Çözüldü Savaş Gemileri Karadan Füze, Topçu Atışıyla Vurulabilir mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

KırAtlıLiberal

Hectopat
Katılım
22 Ocak 2019
Mesajlar
3.307
Çözümler
13
Merhaba arkadaşlar, Karadan obüslerle, çekili topçularla veya füzelerle Savaş Gemileri vurulabilir mi? Çanakkale'de olduğu gibi Topçularımız Fransız ve İngiliz donanmasının canına okumuştu. Sadece Çanakkale gibi dar yerler için söylemiyorum açık denizlerde dahil.

c_5097.jpg


meriam1.jpg


unnamed.jpg
 
Çözüm
Dönem değişmesi örnekleri verebilir misiniz? Kara'dan savaş gemisi vurmak ile ilgili. Füze ve savaş gemisine tehdit olabilecek unsurların hava harekatı ile imha edilmesi dışında bir şey değiştiğini sanmıyorum.
Hava desteği denilen bir olgu mevcut, artık hiçbir ordu "yüz milyonlarca dolardan başlayan" fiyatlara sahip olan gemilerini bunu sağlamadan karadan hedef olacağı bir mesafeye getirmez. Çanakkale Savaşı döneminde böyle bir hava desteği söz konusu değildi, savaşın daha yeni yeni 3 boyutlu düşünülmeye başlandığı bir dönemde gerçekleşti.

Senin haritadan gösterdiğin konumlar ufuk ötesinde kalan çok uzun mesafeler. Bir top mermisini o mesafeye göndermek pek mümkün değil, göndersen bile varacağı sürede hedefin yer değiştirecek. Boğaz savunmasında ise yakın mesafeden o dönemin teknolojisiyle aşırı ağır, aşırı büyük ve aşırı yavaş savaş platformlarını ateşe tutuyordun. Topçu ateşiyle de batan büyük bir gemi yok, ya mayından dolayı ya da Alman denizaltısından atılan torpidolarla battılar. Topçu ateşiyle batan bildiğim 1 tane ufak destroyer var.

Bir de atış yapılacak mesafe uzadıkça hesaplanması gereken parametrelerin etkisi de artıyor ve nokta hesaplama yapmak neredeyse imkansızlaşıyor. Mesela o mesafeden yapacağın bir atışta hem Coriolis etkisini hesaplaman lazım hem atmosfer/yerçekimi etkilerini hesaplaman lazım hem de öngörülmesi sadece tahminden ibaret olan düşmanın hareket edeceği alanı ve mermi ile buluşacağı alanı hesaplaman lazım. İşte bundan dolayı mesafeler arttıkça topla hareketli bir platformu vurmak hesaptan çok şans etkisine doğru kayıyor.
Sonuçta gemiler de bir hedef, vurulabilir. Uzak mesafeden topla vurmak zor olabilir ama bu iş için yapılan füzeler var. O füzelerin bazıları uçak ve gemi platformları ile birlikte kara platformlarına da yerleştirilebiliyor.
Mesela Fethiye'de konuşlu topçu bataryası Rodos'un orada ki savaş gemisini vuramaz mı? Fırtına Obüsleri ile.
rodos_adasi_ulasim_harita.jpg
 
İşaretlediğin yerlerden vuramazsın, menzil dışında. Mesafe uzadıkça isabet oranın da düşecek, özellikle hareket halindeki bir hedefi obüs ile vurmaya çalışmak çok da efektif değil. Füze ile saldırırsın o mesafeden.
 
Son düzenleme:
Seni Roketsan'ın ürettiği TRLG-230 ile tanıştırayım. TRLG füzeleri ilk yapıldığında INS (ivme/açı) ve GPS ile hedef buluyordu. Şimdi bunu geliştirerek lazer arayıcı başlık konuldu. Yani bu demek oluyor ki, füzeler artık hareketli hedeflere ilerlerken sapması minimuma inecek. Hareketli hedefler için çok önemli bir özellik.

Ayrıca bu sistemi IHA/SIHA'larla entegre edip ortak kullanıyoruz. Örneğin IHA hedefi lazerle işaretliyor, işaretlenen hedefe TRLG kilitlenerek lazer arayıcı başlıklı füzesiyle 12'den vurabiliyor.

Ege'de 70 km menzile kadar Yunanistan adalarını bunlarla tehdit ediyoruz. Minimum maliyetle Yunan donanması uçurulur ;)

TRLG-230-min.jpg
 
Son düzenleme:
Şehrin merkezinden de füzeler gönderilebilir. Her şey şu an da yazılımla olduğu için sen burdan bir füze göndersen anında başka ülkelerin yazılımında görünür. Radar durumu budur. Füze göndermek kolay, hedefe ulaştırmak zor.
 
Düşük olasılıkla vurabilir, fakat artık 2020'deyiz yani savaş teknolojileri de değişti. Savaş gemilerinin de savunma sistemleri var.
Topçu atışına karşı ne yapabilir ki? Kuzey Kore toplarını bir ateşle Güney Kore yerle bir olur. Topçu, havan bataryalarını havadan bombalamak dışında durduramazsın. Suriye sınırında ki teröristlerin çevre illerimize yaptığı saldırılar buna çok güzel bir örnek.
 
Topçu ateşiyle indirilmesi imkansıza yakın. Çok uzakta olduğu için merminin enerjisi azalacak ve diğer dış etkenler dolayısıyla gövdeye ağır hasar veremeyecektir. Füze sistemleri daha büyük ihtimalle gövdeyi delebilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı