Muhammet2022
Hectopat
Hocam öncelikle IPS ve VA farkları:
IPS her açıdan bakarsan renklerin gitmediğini görürsün ama bayağı yanlardan, VA yanlardan bakarsan çok uçlardan renkler kaymaya başlar.
IPS monitörler en iyi renk değerlerini verirler, VA ise biraz daha eksiğini verir.
Fakat sana attığımız VA monitörlerin ve son zamanlarda piyasada dolanan VA monitörler IPS kadar renk sağlayabilir. Kontrast oranı IPS monitörlerin gördüğü Max değer bu zamana kadar 2000:1 olmuştur. VA standardı ise o sayıdan başlar, kontrast oranında hiçbir LCD panel VA panelini geçemez. Ayrıca IPS ve kaliteli VA monitörlerin gecikmesi görüntü kayması sorunları daha azdır. Evet VA ile en parlak ve en karanlık değerleri alırsın. O yüzden ikisi de ayrı karşılaştırmalara sahip fakat kontrast istiyorsan VA lazım sana.
Şimdi OLED panele gelirsek:
Her şeyin en iyisini OLED sağlar. Gerçekten en iyisini. Sonsuz karanlık gösterir çünkü siyah alanları çalıştırmaz. Gecikmesi yoktur çünkü bir komut ile yanarlar. Renkleri daima yüksek değerlerde satarlar üreticiler. Ve gelelim duyduğum en garip şeye, OLED fiyatının düşmesi. Hiç bekleme derim çünkü imkansız gibi bir şey.
Edit: G6 OLED yeni gördüğüm monitör fakat hiç düşünmüyorum fiyatının düşebileceğini.
Normalde G8 yaklaşık Samsung'un kendi sitesinde 40bin TL'ye yakın ama çoğu sitede 30bin TL civarı G6 mat ekran olduğu için OLED kalitesine zarar veriyor diye mi 30bin anlamadım ama ucuz geldi bana. Belki G8 sıkıntılı olduğu için öyledir. Bir de VA panellerde ölü piksel sorunu çok mu büyük sıkıntı mesela vatandan Neo G7 alıp da ölü pilael sıkıntısı var diye iade edenler olmuş.