Sigara günah mı mekruh mu?

Sigara karşıtıyım ama mekruhdur.

Bana haramdır diyen bir ayet gösterir misin?

Ciddi olamazsınız. Evet koskoca kuran sana sigara günah diyecekti zaten. Kuranda da geçtiği üzere bedenine kasıtlı olarak zarar vermen günahtır. Ha dersen ki ben yine de inanmıyorum kardeşim. Sana şunu atarım. Burada da belirtildiği üzere kendi kendinize zarar verecek davranışlar günahtır.

Alimler genellikle, “kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın.”(bakara, 2/195) ve "kendi kendinizi öldürmeyin." (nisâ, 4/29 ) mealindeki ayetlerden “insanın kendi vucuduna zarar vermesinin haram olduğu” hükmünü çıkarırlar.

İbn Hazm'in rivayet ettiği bir hadiste şöyle buyurulmuştur: “allah her şeyde/her konuda ihsanı/iyi davranmayı emretmiştir. Kim kendine veya başkasına zarar verirse, iyi davranmamış ve Allah'ın ihsanla ilgili emrine aykırı hareket etmiş olur.” (müntedeyatu mevkii'l-ezher)

Diğer bir hadiste “kişi ne kendi nefsine, ne de başkasına zarar veremez.”(ibn Mac'e, ahkam, 17) denilmektedir. Buna göre "zarar ve zarara mukabil zarar yoktur. (mecelle md. L9)
 
Zarar veren kişiye, zarar verdiği miktar kadarı haramdır. Her şeyin aşırısı zarar ve günah. Su içmenin bile. Doyduktan sonra yemek yemek de haram. Buradan acıkınca yemek yemek haram denilemez. Bir kişinin çileğe alerjisi varsa o kişinin çilek yemesi haram olur. Bu genele şamil kılınamaz. Sigara haramdır denirse ondan bir nefes çekmek, hatta dumanını solumak, pasif içici olmak bile haram denmiş olur. Özetle, aşırısı zararlı ve haramdır. Bu da her şey için geçerlidir. Dolayısıyla sigara haramdır denilemez.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı