Sistem nasıl soğutulmalı?

dtkorkut

Centipat
Değerli forum üyeleri,
Yeni sistemlerde soğutma büyük bir önem taşıyor. Genelde sıvı soğutmalar tavsiye ediliyor ve kullanılıyor. Hava soğutmalar bir miktar zayıf kalıyor anladığım kadarıyla. Peki geniş hava akışının iyi olduğu bir kasada hava soğutma yı kasa fanlarıyla desteklesek ne kadar faydası olur? Bir sıvı soğutma kadar başarılı olur mu? Eklediğim çizimin ölçeklemesi boyutları çok iyi olmadı ama fikri size rahat aktaracağına inanıyorum. Böyle bir fan dizilimiyle hava soğutucuyla işlemci rahat soğur mu? Evet belki iyi bir sıvı soğutma parası gidebilir ama merak ettim fikirleri almak istedim? Ses, performans açısından neler olur başka fikirleriniz var mı? İşlemci, kasa, fan markası, CFM, SP gibi değerleri senaryolaştırarak ilerleyebiliriz...İşin gücün yok mu adam demeyin, şu an işim gücüm yok :)

Dosya Ekleri

• Air cooler.jpg
    Air cooler.jpg
    37,9 KB · Görüntüleme: 72
Aman aman bu ne resmiyet? Hava soğutmalar da oldukça performanslıdır. Hatta 240mm sıvı soğutmalardan daha performanslı olanları var. Attığınız fan dizilimi yerine öndeki 3 fan içeri arkadaki ve üstteki fanlar da dışarı üfleyecek şekilde olsa daha iyi olur. Sıvı soğutma kadar başarılı olup olmayacağı kullanılan soğutucuya göre değişir.

Üstteki fanlar hiç bir zaman kasa içine üflememeli. Özelikle hava soğutma yapılan kasalarda.

Isınan hava yükselir mantığı ile ısının biriktiği konum olarak kasanın üst kısmını baz alabiliriz. Isıyı bu noktadan tahliye etmek gerekiyor.

Sıvı soğutma kadar iyi iş çıkaran hava soğutma modelleri var. Aynı kasa aynı konfigürasyonlar ile 3-4 derece fark ile çalışan hava soğutmalar da var.

Ama boyut olarak sıvı soğutmalar kadar kullanışlı olmadıklarını düşünüyorum.

Değerli forum üyeleri,
Yeni sistemlerde soğutma büyük bir önem taşıyor. Genelde sıvı soğutmalar tavsiye ediliyor ve kullanılıyor. Hava soğutmalar bir miktar zayıf kalıyor anladığım kadarıyla. Peki geniş hava akışının iyi olduğu bir kasada hava soğutma yı kasa fanlarıyla desteklesek ne kadar faydası olur? Bir sıvı soğutma kadar başarılı olur mu? Eklediğim çizimin ölçeklemesi boyutları çok iyi olmadı ama fikri size rahat aktaracağına inanıyorum. Böyle bir fan dizilimiyle hava soğutucuyla işlemci rahat soğur mu? Evet belki iyi bir sıvı soğutma parası gidebilir ama merak ettim fikirleri almak istedim? Ses, performans açısından neler olur başka fikirleriniz var mı? İşlemci, kasa, fan markası, CFM, SP gibi değerleri senaryolaştırarak ilerleyebiliriz...İşin gücün yok mu adam demeyin, şu an işim gücüm yok :)

Sisteminize göre değişir.
Ryzen 5 3600 için orta seviye bir kule tipi soğutucu yeterlidir lakin bunu gidip 10900K'ya takamazsınız.

Sıvı soğutma, hava soğutmadan daha iyidir algısı neden var bilmiyorum ama çok yanlış bir düşünce. Hatta ben tam tersini düşünüyorum. Çünkü sıvı soğutucuları geçen hava soğutmalar var. Ve siz bir sıvı soğutmayı bozulduğunda tamir edemezsiniz, pompası bozulunca direkt çöp oluyor. Oysaki hava soğutmada pompa derdi olmadığı için tamiri var. Ve çok fazla fan takınca kasa inanılmaz soğumayacak. Bir kaç derece fark edecek. O yüzden ben böyle bir planlama öneririm.
1607274880123.png

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Üstteki fanlar hiçbir zaman kasa içine üflememeli. Özelikle hava soğutma yapılan kasalarda.

Isınan hava yükselir mantığı ile ısının biriktiği konum olarak kasanın üst kısmını baz alabiliriz. Isıyı bu noktadan tahliye etmek gerekiyor.

Sıvı soğutma kadar iyi iş çıkaran hava soğutma modelleri var. Aynı kasa aynı konfigürasyonlar ile 3-4 derece fark ile çalışan hava soğutmalar da var.

Ama boyut olarak sıvı soğutmalar kadar kullanışlı olmadıklarını düşünüyorum.

Bildiğim kadarıyla yeni kule tipi hava soğutmalar genelde bir fanla serin havayı içeri alıp içerde ısınan havayı diğer fanla dışarı atıyor. Bu yüzden üstteki iki fan ve öndeki fanlar dışardan ısınmamış havayı alıp içeri verse ve arkadaki tek fan ve üstteki en soldaki fan hava soğutucusundan çıkan sıcak havayı dışarı atsa mantığı bana bir an iyi gibi geldi.
Gigabyte ın aorus atc800 air cooler için düşünceleriniz nedir?

Sonuç olarak hava bulunduğu ortama yayılan bir madde. Isı yükseldikçe kasa üzerinde yayılacak. Taze havayı kasanın altından verip üstünden tahliye etmek bana daha mantıklı geliyor.

Çok büyük farklar olmuyor zaten. Ama kasa içinde sıcak havayı ne kadar hapsederseniz ortam sıcaklığı artacağından, işlemci fanı (sıvı soğutma veya hava soğutma) ortamda ki sıcak havayı kullanacak. Bu yüzden içeride ki sıcak havayı mümkün olduğunca tahliye etmek bana daha makul geliyor.

Hatta bu noktada sıvı soğutmaların kasa üstüne montajından yana değilim fakat pompanın verimli ve uzun ömürlü çalışabilmesi için en uygun konum kasa üstü. Önde olacaksa da hortumların mümkün olduğunca pompadan yüksekte olması gerekiyor. (pompası radyatör de olanları es geçiyorum.)

900 küsür liralara hava soğutucu almazdım.

Sonuç olarak hava bulunduğu ortama yayılan bir madde. Isı yükseldikçe kasa üzerinde yayılacak. Taze havayı kasanın altından verip üstünden tahliye etmek bana daha mantıklı geliyor.

Çok büyük farklar olmuyor zaten. Ama kasa içinde sıcak havayı ne kadar hapsederseniz ortam sıcaklığı artacağından, işlemci fanı (sıvı soğutma veya hava soğutma) ortamda ki sıcak havayı kullanacak. Bu yüzden içeride ki sıcak havayı mümkün olduğunca tahliye etmek bana daha makul geliyor.

Hatta bu noktada sıvı soğutmaların kasa üstüne montajından yana değilim fakat pompanın verimli ve uzun ömürlü çalışabilmesi için en uygun konum kasa üstü. Önde olacaksa da hortumların mümkün olduğunca pompadan yüksekte olması gerekiyor. (Pompası radyatör de olanları es geçiyorum.)

900 küsur liralara hava soğutucu almazdım.

Sıcak hava yükseliyor bunu biliyorum lakin hangi sıcak hava? İşlemciden çıkan sıcak hava zaten 5 fanla gelen havayla hava soğutucuda serinleyecek ve ısınan hava arkadaki 2 fanla atılacak. Çizimde tekrar bir şeyler karaladım. Ön fanları daha kuvvetli kullansak, üstten içeri hava alan iki fanı daha düşük devirlerde çalıştırsak kuvvetli ve bol bir hava akımını hava soğutucusunun içerisine doğrudan gönderip işlemciyi soğutarak kuvvetli çekiş yapan iki fanla dışarı atamaz mıyız? Mantığım buydu...

Dosya Ekleri

• Air cooler.jpg
    Air cooler.jpg
    53,3 KB · Görüntüleme: 58
Sistemde ekran kartı kullanmayı düşünmüyor musunuz? Ya da dikey mi kasaya montaj yapacaksınız?

Genel olarak kasa içinde ki sıcaklığı yükselten ekran kartıdır. Yani sistemde sadece işlemci olacaksa zaten her halükarda sistem soğur böyle matematiğe ihtiyacınız yok :)

Sistemde ekran kartı kullanmayı düşünmüyor musunuz? Ya da dikey mi kasaya montaj yapacaksınız?

Genel olarak kasa içinde ki sıcaklığı yükselten ekran kartıdır. Yani sistemde sadece işlemci olacaksa zaten her halükarda sistem soğur böyle matematiğe ihtiyacınız yok :)
Ekran kartının sıcaklığının çok fazla etkiyeceğini düşünmemiştim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı