Çözüldü Seagate FireCuda 120 sistem geç açılma süresi ve "hard disk not detected" hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Merhabalar,

Geçtiğimiz ay bir Seagate FireCuda 120 SATA SSD satın aldım. Bir süredir bilgisayarın açılma süresi 50-60 saniye civarındaydı ancak fazla önemsemiyordum, önceki HDD'm ile 4-5 Dk'yı bulan sürelerde açılıyordu çünkü bilgisayar. Ancak bugün bilgisayarın açılışını ve BIOS'unu biraz karıştırınca bir problem olduğunu anladım. Bilgisayarın açılış sürecini şu şekilde anlatayım:

1. ASUS BIOS sayfası açılıyor (press Del to enter BIOS). Bu aşamada delete tuşuna bassam da BIOS açılmıyor.
2. Marvel Express... Hard disk not detected sayfası geliyor.
3. tekrar ASUS BIOS sayfası açılıyor. Bu sefer Del tuşuna basınca BIOS açılıyor.
4. BIOS'ta Boot seçeneklerinde "Windows Boot Manager (Seagate FireCuda 120 SSD)" seçeneği Boot önceliğine sahip.

Bu noktadan sonra bilgisayar sorunsuz açılıyor. BIOS işleri bittikten sonra Windows simgesinin altında çember halinde daireler dönen ekran 5 saniye falan kalıyor, oturum açma ekranı da hemen geliyor. Ardından da hem C diskim (FireCuda) hem de D diskim sorunsuz çalışıyor. Bütün sağlık ve hız testleri normal, bad sector yok ikisinde de.

BIOS'ta Boot seçeneğini Windows Boot Manager değil de doğrudan "Seagate FireCuda 120" olarak seçince Windows Boot edilemiyor.

BIOS Update etmeyi deneyeceğim, bir yandan da konu açayım istedim. Teşekkürler şimdiden.

@Yener K. hocam sizin bir bilginiz var mıdır bu konuda? Teşekkürler.

WhatsApp Image 2021-04-02 at 21.56.29 (1).jpeg

WhatsApp Image 2021-04-02 at 21.56.29.jpeg

WhatsApp Image 2021-04-02 at 21.56.29 (3).jpeg

WhatsApp Image 2021-04-02 at 21.56.29 (4).jpeg

WhatsApp Image 2021-04-02 at 21.56.29 (5).jpeg

WhatsApp Image 2021-04-02 at 21.56.29 (2).jpeg

Çözüm: BIOS ayarlarında "Onboard Device Configuration'dan Marvell Storage ayarı AHCI değil Disabled olarak değiştirilince sorun çözüldü. Açılış süresinden 30 saniye düştü.

İşletim sistemini nasıl kurdunuz? UEFI'mi Legacy'mi? Bu tür eski sistemlerde UEFI değil de Legacy kurunca sorunlar oluşuyor. UEFI Boot açılınca Legacy işletim sistemi Boot edilemiyor. Ayrıca GPT şeklinde olması lazım SSD'nin. BIOS ayarlarında gördüğüm kadarıyla Legacy kullanıyorsunuz. UEFI olması lazım. UEFI olmayan SSD'ler geç açılır.

Hocam, zaten UEFI sistemlerde Boot Manager öne alınır. SSD değil.

İşletim sistemini nasıl kurdunuz? UEFI'mi Legacy'mi? Bu tür eski sistemlerde UEFI değil de Legacy kurunca sorunlar oluşuyor. UEFI Boot açılınca Legacy işletim sistemi Boot edilemiyor. Ayrıca GPT şeklinde olması lazım SSD'nin. BIOS ayarlarında gördüğüm kadarıyla Legacy kullanıyorsunuz. UEFI olması lazım. UEFI olmayan SSD'ler geç açılır.
Windows 10'un sitesinden indirip dümdüz kurmuştum diye hatırlıyorum. Herhangi bir yerde Legacy veya UEFI diye seçtiğimi hatırlamıyorum.

Legacy BIOS'un görünümü çok daha farklı değil mi? Bendeki UEFI olmalı bu durumda.

Anakart modelini eklemeyi unutmuşum bu arada, ASUS P8P67 kullanıyorum. Intel i7-2600K da işlemcim.

@holywitcherofrivia Hocam dümdüz kurmamalıydınız işte. Belki de Legacy kurdunuz. Windows 10 ISO dosyasını USB'ye Rufus ile UEFI şeklinde yazdırıp kurmalıydınız. BIOS üzerinden UEFI modu açılabiliyor. İşlemcinizin UEFI desteği de var. Sorun bu sanırım. Çok eskiden 840 EVO'ya Legacy kurmuştum Windows'u. 1 dakika sürüyordu açılması sistemin. En sonunda baktım sorun yanlış kurmam ile alakalıymış Windows'u. UEFI kurulum yapınca düzeldi.

@holywitcherofrivia Hocam dümdüz kurmamalıydınız işte. Belki de Legacy kurdunuz. Windows 10 ISO dosyasını USB'ye Rufus ile UEFI şeklinde yazdırıp kurmalıydınız. BIOS üzerinden UEFI modu açılabiliyor. İşlemcinizin UEFI desteği de var. Sorun bu sanırım. Çok eskiden 840 EVO'ya Legacy kurmuştum Windows'u. 1 dakika sürüyordu açılması sistemin. En sonunda baktım sorun yanlış kurmam ile alakalıymış Windows'u. UEFI kurulum yapınca düzeldi.
Legacy BIOS'un internetteki görünümüne bakınca benimki UEFI gibi duruyor. Zaten ASUS yazan sayfanın altında da "Press Del to Enter UEFI BIOS" diyor ama hocam.

PCI Rom Priority ayarındaki "Legacy Rom" seçeneğinde EFI de vardı. Onu mu seçmeliyim acaba?

@holywitcherofrivia AHCI moduna dokunmayın. O SSD'ler için önemli bir mod. SSD'de bir sıkıntı yok dediğinize göre sıkıntı BIOS veya da Windows'un kurulum şekliyle alakalı. Diskiniz GPT'mi MBR'mi? Komut penceresini yönetici olarak çalıştırıp "diskpart" yazın. Ardından "list disk" yazın. Eğer GPT tablosu altında yıldız işareti varsa SSD'niz GPT şeklindedir. Eğer yoksa MBR şeklindedir.
1617392505913.png

Windows SSD üzerinden başlamaz bu arada. Windows Boot Manager ile başlar. Onun en önde olması gerekiyor o yüzden.

Diskiniz GPT'mi MBR'mi? Komut penceresini yönetici olarak çalıştırıp "diskpart" yazın. Ardından "list disk" yazın. Eğer GPT tablosu altında yıldız işareti varsa SSD'niz GPT şeklindedir. Eğer yoksa MBR şeklindedir.
GPT hocam, dediğiniz yıldız var.
Windows SSD üzerinden başlamaz bu arada. Windows Boot Manager ile başlar. Onun en önde olması gerekiyor o yüzden.
Anladım teşekkürler.

Hard Disk Not Detected hatasının sebebi hakkında bir fikriniz var mı? Bana gecikmenin asıl sebebi o hata gibi geliyor. Sanki BIOS iki kere aktive ediliyor, ilkinde Disk bulunamıyor, ikincisinde bulunup bilgisayar açılıyor. Dolayısıyla iki katına çıkıyor gibi açılış süresi.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı