Herkese merhabalar.
Bu konuyu açmamın sebebi yaptığım araştırmalar sonucunda kesin ve net olmayan bir bilgiye rastlamamdan ve keşfettiğim yeni problemlerden kaynaklıdır.
Yakın zamanda sistemimde kullandığım RTX 2060 ekran kartını Sapphire 6600XT Nitro+ ile güncelledim. Satın aldığım kartın performansından ve kalitesinden son derece memnunum. Kartı yeni aldığımdan dolayı MSI Afterburner programı ile sıcaklık değerlerine bakmak istedim. Oynadığım 2K çözünürlükte ve Ultra ayarlarda ki oyunlarda kartın 60 64 derece bandında gezdiğini saptadım. Fan RPM'sini kontrol ettiğimde "0" yazdığını gördüm başlarda bu durumu 0dB teknolojisinin kartta çok iyi çalıştığını sandım. Sıcaklık bir anlığına 66 67 derece bandında gezdiğinde bile fanların hala 0 RPM yazdığını gördüğümde biraz garipsedim ve eğilip ekran kartına baktığımda fanların döndüğünü gördüm.
Ardından MSI Afterburner yazılımının hatalı olabileceğini düşüp hw monitör ve GPU-Z programlarından da baktığımda 0 RPM yazdığını görünce kartın sensörlerinde bir problem olabileceğini düşünüp bu hatanın nasıl giderileceği konusunda araştırmalar yaptım. Çok fazla bilgiye ve konuya rastlamasam da genelde bu tarz sorun yaşayan kullanıcıların servis noktalarına ve RMA birimine başvurarak değişim ve iade işlemlerini gerçekleştirdiğini gördüm ve bu durumunda sadece Sapphire markasında olmayıp farklı markla ve model kartlarda da aynı servis işleyişine tanık oldum.
Daha sonrasında kendim birkaç işlem yapıp kartı kontrol etmeye başladım. Sapphire marka kartlarda Dual BIOS ve bu BIOS'u kolaylıkla değiştirmek için bir Switch olduğunu bildiğimden dolayı öncelikle kartın BIOS'unu Switch'den değiştirip kontrol ettiğimde sorunun hala devam ettiğini gördüm.
Daha sonrasında Sapphire TriXX programından fan testi gerçekleştirdiğim de şu hata raporu ile karşılaştım türkçesini yazıyorum " fan testi esnasında bir problem ile karşılaştık, lütfen satın aldığınız yere ya da Sapphire destek birimine başvurun" daha sonrasında TriXX programını araştırdığımda Sapphire şöyle bir not yazmış "compatibility ıssue with Gigabyte Fusion is not yet fixed." daha detaylı araştırma yaptığımda kartın RGB LED'lerinin Gigabyte RGB Fusion ile kontrol edilemediğini öğrendim. Fakat fan rmp si ile ilgili bir bilgiye ya da soruna rastlamadım.
Yoğunluğumu Sapphire TriXX ve RGB Fusion 2.0 programlarına yansıttığımda bu iki programın sadece RGB LED'ler de problem yaşatmadığını, ekran kartının RPM göstergesinin çalışmasını engellemesini ve Sapphire TriXX programı üzerinden "VBIOS selection" menüsünü de ortadan kaldırdığını gördüm.
Gigabyte RGB Fusion sistemde çalıştığında ekran kartımın programı üzerinden BIOS değiştirme özelliği kayboluyor ve fanların RPM değerini okuyamıyorum. Fakat sistemi kapatıp RGB Fusion programını açmadığım da BIOS değiştirme seçeneği aktif olduğu gibi RPM değerlerini de çok net şekilde görebiliyorum.
Konuyu buraya açtığım gibi Sapphire ve Gigabyte RMA birimini de mail atmayı ihmal etmedim. Benimle aynı sorunu yaşayan kullanıcılarının diğer kullanıcılar gibi kartının sensörlerinin bozuk olduğunu düşünmeden önce bu tarz RGB programları ile kartların çakışma sorunu yaşayacağını göz ardı etmeyip servis noktalarına başvurmadan kendi imkanları doğrultusunda test etmelerini ve zaman kaybetmemesini dilerim.