Aranızda JRPG sevenler varsa öneririm. JRPG türüne ilgi duyanlara da öneririm aslında. Hatta orijinal oyunu oynayıp sevmeyenlere de öneririm. Orijinali de oynamış biri olarak aralarındaki farklardan bahsetmem gerekirse eğer şöyle yazayım;
Olay sadece fark değil. Oyunda bir sürü yeni içeriğin olmasını geçtim, bir sürü yeni sistemi de beraberinde getirmiş. Karakterini ve partini geliştirmenin daha çeşitli yolları var. Oyun sürekli party build'i konusunda dinamik tutuyor seni. Quality of Life konusunda da layığını bulmuş oyun sonunda. Savaşlar çok daha hızlı olduğu için savaşları peş peşe pratik şekilde bitirebiliyorsunuz ve bu oyunu büyük bir ferahlığa sokmuş. Çünkü gerek haritada daha rahat dolaşabilmek için olsun ya da gerek grind için olsun; sürekli savaşmak zorundaydınız orijinal oyunda. Random Encounter'lar yoktu ama onun karşılığında neredeyse bir metrekareye düşen onlarca düşman vardı. Bu da oyunu kabız bir duruma sokuyordu ve yoruyordu haliyle oyuncuyu. Şimdi ise savaşları çok hızlı bitirebilmemiz sayesinde haritadaki düşmanları da temizlemek o kadar da fazla sürmüyor. Ve ben oyunun genelini oto savaş ile oynadım. Elbette oyun sıra tabanlı stratejisini barındırıyor, kolaylaşmış demiyorum(Orijinaline göre kolay yine de) ama belli bir grind ile ulaşılmış overlevel'dan sonra insan artık ezip geçebileceği savaşların hemen bitmesini istiyor. Tek tek komut vermektense otomatiğe alıp 5 saniyede bitirmek müthiş bir rahatlık katmış o yüzden orijinaline göre.
Orijinal oyun aynı zamanda da hikâye açısından biraz boş hissettiriyordu. Karakterler her ne kadar olsa da; varlıkları ile yoklukları pek farklı değildi. Bu sürümde ise yan karakterlerden bazıları artık oyunun belli başlı saatlerinde yanında takılıyor ve savaşlarda da yardımcı oluyorlar eğer istersen. Ama bence bu karakterlerin sağladığı en büyük artılar yan görevlerde ortaya çıkıyor. Yeni yan görevlerde bu yan karakterler verdiğin kararlara ve yaptığın eylemlere göre yorumlarda bulunup işin hangi tarafı daha doğru diye ikilem yaratıp oyunun hikâyesine ve macerasına derinlik katıyorlar. Ama üstüne orijinal oyunda var olan yan görevlerde de yapıyorlar bunu, yani pek çok yan görev bu karakterler ile yeniden yazılmış. Ve bu oyunun hikâye anlatımına büyük doluluk katmış, boş hissettirmemesini sağlıyor maceranın. Ana hikâye sürecinde de aynı şekilde bir sürü yeni diyalog, sahne ve karakter etkileşimleri söz konusu. Orijinal oyunda boş hissettiren yan karakterler bu oyunda varlığını ortaya koyuyor. Screen time olarak daha pozitif yönde adımlar atılmış ve orijinal oyunun aksine bu sürümde bu karakterleri önemseyebildim de.
Bunun yanı sıra orijinal oyundan çıkarılan bazı sekanslar da var. Eksik içerik gibi gelebilir kulağa ama öyle değil, çünkü Vengeance orijinal oyundaki hikâyeyi farklı bir yöne çeken bir oyun. Ortada sadece yeni eklenene şeyler yok, direkt farklı yöne kayıyor hikâye ve bu kararlar sürecinde bazı sekansları da çıkarmışlar o yüzden. Yerlerine de başka şeyler koymuşlar. Hatta 1-2 dungeon haritası da aynı şekilde orijinal oyuna göre hem dizayn ve de tasarımsal olarak farklılıklar içermekte. Özellikle 3.dungeon haritası ciddi anlamda çok değişmiş ve daha göze hoş bir tasarım ile öne çıkmış. Ben direkt başka bir dungeon haritası sanmıştım haritayı yarılayana kadar.
Bunun yanı sıra yeni albümü ile de beraberinde geliyor oyun. Yeni müzikler ile de ayrıca çeşitlendirmişler oyunu. Orijinal oyunun gayet superior'u konumunda benim için. Orijinali de fena bulmamıştım. Platform olarak ise eğer illa elde oynarım inadı yoksa sizde; Switch'den oynamayın. Oynanmayacak durumda değil ama hâlâ orijinalindeki gibi kasıyor yer yer. Orijinaline göre daha iyi aslında, menüyü açarken falan artık drop yemiyor oyun ama yine haritada dolaşırken falan kalabalık yere geçtiğinde frame düşüşleri oluyor gayet.