Seagate 1TB HDD'ye Kurulu Sistem Donuyor ve Gürültülü Çalışıyor

abidik gubidik

Centipat
Merhaba, Technopat Sosyal'de yeniyim. Her neyse, size sorunumdan bahsedeyim ben HP 15-BC300NT kullanıyorum -bana gayet yetiyor- ama gelgelelim birkaç gündür bilgisayarımda bir ağırlık vardı ben de bunu bilgisayarımı sıfırlayarak çözeceğimi düşünüyordum. Bugün bilgisayarım sıfırlandı ve ağırlık aynı şekilde kaldı bununla birlikte HDD'den gelen tıkırtılar düzelmedi. Ben de sabit diskimde bir sorun olacağını düşünüp bu konuda araştırma yaptım ve HD Tune adlı bir program vasıtasıyla diskimi kontrol ettim fakat sonuçları anlayamadım. Siz bu sonuçları yorumlayıp yapmam gerekenleri söyler misiniz? Şimdiden herkese teşekkürler!

Screenshot 2019-08-26 16.32.21.png
Screenshot 2019-08-26 16.32.51.png
Screenshot 2019-08-26 16.33.00.png
Screenshot 2019-08-26 16.33.46.png
Screenshot 2019-08-26 18.38.57.png
Screenshot 2019-08-26 18.41.48.png
[/SPOILER]

Screenshot 2019-08-26 16.26.22.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Smart Defrag programı ile dosyalarınızı önceliklendirerek birleştirin. HDD'yi sildiğinizde dahi altta kalan baytlar üzerine yazmak yerine HDD'de bulunan ilk boş alana yazma işlemi yapılır. Bu da okuma/yazma kafasının daha fazla hareket etmesine neden olur.
Smart Defrag programı ile dosyalarınızı önceliklendirerek birleştirin. HDD'yi sildiğinizde dahi altta kalan baytlar üzerine yazmak yerine HDD'de bulunan ilk boş alana yazma işlemi yapılır. Bu da okuma/yazma kafasının daha fazla hareket etmesine neden olur.
[GÜNCELLEME]
•Bilgisayarın açılma süresi 40 - 50 saniye azaldı, bilgisayar 30 saniyede açıldı.
•HDD'nin kafa sesi azaldı ama hala sürüyor.
•Disk kullanımı normalleşti.
•HD Tune sonuçları değişmedi.

Umarım sorun tamamen çözülür.
Gönderebilirsiniz, başka bir sorun varsa düzeltirler. Bad sector taraması yaparlar diye tahmin ediyorum. Ancak verilerinizi kaybetme olasılığınız bulunuyor bu durumda.
Daha bugün sıfırladım ama eskiden özel fotoğraflarım fala vardı sıfırlanınca silindi. O fotoğrafları görüntüleyebilirler mi? Garantide bilgisayarın başına bir şey gelir mi? Kullanıcı hatası yok bu işte ama öyle deyip geri gönderirler mi?

Şu şekilde açıklayayım, fotografların bulunduğu kısma bir veri yazılmadıysa o veriler çeşitli araçların yardımıyla ortaya çıkartılabiliyor. HDD tam sıfırlama konusu biraz farklı, bir kaç protokol var bu konuda. Örnek olarak bir protokolde HDD'deki bütün bitler 1'e çevrilir sonra 0'a çevrilir. Ancak bu işlem HDD'nin ömrünü kısaltmaktadır. Şahsi görüşüm, servis çalışanının bu tarz bir programı, iş bilgisayarına indirmesinin yasak olduğu yönünde. Güvenebilirsiniz yani servise.

Şu şekilde açıklayayım, fotografların bulunduğu kısma bir veri yazılmadıysa o veriler çeşitli araçların yardımıyla ortaya çıkartılabiliyor. HDD tam sıfırlama konusu biraz farklı, bir kaç protokol var bu konuda. Örnek olarak bir protokolde HDD'deki bütün bitler 1'e çevrilir sonra 0'a çevrilir. Ancak bu işlem HDD'nin ömrünü kısaltmaktadır. Şahsi görüşüm, servis çalışanının bu tarz bir programı, iş bilgisayarına indirmesinin yasak olduğu yönünde. Güvenebilirsiniz yani servise.
Mehaba programı indirdim ama ne yapacağımı bilmiyorum yardım eder misiniz?
Screenshot 2019-08-27 10.26.44.png

Tekrar merhaba, sadece HDD'yi seçin. Sonra Akıllı Birleştir'in yanındaki ok işaretinin üzerine gelin sonra "Birleştir ve Dosyaları Önceliklendir"i seçin. Bu işlem uzun sürecektir, önceden uyarmalıyım sizi.

Ekran görüntüsünü ekledim.

Dosya Ekleri

• HDD.jpg
    HDD.jpg
    48,4 KB · Görüntüleme: 46
Tekrar merhaba, sadece HDD'yi seçin. Sonra Akıllı Birleştir'in yanındaki ok işaretinin üzerine gelin sonra "Birleştir ve Dosyaları Önceliklendir"i seçin. Bu işlem uzun sürecektir, önceden uyarmalıyım sizi.

Ekran görüntüsünü ekledim.
Onun yerine bilgisayarımda HDD'ye ek olarak M.2 SATA SSD girişi olduğu için SSD almayı planlıyorum ama yine de teşekkürler!
[GÜNCELLEME]
Bu yaz M.2 SSD almayı planlıyorum, eğer Windows'u klonlayabilirsem HDD'i oyunlarım için kullanacağım.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı