Sapphire RX5700 XT Nitro çizgisel kırılmalar

hasansunca

Femtopat
Katılım
21 Aralık 2020
Mesajlar
7
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Sapphire AMD Radeon 5700 XT Nitro kartına sahibim fakat 144'Hz'de kullandığım zaman çizgizel kırılmalar yaşıyorum. Sekmeler arası fakat 120'hzye aldığımda sorun gözükmüyor. Nedeni ne olabilir?
 

Yırtılma( diğer tabirle kırılma) ekrana panelin verebileceğinden daha fazla FPS gelince olur. G-SYNC veya FreeSync ise çözüm olarak buna değil çözüm olduğu şey gösterilebilen FPS aralığındaki dalgalanmalardan oluşan ve takılma dediğimiz olaydır. Yazından anladığım kadarıyla bu konulara hakimsin. Yırtılmayı (kırılma) önlememek için seçenekler:
1- V-Sync (önermem çünkü input lagi arttırıyor)
2- Oyun içinde ayar varsa maksimum kare hızını sınırlandırın. Maksimum kare hızını limitlemek yani maksimum kare hızını monitör Hz'ine göre seçmek lazım ama burada dikkat edilecek husus var. Örneğin monitör 144 Hz ise maksimum kare hızını 144 FPS değil 1-2 FPS aşağısına ayarlayın. 144 Hz olarak tanıtılan monitörler genellikle 143 FPS falan oluyorlar. (Kare hızı sınırlandırmada veya V-Sync'e kıyasla en az input lagi bu seçenek yapıyor)
3- NVIDIA denetim masasından da maksimum kare hızı sınırlandırılabiliyor. (Önermem çünkü input lagi arttırıyor)
4- RTSS gibi programlarla da maksimum kare hızı sınırlandırılabiliyor. (Önermem çünkü input lagi arttırıyor)
Bu dört maddeyle ilgili yapılan testler var, element uydurmuyorum:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Bu dört seçenekten biriyle Yırtılmalardan kurtulurken üstüne FreeSync veya G-SYNC açınca takılmalardan da kurtulmuş olursun.
En ideal ve düşük input lagli seçenek Gsync/Freesync+ Varsa ayarı oyun içinden maksimum kare hızını sınırlamak.

Böyle bir şey bulabildim @Teacher80 yardımcı olabilir mi acaba?
 
Böyle bir şey bulabildim @Teacher80 yardımcı olabilir mi acaba?

Teşekkürler fakat ben ekran kartını zorladığımda hiçbir kırılma olmuyor veya oyunlarda olmuyor sadece masaüstünde sekmeler arası dolaşırken beyaz çizgiler beliriyor. 120 Hz'de kullandığımda hiçbir sıkıntıyla karşılaşmıyorum acaba ekran kartına güncelleme gelmişti güncelledim ondan sonra olmuş olabilir mi?
Resimte ektedir. Sorunum tamemen böyle oluyor 144'Hz'de yapıyor.
 

Dosya Ekleri

  • Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    54,1 KB · Görüntüleme: 16
Farklı bir bilgisayarda 144 HZ dene. Sorun yine olursa Monitör arızalıdır. Farklı bilgisayarda 144 HZ'de sorun olmazsa şüphelimiz ekran kartıdır.
Ekran kartında sorun şüphemiz var ise sorunun yazılım mı donanım mı olduğunu bulmak gerek.
DDU ile ekran kartı sürücüsünü kaldırıp güncel ve stabil driverı kurun. Yine test edin 144 HZ'de. Baktın sorun devam ediyor. Yine DDU ile driverı kaldırıp daha eski ve stabil driverlardan birini kurun.
Yazılımla çözülemiyorsa ekran kartına servis yolu gözüktü demektir.
Daha önce AMD ekran kartı yüzünden boşuna PSU değiştirdiğim için bu firmanın kartlarınun yazılım ve donanımından şüphelenirim.
 
Farklı bir bilgisayarda 144 Hz dene. Sorun yine olursa monitör arızalıdır. Farklı bilgisayarda 144 Hz'de sorun olmazsa şüphelimiz ekran kartıdır.
Ekran kartında sorun şüphemiz var ise sorunun yazılım mı donanım mı olduğunu bulmak gerek.
DDU ile ekran kartı sürücüsünü kaldırıp güncel ve stabil driverı kurun. Yine test edin 144 Hz'de. Baktın sorun devam ediyor. Yine DDU ile driverı kaldırıp daha eski ve stabil driverlardan birini kurun.
Yazılımla çözülemiyorsa ekran kartına servis yolu gözüktü demektir.
Daha önce AMD ekran kartı yüzünden boşuna PSU değiştirdiğim için bu firmanın kartlarınun yazılım ve donanımından şüphelenirim.

Teşekkürler ben monitör arızalı sanıp iade ettim yine aynı monitörden aldım onda da aynısını yaptı tekrar eski driveri kurmayı bir deneyim güncellemeden sonra olmuş olabilir.
 

Geri
Yukarı