Sistem açılırken ekranın altında siyah çizgiler

Kozbisov_

Kilopat
Katılım
8 Eylül 2014
Mesajlar
194
Makaleler
1
Çözümler
2
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
RAM
GSKILL 2x8GB) Ripjaws V DDR4 3600MHz CL18 1.35V
Ekran kartı
ASUS TUF GeForce RTX2060 GAMING OC 6GB
Anakart
MSI B450M PRO-VDH PLUS
İşlemci
AMD Ryzen™5 3600
Merhaba arkadaşlar, bir süredir bilgisayarı başlattığım andan itibaren ekranın altında siyah bir alanla birlikte çizgiler oluşuyor. Bu durum yaklaşık 3-5 dakika sonra azalarak kendiliğinden geçiyor ve bir daha çıkmıyor. Fakat sistemi her başlattığımda bu durum kendini tekrar ediyor. Başlarda kablodan kaynaklı olabileceğinden şüphelenmiştim, kendiliğinden geçtiği için de sorun etmemiştim ancak geçenlerde aynı kablo ile Notebook'u ekrana bağlayınca anladım ki sorun ekran kartından kaynaklanıyor. Bu sorunu nasıl çözerim? Servise göndermeye gerek kalmadan çözebilirsem çok iyi olacak. Teşekkürler.

IMG_20211218_151943.jpg
IMG_20211218_151946.jpg
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun ekran kartından kaynaklanıyor demişsiniz. FurMark testi yaptınız mı? Ne kadar süredir devam ediyor? İlk ne zaman neyden sonra çıktı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun ekran kartından kaynaklanıyor demişsiniz. FurMark testi yaptınız mı? Ne kadar süredir devam ediyor? İlk ne zaman neden sonra çıktı
Ekran kartından kaynaklanıyor derken ekran kartındaki soketlerde sorun olabileceğini düşünmüştüm. Yoksa oyunlarda vs hiç sorun yaşatmadı şimdiye dek. FurMark hiç yapmadım. Bu sorun 1 senedir falan var ama dediğim gibi açıldıntan sonra geçtiği için hiç üstüne düşmedim.
 
Aynı sorun 1 aydır bende de mevcut hocam sistem açılırken yapıyor sonra hemen düzeliyor çok problem etmedim. Çözüm bulursanız lütfen belirtin.

Bu sorunun aynısını bende çekiyorum şu anda kullandığım ekran kartı RX570 ve çok fazla olmaya başladı ilerleyen zamanlarda daha da fazlalaşıyor. Ekran kartını çıkarıp çalıştırdığım zaman hiçbir sorun yaşamıyorum. Çok büyük olasılıkla ekran kartından kaynaklı bir problem. Ben yarın garantiye göndereceğim eğer ekran kartı ile alakalı bir durumsa bilgilendirme yaparım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, sorun bende de vardı. Sorunun iki sebebi olabilir.
1) RAM'ler bozuk olabilir. Eğer RAM'lerinizi tam MHz'inde sağlıklı çalışmıyorsa sorun RAM'lerdendir.

2) Ekran kartını değiştirmişsiniz ama temiz kurulum yapmamışsınızdır. Ben 2 defa sorunu yaşadım. Birincisi 3070 Ti'dan 3080 Ti'a geçtiğimde ara ara gelmeye başlamıştı. Format+temiz kurulumla çözdüm. Şimdi 3090'a geçtim format atmadım driver sil-kur yapmadım yine aynı sorun ara ara geliyor. Eğer ekran kartları sıfır olmasaydı sorun var zannedecektim. Driver bile sil-kur pek mantıklı değil her ne kadar DDU ile silseniz bile. Kalıntılar bir şekilde Windows tabanında birikiyor.

Driver gibi yazılıma ihtiyaç duyan bütün ekipmanlar değiştirildiğinde PC'ye format atılıp temiz kurulum yapılması çok iyi olur. Aslında format, yoğun kullanılan her PC için birkaç ayda bir yapılması gereken güzel bir temizlik yoludur. Her ne kadar logları ve çerezleri temizlesekte bilgisayar format kadar kendine gelemiyor. Günümüzde kullanılan M.2 SSD'ler ise zaten ölümsüz gibi bir halde neredeyse. O yüzden korkmaya gerek yok. At formatı düzelsin.
Deneyenler sonucu bildirebilirse herkes faydalanır.
 
Merhaba, soruna dair güncel bir çözüm var mıdır? Birebir aynısı bende de oluyor.
Dostum sanırsam problem monitörden çünkü ekran kartımı değiştirdim hala aynı şekilde devam ediyor. Farkettim ki odam soğukken yani kış ayında ekranı açarken o çizgiler oluşuyor. Sıcakken yani yaz ayında bu sorun olmuyor. Çok dert etmedim zaten 3 dakka sonra düzeliyor. Sanırsam monitör ısındıkça düzeliyor.
 
Dostum sanırsam problem monitörden çünkü ekran kartımı değiştirdim hala aynı şekilde devam ediyor. Farkettim ki odam soğukken yani kış ayında ekranı açarken o çizgiler oluşuyor. Sıcakken yani yaz ayında bu sorun olmuyor. Çok dert etmedim zaten 3 dakka sonra düzeliyor. Sanırsam monitör ısındıkça düzeliyor.
Windows ile ilgili de olabilir, sıfırdan taze W11 kurunca düzeldi. :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı