Şehir, Üniversite ve Bölüm Hakkında Bazı Mülahazalar

Serpenos

Kilopat
Katılım
15 Ağustos 2014
Mesajlar
3.257
Makaleler
2
Çözümler
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522193036
Selamlar. 18 yaşındayım geçen sene sınavım iyi geçmediği için mezuna kaldım. Konya'da yaşıyorum.

Kendini beğenmişlik gibi olmasın kendimi zeki olarak görüyorum. Ama gel gelelim ki zeka kullanılmadığı sürece aptalısınızdır. Ve kendimi aptal olarak görmeye başladım. Gerçekçi bir ölçüm yapacak olursak internette bulunan "yks puan hesaplama" sitelerinden (ne kadar doğru tahmin yapıyor tartışılır) baktığım kadarıyla 450 puan alacağımı düşünüyorum. Bunun üstü için çabalayacağım ama her şeyden çok sıkılan ve bir şeyi öğrenme isteği yerine zorla öğrendiğimde o şeyden nefret eden biriyim.

450 puan aldım diyelim. Bir bakınca ortalama üniversiteler geliyor. Bölüm olarak ise kafamda bir şey oluşmadı. Sonuca göre karar vermeyi düşünüyorum. Ama aklımda bulunan bölümler bilgisayar, yazılım, inşaat, elektrik-elektronik mühendisliği, mimarlık gibi bölümler. Fizik ve matematiğe bir tutkum var. Bu doğrultuda uzay mühendisliği de hoş geliyor ama Türkiye'de iş bulabileceğimi düşünmediğimden biraz daha soğuğum.

Şehir olarak ise Ankara'da okumak istiyorum. İstanbul beni cezbetmiyor ve saçma sapan da olsa paranoyalarım var bazı konularda. Örneğin depremden korkuyorum. Tek fobim bu olabilir. Ve ne kadar doğru bilinmez uzmanlar İstanbul depreminin yakın olduğunu söylüyor. Bu saçma bir sebep ama bir etken benim için. Tabii ana neden bu değil. Sonuçta zengin bir aileden gelmiyorum. Orta halli hatta belki orta hallinin bir tık altı bir gelire sahip ailem. Biliyorum Ankara'da çok ucuz değil ama İstanbul'a kıyasla..

Konya'da ise insanları yüzünden kalmak istemiyorum. Aslında çok rahat şehir ve ucuz. En azından eve geldiğimde önümde bir sıcak yemek olacak bunu da düşünüyorum. Sınav sonucundan sonra düşünülecek şeyler belki bunlar ama, öğrenci psikolojisi bilirsiniz :)

Bu yollardan geçmiş büyüklerimin görüşlerini almak istiyorum. İleride bir meslek sahibi olduğumda az para almak istemiyorum. Var olan şartlara bakınca aylık 6.000-7.000TL benim için tam kararında. Parayla saadet olmuyor belki ama herkes istediklerini yapmak ister değil mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
öncelikle arada kaldığın bölümler gerçekten bir garip inşaattan elektriğe , mimarlıktan yazılıma zıplamışsın senden 4 yaş büyük biri olarak tavsiyem öncelikle ne yapmak istediğine karar ver herhangi bir şey olabilir , para mı kazanmak istiyorsun , yoksa şantiye de işcilerle beraber elini mi kirletmek , yoksa bir şirkette beyaz yaka eleman olarak mı çalışmak , veyahut göze güzel gelen binalar mı tasarlamak
ne yapmak istediğine karar verince alabileceğimi düşünüyorum deme , almaya çalış onun için uğraş
puanını kazandıktan sonra üniversitede ne yapmak istediğine karar verip üniversitelerin sana sunabileceği fırsatları değerlendirip karar ver
 
Maddi açıdan yerel nüfusu fazla olan şehirleri tercih etmek daha mantıklı olabilir. 20 yıl İstanbul'da yaşadım. Denizli'de bir süre eğitim gördüm ve şuan Sakarya'dayım. Gecenin saat üçünde yemek söyleyemeye kalkıyorsun 3 seçeneğin oluyor. Atm arıyorsun üç kilometre uzakta. Gece 11-12'den sonra ulaşım sadece taksi ile yapılabiliyor. Herkes öğrenci esnaflarda yerel olduğu için sürekli bir şeyler koparmak peşindeler. Bu yaz bir üçlü priz yaptırdım, 10 metre kablo çektirdim 110 lira fiyat çektiler. İstanbul'da 50 liraya çektirmiştim getirmeyi unuttum. Ayrıca kiralarda İstanbul'dan farklı değil. 2+1 Dairelere 1000 Lira çekiyorlar. Ben senin yerinde olsam İstanbul, Eskişehir, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerden birine yerleşmeye çalışırdım. Sosyal imkanların daha fazla olacak, daha özgür olacaksın, ulaşım kolay olacak, bir şey satın almaya kalktığında önünde birden fazla, hatta onlarca seçenek olacak ve en önemlisi tercih edebileceğin sayısal bölümler ile ilgili kendini geliştirme imkanın çok daha fazla olacak. Bölüm konusunda ise kimseden tavsiye almanı önermiyorum. Ne yapmak istiyorsan onu yapmalısın. Para her zaman ikinci planda olmalı. Zaten başarılı olursan her türlü para kazanırsın.
 
Normal sartlarda meslek secmek cidden zordur. Yetenegine gore karar verirsin, mutlu olup olamayacagina gore karar verirsin vs.
Ama Turkiye'de cok basit. 3-4 tane gercekten para kazandiran meslek, 4-5 tane de gercekten iyi diyebilecegimiz universite var.
Bu mesleklerden birini ( sana uyani ) , herkesin adini bildigi o universitelerden birinde okuyabilecegin sekilde tercih yap.
Yapamiyorsan bos yere okuyup zaman kaybetme, 1 sene daha calis; yapana kadar. Ben giderim de yatay gecis yaparim da vs diye dusunme. Kotu okulda da okuma. Kotu okulda iyi olacagina iyi okulda kotu ol. Kimse siralamani ilerde sormaz sana, nerden mezunsun diye sorar. Okuldaki cevrenin iyi yerlere gelmesi sana da kapilar acar.
Ustte bahsettigim meslek - okul kombinasyonu ile yazdigin parayi ve cok daha fazlasini rahat kazanirsin.
 
Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim genel olarak görüşlerinize katılıyorum. Sadece mezunluğun verdi yorgunluktan bunaldım, her gün monoton geçiyor. Bu da beni darladı. Pek arkadaşım falan yok ev-dershane ikilisi bayıyor beni. İlk hedefim Ankara. Ama dediğim gibi İstanbul'da okumayı pek istemiyorum. Eve de biraz yakın olsun istiyorum gideceğim şehrin.

Açıkçası sosyal imkanlar pek önemli değil benim için. Çıktığımda dışarı arkadaşlarla takılabileceğim bir kaç kafe belki bir kaç eğlence merkezi ve bir yüzme havuzu benim için yeterli. Evden pek çıkmayan biriyim. Oyunlar ve makale okumak cezbediyor beni bilgisayar başında.

6000-7000TL'ye gelince pek parayı seven biri değilim aslında. Ama yine de birikim yapmak istiyorum. İstediğim bir şeyi alacağımda "bunun kredisi ne zamana biter" düşüncelerine dalmak istemiyorum. Mütevazı bir ev benim için yeterli olacaktır yoksa :) Araba veya motorlu taşıtları pek seven birisi değilim. Ulaşımımı bisikletle sağlarım.

Bakalım sınavdan sonra bu konuyu tekrar hortlatacağım, umarım gönlüme göre bir şey gelir. Tekrardan yorumlarınız için teşekkür ederim :)
 
Uzay mühendisliği güzel bir bölüm. Havacılık şirketlerinde çalışabilirsin bu bölüm ile. Benim tavsiyem hedefi yüksek tutmandan yana. 3 yıl tecrübe yaparsın burada, para atarsın kenara. Yabancı dili halledince açılırsın yurt dışında. Yurt dışına çıkınca görürsün bu bölüm neymiş :)

6-7K TL'yi geç, mesleğinde 10. yılı bulduğunda Amerika gibi ülkelerde 2 basamaklı maaşların altına düşmezsin. TR'de de söylediğin paranın altında çalışmazsın. Fazlasını alırsın. Tabii ki tecrübe sonrasında bunlar.

İTÜ kazanırsan iyi olur. Bölüm olarak karar senin. Bir havacı olarak uzay müh. güzel bir bölüm olduğunu söyleyebilirim ama. Uçak müh. ile çoğu dersi aynı görürsünüz. Uçak müh. daha detaylıdır ve daha zordur.
 
Uzay mühendisliği güzel bir bölüm. Havacılık şirketlerinde çalışabilirsin bu bölüm ile.
Genel olarak herkese havacılık önermekteki sebep nedir yatarak mı para kazanıyorlar? Hiç sanmıyorum. Kolumu sallasam havacılık isteyen birine çarpacak🙂
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı