SGK kod 29 mağduriyeti

uğur1969

Kilopat
Katılım
20 Şubat 2015
Mesajlar
73
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Öncelikle herkese merhaba arkadaşlar, 8 aydır bir kargo firmasında taşeron olarak çalışıyordum. 31 Aralık 2020 tarihinde kod 29 kullanılarak işten çıkartılmışım. Herhangi bir hak iddia edebilir miyim?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile çıkartılmışsınız. Neden? Ne yaptınız? Bir firma kolay kolay bu kodu kullanarak bir işçiyi işten çıkartmaz. Güçlü bir nedeni olmalı.
 
Öncelikle herkese merhaba arkadaşlar, 8 aydır bir kargo firmasında taşeron olarak çalışıyordum. 31 Aralık 2020 tarihinde kod 29 kullanılarak işten çıkartılmışım. Herhangi bir hak iddia edebilir miyim?
Öncelikle kod 29 ile çıkarıldıysanız bu bir mağduriyet değildir.
Eğer kodla ilgili bir şey yapmadıysanız, ilgili yerlere şikayet edebilirsiniz. Kamera kayıtları vs. izlenerek haklı olduğunuz ortaya çıkarılır diye düşünüyorum.
 
1- kod, işverenin yanlışlık oldu müracaatı ile düzeltilebilir.
2- bu koddan dolayı pandemi vs. yardımı da alamazsınız.
3- haklı olduğunuzu düşünüyorsanız iş mahkemesine gidebilirsiniz. Lehinize karar çıkması durumunda haklarınızı almanız ve Kod'un kaldırılması mümkün fakat burada ki açık işverene bir yaptırım uygulanmaması, bundan dolayı da işverenlerin ahlaksız tercihi kod 29'dur. Örneğin: Emekliliği gelen veya tazminatını ödemek istemediği personeli kod 29 olarak işaretleyerek amacına ulaşır.
 
Son düzenleme:
1- kod, işverenin yanlışlık oldu müracaatı ile düzeltilebilir.
2- bu koddan dolayı pandemi vs. yardımı da alamazsınız.
3- haklı olduğunuzu düşünüyorsanız iş mahkemesine gidebilirsiniz. Lehinize karar çıkması durumunda haklarınızı ve Kod'un kaldırılması mümkün fakat burada ki açık işverene bir yaptırım uygulanmaması, bundan dolayı da işverenlerin ahlaksız tercihi kod 29'dur. Örneğin: Emekliliği gelen veya tazminatını ödemek istemediği personeli kod 29 olarak işaretleyerek amacına ulaşır.

Ek olarak iş yerinden 3-4 şahit bulup kendini haklı çıkartır :(.
 
İşçinin, halen çalışan veya eski çalışan iki şahit bulması ve diğer mahkemelerin emsal kararlarını göstermesi kafi.

İşte mesele patronun 3-4 şahit bulması veya çalışanları şahitlik yapmamak için tehdit etmesi. Maalesef günümüzde işsizlik korkusundan insanlar böyle haksızlıklara gözünü kapatıyor. Fakat konu sahibi inşallah hakkını söke söke alır.
 
Aslında yaptırım değil fakat bir geriye dönük işlem yapılıyor. Mahkeme işçiyi haklı bulursa işe iade kararı çıkartır. İşçiyi bu kodla işten çıkarttığı günden mahkeme kararının bağlandığı güne kadar olan çalışma ücretinin en fazla 4 ayına kadarının işçiye ödenmesine karar verir ve kararın bağlandığı gün itibari ile de işe iadesini kararlaştırır. İşveren işe iadeyi kabul etmezse de 4 ay ile 8 ay arasında maaşı (hakim belirler) işçiye tazminat ödemek zorunda kalır.
 
Ben yüz kızartıcı suçtan çıkarılmıştım. 15 sene önce. Kurumsal firmadan. Üstlerim bana kafayı takmıştı ondan. CEO'a attığım mail yüzünden. Ama attığım mailde böyle bir suç yoktu. İhtiyacım olmaması rağmen haksızlığı uğradığım için hakkımı aradım. Avukat tuttum. İşsizlik maaşı için gerekli yerlere gittim. Tabii yüz kızartıcı suç olduğu için maaşta alamadım. Mahkeme 5 sene sürdü. Faizi ile kıdem ve ihbar ödememi yaptılar. İşsizlik maaşımda yattı. Mahkemenin 5 sene sürmesi çalıştığım firmanın çok sağlam avukat sürüsü olduğundan.

Kanıtı yok ise ve yapmadıysanız hakkınızı arayın. Avukata danışın.
 
Bir İK çalışanı olarak çok net söyleyebilirim ki; iş mahkemeleri her zaman işçinin yanında duracak şekilde yürütülür. Haklıysanız mahkemeden sizin tarafınıza karar çıkacağına emin olabilirsiniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı