Samsung, 980 SSD'yi Tanıttı: Maliyet Odaklı DRAM'siz NVMe

>Samsung 980 SSD'yi tanıttı<
>Maliyet Odaklı DRAM'siz NVMe<

e6J7Xgws5oydKDdENFb7oM-970-80.png.png

Samsung, geçtiğimiz günlerde 980 PRO'nun maliyet odaklı yeni bir versiyonunu duyurdu. SSD'nin adı sadece "980" olarak belirlenmiş. Yani bir EVO takısı yok SSD'nin isminde. Ve bu SSD'de DRAM yok. Evet yanlış duymadınız Samsung bu SSD'ye DRAM koymamış. Samsung ve DRAM'siz SSD başta komik gelebilir ama bu SSD ile birlikte yaptılar bunu. Lakin Samsung bu SSD'yi tamamen maliyet odaklı ürettiği için DRAM olmaması çok normal. Öncelikle bir SSD'nin teknik özelliklerinden bahsedelim bu arada.
-Kontrolcü-
  • Samsung Pablo
-NAND-
  • 136 Katmanlı TLC V-NAND
-Arayüz-
  • PCI-e 3.0
-Hızlar-
  • 3.500 MB/s sıralı okuma ve 3.000 MB/s sıralı yazma hızları vaat ediyor. Ayrıca 500.000 IOPS rastgele okuma ve 480.000 IOPS'a kadar yazma hızları vaat ediyor.
-Depolama-
  • 250 GB, 500 GB ve 1 TB olmak üzere üç seçenek ile gelecek.
Samsung 980 SSD'ler diğer kardeşi 980 PRO'ların aksine PCI-e 3.0 arayüzü ile gelecek. Sanırsam bu SSD, 970 EVO'nun hemen arkasında yer alacak. DRAM'siz olduğu için böyle gözüküyor. Fiyatları hakkında henüz kesin bir bilgi yok ama söylentilere göre 250 GB'ı 70 Euro'dan satışa çıkacakmış. 31 Mart 2021'de Avrupa pazarında satışa çıkması bekleniyor.

 
Son düzenleme:
Depolama kapasitesi ile ilgili bir bilgi var mı acaba?
Yazıya eklemeyi unutmuşum; 250 GB, 500 GB ve 1 TB olarak gelecekmiş bu SSD'ler.
Gereksiz bir SSD olarak gelecek gibi. Fiyatı da yüksekten gelir büyük ihtimal. Samsung fanboyları bu SSD'yi de savunur şimdi.
Bak şimdi kardeşim "Zamzung" alıyorsun bir daha sırtın yere gelmiyor. Arkana bile bakmıyorsun.
 
250GB modelinin 300 TL'den aşağı geleceğini düşünmüyorum. A2000 varken alınmaz.
Aynı fiyatlarda olursa A2000 yerine alınabilir. Ama daha pahalı olacak muhtemelen. DRAM olmasa HMB desteği vardır mutlaka. DRAM için o kadar yüksek hızdan vazgeçilmez bence.

Herkesin bildiği gibi Samsung en iyisi yine 😎
 
Aynı fiyatlarda olursa A2000 yerine alınabilir. Ama daha pahalı olacak muhtemelen. DRAM olmasa HMB desteği vardır mutlaka. DRAM için o kadar yüksek hızdan vazgeçilmez bence.

Herkesin bildiği gibi Samsung en iyisi yine 😎
HMB olur umarım hocam. DRAM yoksa HMB olmalı. HMB yoksa asla alınmaz bence bu SSD. HMB ile yine kurtarır gibi DRAM eksikliğini. Bu sadece 980 geldiğine göre bunun EVO ve EVO Plus varyasyonları da gelir yakında herhalde. Bu sadece "980"'nin adını 980 Basic yapsalar daha mantıklı olacak bu arada. İsim karışıklığı oluyor. Yazıyorum ismini Google'a karşıma 980 PRO çıkıyor.

Bir de hocam sizden ricam şu 870 EVO'nun hızının neden düştüğü ile ilgili bilgilendirici bir konu açar mısınız? Her gün en az 5 tane konu açılıyor 870 EVO'nun hızıyla ilgili. Bir konu açılırsa bu olaylar hakkında güzel olur. :)
 
Hız ve IOPS değerlerine bakıldığında üst seviye PCI-E 3.0 bir SSD aslında, neden DRAM bulundurmamışlar, garip.

Birkaç alternatif çözüm var aklımda hocam. Onlar da başarılı olursa açacağım konusunu.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı