Samsung'un SSD pazarlama hilesi

hakan yaeger

Megapat
Katılım
22 Ekim 2016
Mesajlar
8.670
Makaleler
21
Çözümler
91
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar, bu konuda Samsung'un SSD pazarlama stratejisinden (!) bahsedeceğim. Samsung, "MLC" tabirinin esnekliğiyle bir nevi kandırmaca veya göz boyama yapıyor, TLC ve QLC SSD'leri MLC gibi lanse edip satıyor. Peki bu durum nasıl oluyor?

İlk olarak şu TLC, MLC, QLC NAND tipleri ne anlama geliyor ona bakalım.

SLC (Single Level Cell) : Hücre başına 1 bitlik veri depolar, en kararlı ve en pahalı NAND tipidir. Çok uzun ömürlüdür. Firmalar genellikle SLC yonga kullanmak yerine TLC, QLC yongaları SLC gibi çalıştırıp daha yüksek performans elde ederler. Yine Samsung gibi. Bunun genel adı SLC Caching olması lazım, Samsung bu teknolojiye Intelligent TurboWrite ismini vermiş.
Samsung SSD'lerin genel olarak Native yazma hızları düşüktür, bu hızlara Intelligent TurboWrite teknolojisi sayesinde çıkarlar. Depolamadan feragat edip hücre başına 1 veri depolayıp daha hızlı çalışırlar, bu da önbellek sayesinde olur. Önbellek dolduğunda tekrar Native hızlarında çalışmaya başlarlar. Samsung 860 EVO'nun çoğu düşük yazma hızı konusuna bakarsanız herkesin de hızı 300-330 MB/s civarı oluyor. Yani Native hızlara düşüyor.
1611640250156.png

Bu da 870 QVO; (durum daha kötü)
1611640421436.png

970 EVO 250 GB modelinde hızlar 300 MB/s gibi komik değerlere bile düşebiliyor.
1611640547786.png
TLC: (Triple Level Cell) : Hücre başına 3 bit veri depolarlar. En ucuz NAND tipi, dolayısıyla en çok kullanılan NAND tipi.

QLC: (Quad Level Cell) : Hücre başına 4 bit veri depolarlar, yüksek depolamaya uygun ama diğerlerine göre oldukça yavaş bir NAND tipidir. Bu yüzden genel olarak ikincil disk veya depolama amaçlı SSD alan kullanıcılara önerilir.

MLC: (Multi Level Cell) : Hücre başına 2 bitlik veri depolarlar, SLC'nin ucuz bir çözümüdür, TLC'den daha iyi performansa sahiptirler. Bu NAND tipini en üst seviye SSD'lerde görebiliyoruz ancak. Neyse ki Samsung var. (!)

Şimdi, zaten isimlendirmeden olayı anlamışsınızdır. MLC dediğimiz NAND tipi, hücre başına 2 bit veri saklamasına rağmen "Multi" olarak adlandırılıyor. Samsung da bunu kullanarak TLC, QLC SSD'lerini 3 bit MLC, 4 bit MLC şeklinde satıyor. Birkaç örnek;

870 EVO'nun teknik özellik sayfasından;
1611639748141.png

870 QVO'nun teknik özellik sayfasından;
1611639798245.png

980 PRO;
1611639828128.png

Zaten oldukça kaliteli SSD'ler üretiyorlar, neden böyle bir yola başvurduklarını anlamak zor. 980 PRO gibi çok üst seviye bir SSD'de bile TLC NAND kullanıp bunu MLC gibi satmak, ne bileyim. 3 bit yazmasalar inanacağız hani.
 
MLC Multi-Level Cell demek sonuçta, SLC haricindekilerin hepsini aslında MLC olarak adlandırabiliriz. 2 bit, 3 bit ya da 4 bit de saklansa sonuçta birden fazla bit tutabildiğinden ben şahsen MLC demekte de sakınca görmüyorum.

Evet TLC de denebilir ancak bunu bir problem olarak görmüyorum ben, yanına zaten kaç bit olduğunu açık açık yazmışlar.
 
Evet TLC de denebilir ancak bunu bir problem olarak görmüyorum ben, yanına zaten kaç bit olduğunu açık açık yazmışlar.
Doğru, ama yine de MLC tabiri altında bir pazarlama "hilesi" olduğunu düşünüyorum. Direkt QLC, TLC de yazabilirlerdi ama 3-bit MLC tarzı tabirler kullanmayı tercih etmişler.

Hatta geçenlerde 870 EVO'nun teknik özellikleriyle ilgili konu hazırlarken ben de bu tuzağa düşmüştüm, sağ olsun sonradan bir hocam belirtti de düzenledim :d
 
Pazarlama stratejisinden ziyade biraz dikkatsiz kullanıcılar arasında yanlış anlaşılabilecek bir durum olmuş. Yoksa @Alpha Centauri'ın da dediği gibi SLC dışında hepsi Multi-Level. Bit değerleri de yazılmış, sıkıntı yok yani :D

Corsair de SSD'lerde bu tip bir strateji yapıyordu ama net hatırlayamadım, yapıyorlar yani.
 
Muhtemelen biraz daha pahalı bir seri olarak "2 bit" MLC bellekli model gelecektir, bakalım.
Çıkacak mı bilmiyorum ama çıkarsa 870 PRO 2 bit MLC olur yüksek ihtimalle. 850 PRO, 860 PRO "2 bit" MLC idi, 870 PRO'da TLC kullanacaklarını sanmıyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı