S-400 Nedir, Ne Değildir? Türkiye - ABD Krizi

• Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 188
  • Görüntüleme 12.639
3-4 adet S-400 bataryası Türkiye'yi koruyamayacaktır.

Mesele silahların özellikleri değil Türkiye'nin gelecekte nerede duracağı. Türkiye giderek Batı'dan uzaklaşıp sıradan bir Ortadoğu ülkesine dönüşmekte.
Şimdi ABD F-35'leri gönderse bile nerede kullanacağına, üstüne hangi mühimmatın takılacağına kadar karışıyor diyenler olacak, haklılar ama bu güne kadar hep böyle oldu. Türkiye NATO üyesi. Ne ABD bize ne de biz onlara tehdit oluşturmadık ama bundan sonra Türkiye'yi tehdit olarak görecek. Biz de bir İran'ız artık ABD'ye göre.

Ayrıca ABD F-35'leri göndermeme konusunda haklı, söyledikleri gibi uçakların gizli kalması gereken birçok detayı Rusların eline geçecek. F-35'lerin teslim edilme imkanını %0 olarak görüyorum bu nedenle.
3-4 adet S400 bataryası 0 hava koruması olan Türkiye'yi hava sahası olarak daha güvenilir bir konuma yükseltecektir.

Amerika bizimle oyun oynarsa, Rus mühendisliğine kaymamıza ağlamayacak. Patriot alımları için başvururken çocuk yerine koydular bizi.

Rusya, S-400'ü seve seve veriyor, çünkü bunu yapma amacı F-35'lerin mühendisliği öğrenmek. NATO'ya sızabilmek.

En son F-35 için Amerika, Türkiye olmadan da bu uçağı üretebiliriz demişti. Hatta en son Türkiye yerine faklı tedarikçiler ve kaynaklar aradığını söylemişlerdi. Ayrıca Türkiye yerine farklı tedarikçiler ile anlaşmanın mümkün olacağını söylüyorlar.

Bizim tamamen F-35 şansımız bitecek gibi duruyor.

Patriot füzeleri hakkında bilginiz var mı?
ABD Türkiye'nin Patriot satın almasına ihtiyacı var diyor fakat anlaşamadığımızı biliyorum.

Önceki konularda da söylemiştim. Eurofighter'a yönelmiş olsaydık şu an çoktan filolar bu uçakla donatılmış halde olacaktı. Şu an Amerika'nın egosu ile uğraşmaya mahkumuz.

Bu konuda NATO'ya hak veriyorum, onların da korumaları gereken gizli bilgileri var ve rakip blok ülkesinin çok gelişmiş radar sistemine sahip olan füze savunma sisteminin bir çok gizli olması gereken veriyi önceden açığa çıkarabileceği ortada. Bu durumda öncelik belirlenmek zorunda ve o önceliğin Rusya'yı dost zannedip NATO'dan çıkarılma riskinin göze alınması olduğu konusunda ciddi şüphelerim var. Tarihle ilgilenenler gayet iyi bilir, Rusya için Avrupa'da 2 düşman millet vardır. Birisi İsveç diğeri Türkiye. Ayrıca unutmamak gerekiyor ki Rusya tek yakaladığını affetmeyen bir ülke. Bunu geçmiş yıllarda Polonya, Finlandiya, Afganistan, Gürcistan ve şu anda da Ukrayna örneklerinden görüyoruz. İsveç bir NATO ülkesi olmadığı halde tüm ordu yapılanmasını boşuna Rusya'ya karşı oluşturmuyor.

NATO'nun kendi işlerine gelmediği zaman ülke olarak elimizi kolumuzu nasıl bağladığının da farkındayım ancak dışa bağımlı bir ülke olduğumuz gerçeği ortada. Eskilerin güzel bir sözü vardır "dere geçilirken at değiştirilmez" diye. Bu politikanın sonu 2 tarafın ortasında kalmak olacak, bu da ortada.

Bu dediklerim hava savunma kısmında ne kadar eksik olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor tabi ki, Patriot sistemlerinin de S-400'ün rakibi olmadıkları ortada fakat bu kadar agresif bir politika ile eldeki bulgurdan da olacak gibiyiz.

F-35 konusunda bu kadar ısrar edilmesinin 2 nedeni var. Birinci nedeni yıllardır uçağın proje kısmında geliştirici ülke olarak çok masraf etmemiz, öteki nedeni de F-4'lerin işini çok daha az riskle (görünmez olarak) yapacak bir uçak istememiz. Fakat tek seçeneğin F-35 olduğunu düşünmüyorum, gelecekte çok daha az maliyet ile çok daha geniş JAS-39 Gripen "NG" filoları da oluşturulabilir.

Rusya, bu konuda herkesten istekli. Verirse ben şaşırmam. S-500'leri kısa vadede geçeceksin. Daha Rusya'nın envanterinde bile yeri belli değil.

F-35'den oluşan bir filo bizim için çok iyi olacaktır ama S-400 gibi muazzam bir teknolojiyi es geçmemeli Türkiye. Böyle de yapıyor Ankara. Sonuna kadar destekliyorum.

3-4 adet S400 bataryası 0 hava koruması olan Türkiye'yi hava sahası olarak daha güvenilir bir konuma yükseltecektir.

Amerika bizimle oyun oynarsa, Rus mühendisliğine kaymamıza ağlamayacak. Patriot alımları için başvururken çocuk yerine koydular bizi.

Rusya, S-400'ü seve seve veriyor, çünkü bunu yapma amacı F-35'lerin mühendisliği öğrenmek. NATO'ya sızabilmek.
Yani biz Rusya'nın çıkarları için ABD ile ters düşelim, bize ambargo uygulansın diyorsun.
F-35'ler de hava sahasını korur düşman uçaklarına karşı ayrıca ABD Patriotları satabileceğini söyledi ama Türkiye ben artık istemiyorum diyor.
F-35 + Patriot yerine. 0 uçak + S400 + ABD ambargosu ve NATO'dan atılmaya kadar gidebilecek bir süreci tercih ediyoruz.
Mantığı nedir bunun? Ne için? Kimin için?
Türkiye zamanında sırf NATO'ya girebilmek için Kore savaşına katıldı.

Bu konuda NATO'ya hak veriyorum, onların da korumaları gereken gizli bilgileri var ve rakip blok ülkesinin çok gelişmiş radar sistemine sahip olan füze savunma sisteminin bir çok gizli olması gereken veriyi önceden açığa çıkarabileceği ortada.
E Yunanistan S-300 füzeleri alırken hiçbir NATO veya Avrupa ülkesi hop olmaz demedi? O zaman bilgiler çalınamıyordu da şimdi biz alınca mı çalınacak yani.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı