Sıfırdan Fitness'a başlarken kaç gün gidilmeli?

5 gün çalıştığında sadece yoracağına dair bir kanıtın var mı veya 3 gün çalışanların 5 gün çalışanlara göre daha fazla gelişim sağladığına dair bir bilimsel çalışma örneğin var mı?
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Attığınız kaynağı bile okumuyorsunuz. Haftada 2-3 defa AYNI KASI çalıştırmak mantıklıdır diyor. Bütün vücut için 3 gün mantıklıdır demiyor. Açıklamayı okuyunuz.

Selam 90 kg 184 boyum var önümüzdeki yaza kadar fitness yapmayı planlıyorum. (5 ay)
Çalışma programı ve yemek programı yapmam lazım kalori hesaplamayı falan bilmiyorum ne kadar protein ne kadar karbonhidrat almam gerektiğini bilmiyorum ve sadece hafta içi gidebilirim ve ilk defa yapıyorum kaç gün gitmeliyim?

Hocam ilk 1-2 ay fullbody yaparsın vucudu hazırlamak genel güçlenmek için. Eğer ortalama bir geçmişin varsa 1 ayda yeterli. 2 günde bir gidersin yeterli olur başlangıç için fullbody yapacaksan fazlası zarar. 1-2 sonunda başka bir programa geçersin. İtiş-çekiş-bacak veya 2 bölge çalışırsın. Duruma göre karar verirsin.

Haftada 3 gün ile gelişemez ya da çok çok az gelişir.

@rokkonly Haftada 5 gün idealdir.

Kalori hesabı için bu rehberime bakabilirsin.

Harika programlanmış bir fullbody ile haftada 3 giderek harika verim alınabilir. Ileri düzeyde de harika bir program. En iyi iki split şu an fullbody ve upper lower.

Harika programlanmış bir fullbody ile haftada 3 giderek harika verim alınabilir. Ileri düzeyde de harika bir program. En iyi iki split şu an fullbody ve upper lower.
Büyük kas grupları 3 günde iyileşirken nasıl full body ile haftada 3 gün büyük kas grubu çalıştırabilirsin ki?

Haftada 3 gün full body gereksizdir. Büyük kas grupları ortalama 3 günde iyileşir o da düzgün beslenme ve ortalama bir genetik ile olur. Yani haftada 9 gün olmadıkça gereksizdir.

Büyük kas grupları 3 günde iyileşirken nasıl full body ile haftada 3 gün büyük kas grubu çalıştırabilirsin ki?

Iyileşme süresi kullanılan hacim ve şiddete bağlıdır. 1 set RIR 1-2 yapıp 2 günde de toparlanabilirsin 5 set yapıp 1 haftada da. Toparlanma süresi de kas büyüklüğünden bağımsız. Göğüs, biceps ve triceps kas hasarına en yatkın ve en geç toparlanan kaslar en büyük olmamalarına rağmen.
resim_2024-12-14_104649407.png

Son düzenleme:
Iyileşme süresi kullanılan hacim ve şiddete bağlıdır. 1 set RIR 1-2 yapıp 2 günde de toparlanabilirsin 5 set yapıp 1 haftada da. Toparlanma süresi de kas büyüklüğünden bağımsız. Göğüs, biceps ve triceps kas hasarına en yatkın ve en geç toparlanan kaslar en büyük olmamalarına rağmen. Eki Görüntüle 2373917
Evet göğüs, biceps ve triceps diğer kas gruplarına göre daha yavai toparlanıyor aynı yüzdede kullanılınca fakat şöyle bir şey var ki sırt, biceps ve triceps diğer kas gruplarına göre daha az yoruluyor, gücünü kaybediyor.

Ayrıca paylaştığınız bu kaynak eğitimsiz gençler üzerinde 1 kereye mahsus yapılan çalışmadır.

Çalışma ise normal bir vücut geliştirme antrenmanı değil farklı bir türdür. Her tekrar arasında 15 saniye var yani 10 tekrarlı bir set yapıyorsa 1 set 1.5 dakika sürer bu da bir set için çok uzun bir süredir. Ayrıca kaslar gereksiz fazla çalıştırılmış, biz çok çalıştığımızda bile kaslarımızın en fazla %40-50'si nadiren çalışır.

Burada ise %60 civarlarında kaslar çalıştırılmış ve anca 4-5 günde toparlanabilmiş bu da haftada 1 kere full body demek olur.

Burada ise %60 civarlarında kaslar çalıştırılmış ve anca 4-5 günde toparlanabilmiş bu da haftada 1 kere full body demek olur.

Dediğim gibi büyük kaslar 3 günde toparlanıyor fazla genelleme olur çünkü bu hacim ve şiddete bağlı. 1 set gibi olabildiğince düşük hacim ve RIR 1-2 yüksek şiddetle kas hasarı ve bitkinliği minimum tutar, yeterli uyarıyı da verirsin. Ki zaten şu an ben de fullbody yapıyorum ve böyle çalışıyorum. Her antrenman ve neredeyse her harekette PO görüyorum. Araştırmayı da örnek olsun diye attım fakat en doğru örnek olmadığı doğru.

Geri
Yukarı