 95 dereceye çıkıyor diyorsunuz soğuma ile alakalı değil bu durumu sadece "Prime95 Torture" teste karşılaştım ki bu yük seviyesine çıkmak neredeyse imkansız ki o durumda bile 5.3 GHz'den daha aşağısını hiç görmedim. Zaten Youtube kanalıma ayrıntılı testleri paylaşıyor olacağım sistemi aktif hale getirdiğimde.
Lian Li fan olayına gelelim. Lian Li PC-O11 Dynamic XL ROG Certified kasa "İnce Hesap" 6000 TL'ye aldım siyah olanı ve Lian Li'nin ünlü fanları hani birbirine geçmeli tek kablo ile 6 fan besleyebilir olduğu Technopat"ın sanki yeni bir teknoloji imiş gibi neden şişirdiğini anlayamadığım "Thermaltake" markasının "Swafan EX fan" fanlarından bahsediyorum birbirine geçmeli güç aktaran ve Technopat'ın şaşkınlıkla tanıttığı fanlar. Lian Li yıllardır kullandığı bu teknolojiyi bulunduran "Lian Li UNI FAN SL120" modellerini TR'de bulamadım toplam 9 tane kullanacağım "Lian Li PC-O11 Dynamic XL ROG Certified" kasamda onları Newegg üzerinden getirdim yaklaşık 5500 TL falan tuttu bu biraz benim hatam oldu çünkü 3'lü fan söylerken 3 kontrolcü lazım olur diye düşündüm meğerse 1 paketin içinden çıkan yetiyormuş 12 fan için o yüzden elimde Lian Li 2 kontrolcüsü elimde kaldı fazla para harcamış olduk. Yakında satışa çıkartacağım.
Kendime kuracağım sistemin benzerini müşterime kurarken deneyim etmiş oldum yakında Youtube Kanalımda paylaşacağım. Ona da kendime de "Lian Li UNI FAN SL120" 9 tane getirdim tek siparişte toplam 18 fan oldu yani.
Montaj yordu ama çok temiz bir iş çıkardığımı düşünüyorum. Müşterime kurduğum sistem görselleri:
Eki Görüntüle 1628596Eki Görüntüle 1628595
Eki Görüntüle 1628597Eki Görüntüle 1628598Eki Görüntüle 1628599
Eki Görüntüle 1628600
benchmarkta 7950x3d, 7950x'den daha düşük seviyede çıktı.
Bu kasa nereden hava alıyor? Yani yanda radyatör var, ki 2 fanlı olan, keşke 3 lü olsaymış, altta fan var üstte fan var. Üsttekilerin eksoz olduğunu varsayıyorum, alttakilerde o kadar yere yakın ki, hava çekecek çok bir halleri yok o bölgeden. Biraz kafamı karıştırdı.