Sistemi elektrik kesintisinden korumak için UPS kullanılır mı?

wAy 0ut

Centipat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar,

Yakın zamanda yeni bir sistem topladım. Sistemimin önemli bileşenleri şu şekilde: RTX 4070, 7800X3D, X870 anakart, ve XPG Kyber 750W 80+ Gold PSU.

Son zamanlarda elektrikle ilgili birkaç problem yaşadık. Elektrik gidip geldiğinde bilgisayar çalışmıyordu, ancak RAM ışıkları ve fan ışıkları yanıyordu. Elektrikçiler gelip girişteki problemi çözdü, ancak böyle durumlar insanı tedirgin ediyor.

Bu tarz sorunlardan dolayı bilgisayarımı korumak için UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) almayı düşünüyordum. Ancak, UPS'lerin aküleri zamanla bitiyor ve yenilerini almak oldukça pahalı. Ömürlük bir çözüm olmadığını öğrendim.

Şantiyede çalışan bir elektrikçi arkadaşıma danıştım. UPS’nin gereksiz bir lüks olduğunu belirtti ve şu çözüm yöntemlerini önerdi:

1. Girişteki şalterlere Kaçak Akım Rölesi eklemek.
  2. Odadaki prize topraklama yapmak.
  3. Akım Korumalı Priz kullanmak.
Bu üç seçeneği aynı anda uyguladığımızda, PSU’nun da kaliteli olması sayesinde bilgisayara hiçbir şey olmayacağını söyledi. Elektrik gidip gelmelerinde cihazın aniden kapanabileceğini, ancak bu yöntemlerin cihazı koruyacağını ifade etti.

Forumdaki UPS konularında tecrübeli arkadaşların fikirlerini almak istiyorum:

• Bu çözüm yöntemi yeterli korumayı sağlar mı?
  • Daha farklı çözüm önerileriniz var mı?
Şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
UPS ile kesintisiz deneyim saglarsiniz en azindan ama elektrikci arkadasinin dedikleri de doğru seçim sizin

1. Girişteki şalterlere Kaçak Akım Rölesi eklemek.
  2. Odadaki prize topraklama yapmak.

Bu ikisi zaten UPS olsa bile elektrik güvenliği açısından her evde olması gerekli olan şeyler. Ana unsur, insan sağlığının ve şebekenin korunması.

3. Akım Korumalı Priz kullanmak.

Yüksek voltaj ataklarına karşı koruma sağlayan bir prizin UPS'nin yerini alması pek de mümkün değil.

UPS hem cihaza gelen şebeke gerilimini regüle etmesi hem de elektrik kesintilerinde ani kapanmalarin önüne geçmesi sebebiyle bu üç unsur ile vaad edilen korumalardan daha fazlasını yapar orası kesin de lüks olup olmaması, bulunduğunuz bölgenin elektrik iletimi ile ilgili. Sürekli dalgalanmalar ve elektrik kesintileri yaşıyorsanız, yukarıdaki 3 önlem yeterli olmayabilir.

UPS ile kesintisiz deneyim saglarsiniz en azindan ama elektrikci arkadasinin dedikleri de doğru seçim sizin

Onuda sordum. Her şeyi yapacağız. Fakat elektrik kesilince yine bilgisayar yük altındayken direkt kapanacak. Ya da anlık gidip gelmelerde yine kapanacak dedim. O da dedi ki; elektrik gitmeleri sıkıntı değildir. Geri geldiği zaman 220v olan stabil gücü 300-400 bandında verirler. İşteo cihazlara çok zarar verir. Bizde yapacağımız 3 yöntemle bunun önüne geçeceğiz. Herhangi bir sıkıntı yaşamazsın dedi. Veri kaybı korkun yoksa ya da offline oyun oynarken kayıt etme problemin yoksa 4-5k para vermek mantıksız dedi bana. Sizin görüşünüz hocam.

Bu ikisi zaten UPS olsa bile elektrik güvenliği açısından her evde olması gerekli olan şeyler. Ana unsur, insan sağlığının ve şebekenin korunması.

Yüksek voltaj ataklarına karşı koruma sağlayan bir prizin UPS'nin yerini alması pek de mümkün değil.

UPS hem cihaza gelen şebeke gerilimini regüle etmesi hem de elektrik kesintilerinde ani kapanmalarin önüne geçmesi sebebiyle bu üç unsur ile vaad edilen korumalardan daha fazlasını yapar. Orası kesin de lüks olup olmaması bulunduğunuz bölgenin elektrik iletimi ile ilgili. Sürekli dalgalanmalar ve elektrik kesintileri yaşıyorsanız, yukarıdaki 3 önlem yeterli olmayabilir.
Aslında sürekli elektirk gidip gelmesi yaşanmıyor. Son 1 haftadır bir problem olduğu aşikardı. Çünkü sürekli elektrik gidiyormuş evde. Evde olan kişiler söylüyor. Tabi ben evden çıkarken PC yi prizden çektiğim için işimi garantiye alırım her zaman. Dün gelip girişteki dağıtıcıyı değiştirince problem çözülmüş. Yani kafamın rahat olması açısından bu önlemleri almak istiyorum. Ayrıca mevcut PSU ya bakmanızı rica ediyorum. Bütün korumalar mevcutmuş.

Geri geldiği zaman 220v olan stabil gücü 300-400 bandında verirler.

İyi de prizin bunu tolere etmesi, MOV'un voltaj aralığina göre tek sefer için gecerli olur. Daha yüksek bir voltaj ile tetikleniyorsa, 300V-400V için bir etkisi olmaz.

Ayrıca mevcut PSU ya bakmanızı rica ediyorum. Bütün korumalar mevcutmuş.

Surge ve inrush korumaları mevcut. Yani akım korumalı prizin ana işlevini gerçekleştiren MOV PSU'nuzda bulunuyor. Tabii kestikten sonra, PSU için teknik müdahale gerekecektir.

Sebeke sorunu belirttiğiniz gibi kısa süreli ise ve voltaj stabil ise UPS düşünülmeyebilir ama "bunları yaptım, UPS'ye gerek yok" çok alakasız bir yaklaşım

Son düzenleme:
İyi de prizin bunu tolere etmesi, MOV'un voltaj aralığina göre tek sefer için gecerli olur. Daha yüksek bir voltaj ile tetikleniyorsa, 300V-400V için bir etkisi olmaz.

Surge ve inrush korumaları mevcut. Yani akım korumalı prizin ana işlevini gerçekleştiren MOV PSU'nuzda bulunuyor. Tabii kestikten sonra, PSU için teknik müdahale gerekecektir.
Bu teknik mudaheleyi anlayabilir miyiz ? Yani bir sıkıntı oldugu zaman normal çalışmaya devam etmez değil mi ? çünkü 2 gün önce elektrik gidip geldi anlık. PC kapalıydı. Pc ye bir baktım. Ramin RGB ışıkları yanıyor. Normalde yanmaması lazım kapalıyken. Fakat kapalıyken RGB ışıklarını açmış. İlk açılırkende geç açıldı. Sonra zaten fişten çektim evden çıkarken.

Yeni konular

Geri
Yukarı