SanDisk Ultra 3D NVMe 500 GB vs WD Blue 500 GB NVMe SSD

ozyurek0123

Decapat
Katılım
10 Mayıs 2020
Mesajlar
69
Merhaba arkadaşlar, laptopumda 128 GB M.2 SSD mevcut. Yükseltme yapacağım SATA M.2 yerine NVMe M.2 SSD düşünüyorum. Bu iki model arasında kaldım. Aralarında fiyat konusunda çok bir fark yok. Hangisini almalıyım?
 
Merhaba arkadaşlar, laptopumda 128 GB M.2 SSD mevcut. Yükseltme yapacağım SATA M.2 yerine NVMe M.2 SSD düşünüyorum. Bu iki model arasında kaldım. Aralarında fiyat konusunda çok bir fark yok. Hangisini almalıyım?

Hocam ikisi de güzel. Sanddisk olan model daha çok tercih ediliyor.
 
SanDisk Ultra NVMe ile WD Blue SN550 diyorsan iki ürün isimleri dışında tamamen aynı, aralarında fark yok. Aralarından ucuz olanı al. Aslında o bütçede A2000 alırdım ben.
 
SanDisk öneririm.

Hangisi daha ucuzsa onu tercih edin. Neredeyse hiçbir fark yok aralarında. Aynı markanın ürünleri zaten.

Hocam ikisi de güzel. Sanddisk olan model daha çok tercih ediliyor.

Teşekkür ederim arkadaşlar SanDisk üzerinde yoğunlaşacağım.
SanDisk Ultra NVMe ile WD Blue sn550 diyorsan iki ürün tamamen aynı, aralarında fark yok. Aralarından ucuz olanı al ama o bütçede A2000 alırdım ben.

A2000 için birkaç yerde kötü yorumlar gördüm hocam yine de teknoloji şans işi tabii.
 
SanDisk Ultra NVMe hakkında pek olumsuz yorum göremedeim. SanDisk Ultra NVMe ile WD Blue SN550 aynı ürün ve nedense SanDisk Ultra NVMe daha ucuz. Tek kötü yanı DRAM'i yok diye biliyorum. DRAMLESS da deniyor. SSD'de DRAM'in faydası nedir veya ömrüne, stabilitesine etki gibi konular hakkında bilgim yok. Tek bildiğim benzer fiyatlarda DRAM'e sahip olanı öneriyorlar.
 
Anladım hocam siz ne önerirsiniz peki bunlardan vazgeçip DRAM özellikli bir SSD mi bakmalıyım?
DRAM konusunda baktığım ingilizce makalelerden pek bir sonuç çıkaramadım. Yüksek IOPS için avantaj, işlemciyi biraz rahatlatıyor herhalde. DRAM'e sahip SSD içinde bulunan verilerin konumlarını bu DRAM'de saklıyor. Bir nevi veri haritası, ve bu haritayı yine içindeki kontrolcü dediğimiz işlemciye yaptırıyor. Teoride bu avantajları var ama günümüz işlemcileri açısından DRAM olmayan SSD'nin yükü pamuk gibi kalır diye düşünürorum. Haritalama sayesinde yüksek IOPS ise hız ve tepkiselliğe katkıda bulunabilir. Bunların hepsi okusudum makalelerden ve videolardan anladığım. Pratikteki etkisini bilmiyorum.
8 yıl kadar önce DRAM olmayan 240 GB'lık Corsair Force GS SSD aldım. Hala kullanıyorum. 3. sistemim şu an. SSD'min fabrika verilerinde 150 TB yazma ömrü var. Şu an 50 küsür TB yazılmış. Çok uzun süre açık bırakır, bol bol download yaparım. Teoride daha 100 TB'lık yazma ömrü var ama yazma hızım 203 MB'a düştü. Okuma hızı düşmedi. Technopat videolarında yazma ömrünü aşmış SSD'lerle ilgili video incelemeleri var. O ürünlerde yazma ömrünü aşmalarına rağmen böyle bir hız düşüşü yok.
Günümüz teknolojisi gelişmiş. Kronik sorunu olmayan bir SSD seni uzun yıllar götürür. Bir SSD'de ne kadar boş alan varsa performansı fabrika verilerine o kadar yakın olur. Daha hızlı ve DRAM var diye 240 GB almaktansa 500 GB'lık SSD almak daha mantıklı. NVMe ve SATA SSD oyun bölüm yükleme sürelerinde 1-2 saniye fark olduğunu hatırlatırım. NVMe'nin farkı yüksek IOPS değerleri ile gelen yüksek okuma yazma oranları.
Daha yeni Corsair MP510 240 GB'lık NVMe SSD aldım ve Windows'u ona kurdum. SATA SSD'den NVMe'ye geçtim Windows'ta yani. Yüksek IOPS ile çok tepkisel oldu. Android ile Iphone serilik farkı gibi. Çok abartı oldu ama arada fark var yani. Daha hızlı açılıyor haliyle bilgisayar.
Windows için düşük kapasite yüksek IOPS, yüksek okuma oranı (saniyede 3000 MB civarı), ve yüksek ömür (400 TB yazma ömrü, diğer markaların 240 GB ürünlerinde en yakın yazma ömrü 200 TB idi) olan bu SSD'yi tercih etmemin sebebi oyunlar için 1 TB Samsung 860 EVO SATA M.2 SSD kullanmam (yazma ömrü 600 TB ve 1100 TL'ye almıştım).
 

Geri
Yukarı