Samsung 870 EVO SSD'yi sistem genellikle görmüyor

Ahsapzen

Hectopat
SSD veya HDD modeli
Samsung 870 EVO 500 GB
Anakart
MSI H81M PRO-VD
İşlemci
Intel Core i5 4460
4 adet SATA portu bulunan (ikisi SATA III iki SATA II) MSI H81M PRO-VD anakarta sahibim. Sistemim (Windows 10), 870 EVO'ya kuruluydu. Bugün sistemimi açtığımda "Reboot and Select proper Boot Device" hatasını aldım ve sistemi yeniden başlatarak BIOS'a girdim. SSD BIOS'ta da görünmüyordu ve 3-4 kez yeniden başlatma sonucunda sistem SSD'yi gördü ve sistem açıldı.

Tüm SATA portlarımı denememe ve başka bir bilgisayarda da olmak üzere (Windows 11) USB to SATA kablomla bağlantı sağlamaya çalışmama rağmen 8-10 restart/tak-çıkar denemesinde diski 1 defa görebildi sistem. Başka bir diske sistem kurup 870 EVO'yu yedek disk olarak sisteme taktım, yine 8-10 defada 1 gördü sistem. Diskin görülemediği zamanlarda "Sabit disk bölümleri oluştur ve biçimlendir" bölümünden "Diski Başlat"a tıkladığımda "Var olmayan bir aygıt belirtildi" hatası veriyor.

CrystalDiskInfo, HDD Sentinel ve Samsung Magician'a göre SSD'de herhangi bir problem görünmüyor. CrystalDiskMark ile yaptığım hız testlerinde vaadedilen hızları veriyor, hiçbir problem yok. Format bile atabildim yani. Diskin performansında bir problem yok, sistemde donma, mavi ekran gibi hiçbir hata da almadım ama ansızın gelişen, böyle bir sistemde görünmeme problemi var.

Dosya Ekleri

• Sentinel Genel-2.jpg
    Sentinel Genel-2.jpg
    94,8 KB · Görüntüleme: 14
  • Crystal Mark Hız Testi.jpg
    Crystal Mark Hız Testi.jpg
    70,4 KB · Görüntüleme: 15
  • 10 DEX SMART.jpg
    10 DEX SMART.jpg
    158,7 KB · Görüntüleme: 13
Diskin soket pinleri kontrol edin, aşırı kararma varsa temas sorunu oluyordur.
Herhangi kararma, bozulma yoktu ama silgiyle silme yöntemini uyguladım hiçbir değişiklik olmadı. Tüm veri ve enerji kablolarını, portları değiştirerek denedim yine değişen bir şey olmadı. Canı istediği zaman sistemde görünüyor.

O zaman SSD içinde bir bileşende veya bu pin soketinin karta lehimlendiği yerde bir sıkıntı var.
1-2 saat ara verip yeniden bağlantı sağlamaya çalıştığımda görme ihtimali artıyor, yani soğuduktan sonra sanırım. Sıcaklık sensöründe bir problem olabilir mi? Çok yüksek sıcaklık algılaması sonucunda böyle bir problem mi oluşuyor acaba?

1-2 saat ara verip yeniden bağlantı sağlamaya çalıştığımda görme ihtimali artıyor, yani soğuduktan sonra sanırım. Sıcaklık sensöründe bir problem olabilir mi? Çok yüksek sıcaklık algılaması sonucunda böyle bir problem mi oluşuyor acaba?

Paylaştığınız görselde sıcaklık normal görünüyor, anlık arızaya geçiyorsa bir ihtimal olabilir.

SATA kablosunu değiştirip denediniz mi?
4-5 farklı kabloyla (enerji dahil) 4 farklı SATA portunda ve farklı sistemlerde de bilmemkaç farklı USB ve SATA portunda birçok defa denememe rağmen çok çok nadiren çalışıyor. 1-2 saat kenarda durduktan sonra bir deneme yapıyorum ve genelde görüyor, ondan sonra bir restart veya tak-çıkar yaparsam 10-15 denemede 1 defa belki çalışıyor. İlginç bir problem.

SATA değil de NVMe bir disk olsa ve son 3-4 aydaki bellek fiyat artışları olmamış olsa uğraşmayıp rafa kaldıracağım ama hem SATA SSD üretimi azalıyor hem de fiyatlar inanılmaz arttı, performansında da bir sıkıntı yok. Böyle bir problem yaşayan varsa belki çözüm bulmuştur, kurtarırım diye bir danışayım buraya dedim ama çok çok ilginç bir problem anlaşılan.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı