Sahte PTT SMS'indeki linkte tıklamayla bilgi çalınır mı?

Arkadaş SMS'lerinde PTT'den daha önce gelen SMS'in altına böyle bir mesaj görmüş. Yakın zamanda bir kargo iade etmişler. Acaba yanlış adres mi girildi diye tıklamış ve sahte bir site çıkmış. Sitede herhangi bir bilgi girmemiş. Sadece tıklama ile herhangi bir bilgisi çalınabilir mi sizce?

Telefonu iPhone bu arada.

Google'dan şikayet ettim. Bazı site analiz sitelerinden baktım ama tam anlayamadım.

Screenshot_10.jpg

WhatsApp Görsel 2025-03-27 saat 14.41.53_689eb872.jpg

Başka sitelerden taratınca şöyle çıkıyor.

Screenshot_11.jpg

Screenshot_12.jpg

Screenshot_13.jpg

Screenshot_14.jpg

Benzer ekran görüntülü siteyi şikayetvarda gördüm.

Screenshot_15.jpg

Buradan da şikayet ettim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam programcılıkla geçimini sağlayan bir abinin sözü. "şu ana kadar kırılamayan iOS sürümü görmedim".
Ben olsam telefonu sıfırlar baştan yapılandırırdım Bitdefender lisanslı kurar bir taratırdım. Ama şunu biliyorum bazı virüsler silinmiyor gerçi onlar izin verilerek indirilen programlar ama riskli kötü sürprizlerle karşılaşmamak için bence hele o telefondan banka vs. giriyorsanız direk değiştirmelere başlardım. Bu benim şahsi fikrim telefon hack olayı yüzünden çok canı yanan var.

Görseldeki sitenin amacı oltalama saldırısı yapmak, PTT benzeri bir site yapıp dikkatsizlik edip adres ve kart bilgilerinizi siteye girmenizi sağlayıp ele geçirmeye çalışıyor. Eğer güncel bir işletim sistemi ve tarayıcı kullanıyorsanız bir şey indirip çalıştırmadan virüs bulaşması pek olası değil.

Hocam programcılıkla geçimini sağlayan bir abinin sözü. "şu ana kadar kırılamayan iOS sürümü görmedim".
Ben olsam telefonu sıfırlar baştan yapılandırırdım Bitdefender lisanslı kurar bir taratırdım. Ama şunu biliyorum bazı virüsler silinmiyor gerçi onlar izin verilerek indirilen programlar ama riskli kötü sürprizlerle karşılaşmamak için bence hele o telefondan banka vs. giriyorsanız direk değiştirmelere başlardım. Bu benim şahsi fikrim telefon hack olayı yüzünden çok canı yanan var.
Silinmeyen virüsler bilgisayarlarda olmuyor muydu? Hani anakarta işlenenlerden? Telefonda böyle bir şey var mı? Telefonda var ise fabrika ayarlarına sıfırlamak ile sorun çözülüyor mu? Telefonda fabrika ayarlarına sıfırlamak dışında başka format seçeneği yok galiba yani bu bilgisayarlardaki gibi temiz kurulum anlamına geliyor değil mi?

Konu sahibi arkadaş ise eğer açtığı linke herhangi bir bilgi girmemişse ve telefonuna açılan linkten dolayı herhangi bir şey inmediyse muhtemelen sorun olmaz gibi ama formatlamak zor değil yani isteğe bağlı format atılabilir. BitDefender, ESET tarzı antivirüs programı da kullanın bence.

Silinmeyen virüsler bilgisayarlarda olmuyor muydu? Hani anakarta işlenenlerden? Telefonda böyle bir şey var mı? Telefonda var ise fabrika ayarlarına sıfırlamak ile sorun çözülüyor mu? Telefonda fabrika ayarlarına sıfırlamak dışında başka format seçeneği yok galiba yani bu bilgisayarlardaki gibi temiz kurulum anlamına geliyor değil mi?

Konu sahibi arkadaş ise eğer açtığı linke herhangi bir bilgi girmemişse ve telefonuna açılan linkten dolayı herhangi bir şey inmediyse muhtemelen sorun olmaz gibi ama formatlamak zor değil yani isteğe bağlı format atılabilir. Bitdefender, ESET tarzı antivirüs programı da kullanın bence.

Aynen Bitdefender bu konuda iyi ya oltalama linki SMS'leri daha sen görmeden siliyor geldiğini bile bilmiyorsun. Fabrika ayarlarına döndürmek kurtarabilir ama her virüsden değil. Bazıları telefona kalıcı yerleşiyor ama onların %99 sen mesela iOS üstünden atıyorum fotoğraf düzenleme programı (en çok bunlarda oluyor) indiriyorsun bazı izinler veriyorsun o izinlere istinaden telefonun tamamen o programı yazanın oluyor. Bu yüzden banka vb. işleri yaptığınız telefonlardan asla oyun filan indirmeyin. Örneğin haberlerde görmüştüm zavallı adam MP3 indirip telefonuna atmış o MP3 virüslü tüm bankalardan adına kredi çekilmiş yani dikkatli olmalısınız.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı