Sadece iddia temelli olsa dahi re'sen soruşturalacak suçu bildirmemek suç mu?

Aslan Mert

Hectopat
Makaleler
2
Merhaba @Hiken
Bu olayda da görebileceğiniz üzere;
Konu: Arkadaşımın babası beni dövecekmiş
Kisi, kendisine yönelik vücut dokunulmazlığına karsi tehdit sucu işlendiğini iddia etmiş. Bu durum da tck m.106/1'den de anlayabileceğiniz uzere takibi şikayete bagli degil, dolayisyla savcilik herhangi bir yolla öğrenmesi ile ve dogal olarak bizim dahi ihbarımız ile "işin gerçeğini araştırma yetkisine sahip". Şimdi bu olayda yetkili makamlara durumu bildirmemek " tck M.278, suçu bildirmeme" suçuna sübut verir mi? Neticede CMK. 160'a sebep verecek en azindan "basit süphe" var. Zamaninda derste hocamızın da söylediği gibi "uzaylılar tarafından kaçırıldım" gibi CMK 158/6'ya girecek bir iddia yok. Teşekkürler, iyi sosyaller.

Merhaba @Aslan Mert,

Öncelikle siz hukuk fakültesinde aktif olarak öğrenci misiniz yoksa fakülteden mezun musunuz? Öğrenciyseniz kaçıncı sınıfsınız? Sizi hiçbir konuda yanlış yönlendirmek istemem. Bir önceki sokak kavgası konusunda pek yanılmamış olsak da bir ceza hukuku uzmanı olmadığımı tekrar belirteyim. Yazdıklarım kendi görüşlerim ve bu tür işler üzerine yoğunlaşan bir avukata danışılması her zaman tavsiyemdir.

Bu sorunuza gelecek olursak suçu bildirmeme suçunun oluşması için basit şüphe yeterli mi emin değilim. Bağlantısını bıraktığınız konunun, faile suçun işleneceği konusunda yeterince şüphe ve şüpheden öte bilgi kazandırmadığı kanaatindeyim. Yeri, yurdu, mağduru ve şüphelisi belli değil ancak uygulamada nasıl oluyor bilmiyorum. Ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ("TCK") 278. maddesinde düzenlenen suç ile işlenmiş olan başka bir suçun kovuşturulmasından ziyade tehdit edilen hukuksal yararın korunması için önlem alınması amacı taşıması görüşü bana daha mantıklı geliyor. Dolayısıyla neticenin sınırlandırılmasını sağlama imkanım varsa kesinlikle ihbarda bulunmam gerekir.

Benim bu ihbarı yaparken önlem alınabileceği ve tehdit edilen hukuksal yararın korunabileceği konusunda makul inanca sahip olmam gerekir diye düşünmekteyim. Benim internet üzerinde anonim kişilerce yazılan yazıların gerçekliğini tespit edebilme imkanım yok, kolluğu asılsız durumlara yönlendirmek bana göre hukuk için daha zararlı.

Özetle işlenmekte olan veya işlenen bir suçun neticelerini sınırlandırma imkanı varsa, bu konuda yeterince bilgiliysem yetkili makamlara durumu bildirmemek TCK'nın 278. maddesinde düzenlenen suçun oluşmasına sebebiyet verebilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba @Hiken! Öncelikle doğum gününüzü kutlar; nice sağlıklı, mutlu yıllar dilerim 🎉.

Öncelikle bu mesajları okuyan arkadaşlar ne benim ne de Hiken'in sözleri hukuki danışmanlık değildir, her uyuşmazlık/dava kendisine özgüdür ve en küçük ayrıntı bile birçok şeyi değiştirme özelliğine sahiptir. Avukatlık kanunu 164. maddesine göre avukatların ücretsiz danışma hizmeti de dâhil olmak üzere karşılık olmadan görev yapamaları yasaktır. Kimse lütfen böyle bir talepte bulunmasın. Hukuki işlerinizi mağduriyet yaşamamanız adına lütfen alanında uzman bir avukat aracılığı ile, avukatlık asgari ücret tarifesinden az bir ücret olmamak şartıyla, gidermeniz önemli rica olunur. Bizim burada yaptığımız sadece hukuk okuryazarlığı artırmak ve bir sohbetten ibarettir.

Cevabınız için teşekkür ederim. Ben okan üniversitesi hukuk fakültesinden 22 yılında mezun olmakla beraber herhangi bir hukuk mesleğinde çalışmıyorum, dolayisyla belli düzeyde teorik bilgim olsa da pratik bilgim maalesef 0. Programlama öğrenip sektörümü değiştirmeye çalışıyorum.

Evet M.278 dediğiniz gibi işlenmiş suçu bildirmemekten öte işlenmekte olan ve işlenmiş olmakla birlikte neticeleri sınırlanabilecek bir suçu yetkili makamlara bildirmeme şeklinde olduğu için başlıktaki kisa soruya cevap; her re'sen takip edilen suçu bildirmemek bu suça sebep verir demek yanlış olabilir.

Paylastığım konudaki olaya gelirsek bahsettiğiniz gibi internette rastgele anonim birisinin paylaştığı iddia, her ne kadar imkansız bir konu olmasa da, ne kadar yüksek bir şüphe uyandırabilir ve gerçekliği ne düzeydedir tartışmalı. Belki benim fazla masumlugumdandır ben gercek olduğuna inanmıştım o yuzden sahsa yetkili kuruma ihbarda bulunabilecegini soylemek isterken eger gercek oldugunu dusunuyorsam ihbar etme imkanina ve hatta sorumlulugu bende de oldugu icin ihbar etmeyip de sahsa tavsiye veririsem "ihbar etmeme sucu" işlemiş olmaz miyim diye paradoksa düştüm en sonunda hiçbir şey yazmadım 😁. Neyse ki herhangi bir suçtan suçlu bulunabilmek için şüpheye yer olmaması gerektiği için herhaldeki ne teorik hukukta ne de bu kadar is yoğunluğu varken pratik hukukta yukarıdaki olayı yetkili makamlara bildirmediğim için suçlu bulunmam. Hal ve davranislarimdan da anladığımız uzere ben işsizim boyle gereksiz seyleri dusunuyorum arada 😁 sanırım en azından avukatlık stajımı tamamlayıp ruhsat alsam bir meşgale olmuş olur.

Bu arada haberlerden okuduğum kadari ile o iki kişi arasında yaşanan sokak kavgasında taraflar birbirlerinden şikayetçi olmamasına rağmen savcılık re'sen harekete geçip iki tarafi da ifadeye çağırmış. Herhalde ki savcılık basit yaralanmayı aşan bir durum olduğuna kanaat getirdi.

Cevabınız için tekrar teşekkür eder, iyi günler dilerim.

@Aslan Mert öncelikle çok teşekkür ederim!

Mezun olduysanız meslektaş sayılırız, hukuk pratikte olanlardan ibaret değil netice itibariyle. Hukuk nosyonu ve doğru muhakeme ile hukukun size ne cevap vereceğini az çok kestirebiliyorsunuz. Pratikte olan her durum doğru kabul edilseydi doğal hukukçuluk kavramı olmazdı. Hedefinizde size başarılar diliyorum, benim de aklıma benzer düşünceler sürekli düşmüyor değil.

Hal ve davranışlarımdan da anladığımız üzere ben işsizim böyle gereksiz şeyleri düşünüyorum arada.
Kesinlikle gereksiz olduğunu düşünmüyorum aksine her hukukçunun bunlara kafa yorması gerektiği kanaatindeyim.

Avukatlık stajımı tamamlayıp ruhsat alsam.
Kesinlikle öneririm. Dava avukatlığı hoşunuza gitmiyorsa dava işi yapmak zorunda değilsiniz, arabuluculuk yapabilirsiniz, tevkil ile kazanç sağlayabilirsiniz, danışmanlık verebilirsiniz. Staj da hiç meşakkatsiz değil tabii.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı