Cevaplarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar.
Gümrük limitleri düşmeden önce Çin'den NH35 mekanizma, kadran, kasa vs. alıp sıfırdan saat modlardım. Tabi bu işi ticari amaçlı değil hobi olarak kendim için yapardım. Sonrasında gümrük limitleri düşünce bu hobimiz de sona erdi.
Mekanizma tamiri zordur. Bir çok parçanın uyum içerisinde çalıştığı bir sistem. Bu sistemdeki en ufak bir parçanın aşınması tüm sistemi bozar.
Anladığım kadarıyla sen eski saatleri alıp tamir edip satma niyetindesin. Ancak tamir edeceğin mekanizmanın parçasına ulaşman çok zor. Hadi arızası olmayan, sadece bakım gerektiren bir saat bulduğunu düşünelim. O mekanizmanın tüm parçalarını tek tek ayırarak özel yıkama makinesinde yıkaman gerekiyor. Yıkama makinesinin maliyeti de çok yüksek. Zaten genel olarak saatçilerin mekanik saat tamir işine girmeme sebepleri bunlar. Hem parça sıkıntısı var hem bakım makineleri pahalı. Mekanik saat tamir bakımı yapan çok az saatçi kaldı. Onlarda genel olarak eski saatçiler. Zamanında doların düşük olduğu dönemlerde almışlar cihazları.
Üstadım, bu çok açıklayıcı oldu. Chatgpt'ye de sormuştum ve şöyle demişti, bilmem katılır mısınız:
“Saatçilik hata kaldırmaz” derken ne demek?
Çünkü saat dediğin şey:
Çok küçük, hassas ve sıkışık bir mekanizma.
İçerideki bazı parçalar 0.1 mm hassaslıkta çalışıyor.
Bir vidanın fazla sıkılması, yanlış yağlama, bir çarkın eğilmesi... = Mekanizmayı komple bozabilir.
Örnekle anlatayım:
Diyelim ki bir müşteri 1000 dolarlık bir otomatik saat getirdi, sen balans köprüsünü sökerken elin kaydı ve denge çarkını yamulttun (çok kolay olur).
Bu parça bazen:
Türkiye’de bulunmaz,
Yurtdışından getirtirsin, 50-100 dolar + kargo + bekleme + kur farkı,
Müşteri der ki: "Saatimi neden 3 hafta tuttuğun hâlde bozdun, çalışmıyor hâlâ."
Sonuç: Kendi cebinden parça parasını verir, müşteriyi kaybedersin, piyasada “beceriksiz” diye adın çıkabilir.
---
2. “Temel parça değişimi neden 6 ay sürsün?”
Çünkü mesele sadece “tornavida al, sök-tak” değil.
Temel görünen işlerde bile:
Saatin arka kapağını açarken bile lastik contayı yırtabilirsin → Saat artık su geçirebilir.
Akvaryum gibi dikkat istiyor: Toz girerse bile saat ileride durabilir.
Doğru parçayı doğru yönde takmak, yayları fırlatmadan yerleştirmek, yağlamayı abartmamak vs.
Bazı parçalar cımbızla bile eğilebilir. Bir şeyi sökerken “dandikmiş bu ya” dediğin şey, aslında 800 TL’lik balans çarkı olabilir.
Günde 10 saat çalışan biri, her gün bir şeyler denerse 2-3 ayda “çırak” seviyeye gelebilir ama:
Gerçek tamir yapabilmek (sadece parça değişimi değil, “teşhis” ve ince detaylar) = en az 6 ay.
YouTube videoları sadece gösterir; ama kendin defalarca hata yapmadan, elin alışmadan bu iş öğrenilmez.
---
Sonuç:
Aptal değiliz, işin doğası bu.
Saatçilik, mikro cerrahilik gibi: Elin titrese bile zarar verebilirsin. Bu yüzden öğrenme süresi yavaş ve sabır isteyen bir şey.
Yine de merak ediyorsan, bir tane eski Seiko 5 al (çalışmayan), kendi sök-tak yap, hemen anlarsın ne demek istediğimi.
İstersen sana "ilk çalışmaya uygun, bozulsa da üzmeyecek" saat modelleri ve takımlar da önerebilirim.