Sindirim atığının dışkı olarak atılması homeostaziyi korur mu?

Kara Cahil

Femtopat
Katılım
30 Eylül 2020
Mesajlar
1
Hücreler kullanırsa kullanır, kullanmazsa gider diyerek vücudu etkileyen bir şeyin olmadığı için homeosatazi kabul etmiyorlar.
Bu benim aklıma yatmadı. Çünkü boşaltım atığı atılmıyorsa homeostazi bozuluyor. Hücreler için zararlı ve ayrıştırıp atmak zorundayız.
Peki ya sindirim atığı vücutta kalırsa ve biz onu atamazsak vücutta sorun oluşmaz mı? İç denge etkilenmez mi?

Bir başka olarak da psikolojik sorunlar homeostaziyi etkiler mi? Etkilerse tuvalete çıkamamak kötü değil mi?
 
Sindirim atıkları vücut tarafından sindirilemeyen, besin artıklarından oluşan ve anüsten atılan posalardır. Atılmaması durumunda bağırsaklarda kalır, orada kaldığı sürece de bağırsaklar posalardaki suyu ve mineralleri emmeye devam eder. Bu sebepten gittikçe katılaşır ve belli bir süre sonra bağırsakta üretilen mukus olmasa tıpa görevi görecek bir hale gelir. Güç bela çıkartılır, anüsü bile kanatır. Bağırsak tıkandığı için üstüne yeni yenen yiyeceklerin posaları birikmeye başlar. Bağırsak gittikçe dolar ve karın şişer.

Bu durumda yeni alınan besinler ilerleyemediği ve sindirim istenilen şekilde tamamlanamadığı, düzgün beslenme sağlanamadığı için homeostaside bozulmalar başlar. Vücut tepki verir. Sindirim kanalındaki besinlerin bir şekilde yoluna devam etmesi, üretilen gazların ve posaların bir şekilde çıkartılması, bağırsaklarda emilimin gerçekleşmesi gerek.

Karın ağrıları, ateş, gaz sıkışması görülür. Bağırsağa yeterince besin gidemediği ve emilim gerçekleşemediği için kana yeterince besin geçemez. Kan şekeri düştüğü ve organlara yeterince sindirim ögeleri gidemediği için halsizlik başlar.

Yanlışım varsa bilgili arkadaşlar düzeltsin.
Bir başka olarak da psikolojik sorunlar homeostaziyi etkiler mi?
Evet, kesinlikle etkiler. Psikolojik sorunlar ve stres tüm vücudun dengesini bozar, homeostaside de bozulmalar görülür.
Etkilerse tuvalete çıkamamak kötü, değil mi?
Tabii ki kötü.
 

Geri
Yukarı