Çözüldü SilverStone PF240 ARGB ve A320M-S2H uyumsuzluğu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Dequb

Decapat
Yer
Bursa
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Sistemim:
Gigabyte A320M-S2H.
Ryzen5 3600+Wraith Prism.
8+8 Kingston Predator 3200MHz.
ROG STRIX 1080 8 GB 11Gbps modeli.
256 GB XPG M.2 SSD.
2TB eski, dandik, sadece depolama amaçlı kullandığım 32MB yazma hızlı bir HDD.
600W Cooler Master PSU.

Bu sistemdeki soğutucumu Wraith Prism'in çok ses yapmasından dolayı SilverStone PF240 ile değiştiriyorum fakat anakartımın ARGB slotu yok.
Kasam MSI Mag 100M ve anakartımda 1 adet SYS_FAN slotu bulunduğu için.
Akasa Beşli PWM Otomatik Fan Kontrollü Fan Çoklayıcı Flexa Kablo (AK-CBFA03-45) - Kablo ve Dönüştürücü - Aksesuar | Teknobiyotik bu ürünü sipariş ettim.
Şimdilik kasa fanlarımı ekran kartımın pinleriyle kullanıyorum.
Sorum şu, bu gelecek olan sıvı soğutmanın içinden ARGB dönüştürücü gibi bir ürün gelir mi?
Gelmez ise aldığım çoklayıcı 4 pinli ve bildiğim kadarıyla gelecek sıvı soğutma 3 pin slotlarına sahip o çoklayıcıya sıvı soğutmayı takabilir miyim?
Sıvı soğutmamın fanları CPU sıcaklığına göre ayarlanacak mı?
Kasamdaki slot eksikliğine aldığım ürün çözüm olacak mı?
ARGB slotum olmadığı için renkleri yönetemesem bile en azından sabit kendine göre renklerde çalışacak mı?
İşin ehli bilgi sahibi arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim, teşekkürler.
Ek bir soru olarak sonuçta tüm fanları aldığım kontolcüye bağlayacağım 4 slotu dolu olacak herhangi bir sorun yaratmaz değil mi?

Çözüm
VDG olarak adlandırdığımız bitişik 3 pinli bir yapı mevcuttur.
Bu her Gigabyte kartta mevcut değil maalesef, genellikle üst seviye Aorus kartlarda bulunuyor.

Öncelikle Akasa Flexa gücünü Molex'den alan bir ürün. Güç konusunda sıkıntı olmayacaktır.

Pompayı SYS_Fan diğer fanları CPU_Fan portundan coklamayı deneyebilirsiniz isterseniz fan devirinin ona göre olması için.

ARGB kısmını bilmiyorum, hiç ışıklar yanmayabilir.

ARGB yerine RGB bir soğutucu alarak kasa arkasındaki RGB kontrolcüye bağlayabilirsiniz.
Gigabyte anakartlarda boşluklu 3 pin ARGB girişi yoktur. VDG olarak adlandırdığımız bitişik 3 pinli bir yapı mevcuttur.
Kutu içerisinden fan çoklayıcı kablo çıkmakta. Anladığım kadarı ile ekran kartının üzerinde bulunan fan pinlerini kullanıyorsunuz kasa fanlarınız için. Eğer bu 5'li çoklayıcı da birleştirmek istiyorsanız kontrollerde tüm hepsi aynı hızda çalışacaktır. Ayrıca 1 tane 4 pin, 4 tane ise arasında boşluk olan 3 pinli bir yapı ile gelecek. 4pinli olan fan hızına göre diğer fanların hızları eşit oranda azalıp artar. En azından ben böyle biliyorum. Eğer yanlışım var ise arkadaşlar düzeltsin.
Eğer PWM olarak ayarlarsanız evet işlemcinin sıcaklığına göre fanların hızları değişecek.
Kutu içerisinden RGB kontrolcüsü çıkmakta ancak kavramak biraz zor. İstediğiniz efekti tutturamayabiliyorsunuz.

Bu işlerden anlayan birisini tanıyorum. @Mithat Berhan hocam bakabilir misiniz?

VDG olarak adlandırdığımız bitişik 3 pinli bir yapı mevcuttur.
Bu her Gigabyte kartta mevcut değil maalesef, genellikle üst seviye Aorus kartlarda bulunuyor.

Öncelikle Akasa Flexa gücünü Molex'den alan bir ürün. Güç konusunda sıkıntı olmayacaktır.

Pompayı SYS_Fan diğer fanları CPU_Fan portundan coklamayı deneyebilirsiniz isterseniz fan devirinin ona göre olması için.

ARGB yerine RGB bir soğutucu alarak kasa arkasındaki RGB kontrolcüye bağlayabilirsiniz.

Çözüm

İlk geldiğinde Rainbow efekti ile açılıyordu yanlış hatırlamıyorsam. Ancak bir şekilde uğraşarak efekt ayarlanabiliyor tabii daha iyi bir kontrolcü ile sunsalar ürünü daha güzel olurdu.

Ancak bir şekilde uğraşarak efekt ayarlanabiliyor tabii daha iyi bir kontrolcü ile sunsalar ürünü daha güzel olurdu.
ARGB şart değil ise ışıksız ya da RGB olan bir soğutma alıp kasanın kontrolcüsü ile kullanırdım şahsen.

Aslında kasayı 100R alsa direkt onun kontrolcüsüne takılabilirdi.

Bu arada o sisteme o anakart düşük kalmış :)

ARGB şart değil ise ışıksız ya da RGB olan bir soğutma alıp kasanın kontrolcüsü ile kullanırdım şahsen.

Evet farkındayım maalesef ya :( ama durum şöyle sistemi toplamaya başladığımda R3 2200G ile başladım dahili GPU kullanırım diye sonradan hastalığa döndü bu iş anakartta o zamanlardan kaldı :D.

Bir de durum şu şekilde fanları ayarlamaya bile hevesim yok kafasına göre yansada olur bana hani sırf ışıklı aldım yansın diyerekten oda o konuda takıntım yok fakat o pinleri CPU sıcaklığına göre hızlanıp artacak şekilde nasıl ayarlamam gerektiğini detaylıca açıklayabilirseniz sevinirim çünkü sıvı soğutma almamın en büyük sebebi ses sorunu Wraith Prism geceleri delirtecek düzeyde ses yapıyor Witcher 3 oynarken.

SYS_Fan portuna pompayı takıp CPU_Fan portuna çoklayıcıyı takarak CPU_Fan'a göre ayarlayabilirsiniz.

Ayrıca ses önemli ise neden kaliteli hava soğutma da bakmıyorsunuz?
Şu an kasamın ön 2 RGB fanı ekran kartıma bağlı ordan manuel olarak %50 ye sabitledim. Arka egzoz fanımda SYS_FAN kısmına bağlı. Başkada slotum yok zaten o yüzden çoklayıcıyı aldım onuda bekliyorum kargoda ve hani tüm fanlar sabit çalışsın aldığım sıvı soğutma işlemcimin hızına göre fan hızlarını ayarlasın ekran kartı zaten bağımsız o kendini güzelce yönetiyor en ağır oyunda bile 64 dereceyi geçtiğini görmedim daha. O çoklayıcıyı dediğiniz gibi değerlendirmem yeterli olacaktır sanırım dediğiniz gibi yaparsam doğru mudur? Birde sizin dediğinize göre SYS_Fan a pompayı takarsam ve çoklayıcıyı CPU_Fan a takarsam egzoz fanımda işlemci sıcaklığına göre çalışacak?
Hani istediğim durum dediğim gibi tüm fanlar sabit hızında çalışsın kasaya ait sadece sıvı soğutmam işlemci sıcaklığına göre çalışsın.
Umarım kendimi açıklayabilmişimdir :D
SYS_Fan portuna pompayı takıp CPU_Fan portuna çoklayıcıyı takarak CPU_Fan'a göre ayarlayabilirsiniz.

Ayrıca ses önemli ise neden kaliteli hava soğutma da bakmıyorsunuz?
Hava soğutma konusunda da kaliteli hava soğutmalar minimum 400TL civarında seyrediyor şu an ve bende hani hem çift fan çalışmış olur hemde biraz daha afilli olur diyerekten teknobiyotikte şu an 760TL diye aldım bu sıvı soğutmayı.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı